Chokladhobby som terapi - gjutna hjärtan ger ny energi

Lakritssmak vill många ha – även havssalt är populärt. De hjärtformade pralinerna till Alla hjärtans dag har hon smaksatt med passionsfrukt. I sin kreativa chokladverkstad kopplar pralinmakaren Kristina Åberg bort allt annat.

Lina Norman

Allt tog sin början mer eller mindre av en slump för drygt tio år sedan. Kristina Åbergs dotter hade kört fast i studierna och fått rådet att skaffa sig ett intresse som kunde ge henne ny energi. Valet föll på att lära sig gjuta chokladpraliner. Men i slutänden var det Kristina och inte dottern som fastnade för hantverket.

– Jag hälsade på henne vid ett tillfälle, minns Kristina. Då hade hon köpt en pralinform och samtidigt som jag sydde vita linnegardiner i hennes lilla studentlya göt hon praliner. Jag vet inte om jag ens hade hört talas om det tidigare, att gjuta praliner. Men jag provade också och det var väldigt kul! Efter det gick vi en utbildning tillsammans på Nora Chokladskola.

Har chokladverkstad i källaren

Hemma i källaren i huset på landet en bit från Hamburgsund har Kristina nu sin chokladverkstad. Intresset för hantverket har under åren vuxit sig större och större och hon har funnit nya vänner i pralingjutarvärlden.

– Det blir lite som en sekt det här, konstaterar Kristina med ett snett leende. Vi brukar träffas och ha workshops ihop. Det är socialt och roligt, man delar ett gemensamt intresse. Jag är ingenjör till yrket så det här är något helt annat än vad jag annars gör på dagarna.

Temperaturen är A och O

Kristina funderar lite innan hon lägger till:

– Men i och för sig är detta också väldigt tekniskt. Temperaturen är a och o. Tempereringen av chokladen är det allra viktigaste för att det ska fungera. När jag gjuter skalen till pralinerna brukar jag säga till min man ”det är ingen idé att du pratar med mig nu”. Då är det full fokus på att temperaturen ska bli rätt.

Vidare beskriver Kristina de olika momenten – vilka är många – som leder fram till färdiga praliner packade i presentaskar.

– När jag gjuter skalen smörjer jag först formen med kakaosmör och lägger på färg – jag sprutar och skvätter i formen. Själva gjutningen är det mest kritiska momentet. Då behöver man ha koll. Efter det fyller jag pralinskalen till ungefär 85 procent med chokladganache eller kola. Sedan får pralinerna sätta sig över natten och därefter förseglar jag dem med smält choklad.

Dekorera och gjuta är kul

Det sista Kristina gör är att slå ut de färdiga ekologiska pralinerna ur formen.

– Det är så kul att se hur det blir! Har man haft bra temperering lossar alla på en gång.

Dekorera och gjuta är verkligen så roligt. Man får vara kreativ. När jag började med detta fanns inte färger på samma sätt som nu. Det har kommit efter hand. I början blandade man kakaosmör med till exempel rödbeta men idag finns färdiga naturfärger. Det är ganska skönt att slippa trixa och fixa med det.

Kristina jämför sin chokladhobby med terapi.

– Jag kopplar bort allt annat. Ofta lyssnar jag på ljudbok samtidigt. Jag kan riktigt längta efter att gå ner i källaren och måla pralinskal och lyssna en bok. Just nu lyssnar jag på Isbrytare av Kristina Ohlsson.

När vi träffas är Kristina i färd med att förbereda praliner inför Alla hjärtans dag. De flesta beställningar får hon i samband med högtider och storhelger men hon brukar även stå på marknader i närområdet och tar gärna emot specialbeställningar.

Praliner i Frölundas färger

– Jag anpassar mig. Gillar man till exempel Frölunda och vill ha praliner i Frölundas färger så ordnar jag det. Vi säljer dessutom en närproducerad lokal matkasse här i trakten som olika hantverkare är delaktig i. I kassen finns bland annat ost, senap och mina praliner. Vi är ett gott gäng i området som hjälper varandra.

I källaren, dit vi förflyttat oss, slår Kristina ut en form praliner. Till årets Alla hjärtans dag har hon bland annat skapa en hjärtformad rödvit pralin smaksatt med passionsfrukt. Hon har även provat att smaksätta med hjortron för första gången.

– Att hitta på nya smaker är inte svårt men det blir lite säsongsbetonat. Fram på vårkanten kommer det rabarber. Till påsk gör jag äggtoddy. Jag har testat att smaksätta med tång också. Jag kokade den med grädde och silade sedan bort tången. Det blev en speciell smak.

Kristina gör en kort paus men fortsätter snart:

– Glädjen i att skapa någonting som både är gott och fint – det är det bästa med det här. Man skapar en diamant kan man säga. En annan drivkraft är att man ständigt utvecklas. Jag lär mig saker hela tiden när jag experimenterar.

Kristina Åberg

Ålder: 59 år.

Bor: Hamburgsund.

Familj: Maken Thomas, två katter, en hund och tre utflugna barn.

Gör: Gruppchef och projektledare på Sweco. Tillverkar och säljer chokladpraliner under namnet Rissets praliner.

Intressen: Choklad, båt, jakt och vävning.