Bild: Meli Petersson Ellafi

Snart är bara Sverige utan munskydd

Det är fortfarande osäkert om vad som är den bästa strategin för att förhindra mer smitta. Men i vissa lägen där trängsel råder borde munskydd vara en grundläggande försiktighetsåtgärd.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

I Ryssland låter Putin coronavaccinera sin dotter med "världens första coronavaccin" och här hemma publicerar Aftonbladet mönster för att "Sy ditt eget munskydd". I land efter land har man öppnat samhällena.

Barer och restauranger är fulla. Sydeuropas och engelska sydkustens badstränder är "knôkfulla" liksom de i Sverige. Förra helgen hade 45 000 personer sökt sig till stranden i Tylösand. Bland unga ökar smittan.

– Kanske har man också tröttnat lite på att det pågår en pandemi och tar större risker, sa Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

I Europa pekar smittkurvan upp i 30 länder, bland annat i Spanien, Frankrike, Storbritannien, Belgien och Österrike. 20 miljoner människor är bekräftat smittade i världen, 10 miljoner av dem i USA, Brasilien och Indien.

ANNONS

Metoderna för att stoppa smittspridningen varierar. Det finns fortfarande inga entydiga svar på vad som fungerat och ingen riktig enighet om hur man mäter och skall mäta.

Den brittiska sajten Inproportion2.talkigy.com hävdar:

- att det är bättre att jämföra total mortalitet mellan länder eftersom det eliminerar skillnader i testning, diagnoser, rapportering och felaktiga testmetoder.

- att Sverige har lägre total mortalitet än t ex Skottland och Finland och ungefär samma som Danmark.

- att hård "lockdown" inte tycks ge lägre total dödlighet.  Man ställer frågan om hur Sverige och Japan, som haft en mild stängning, kan ha dramatiskt lägre dödlighet än Storbritannien.

- och slutligen att de brittiska mediernas jämförelser mellan de nordiska ländernas covid-dödsfall är opålitliga och att deras fientliga hållning till den svenska covid-strategin är orättvis, skadlig och djupt oansvarig.

Inproportion menar att även strikta stängningar dödar. Cancerpatienter tvingas vänta på diagnoser och behandlingar. Hjärtpatienter söker inte vård när de behöver det för att inte belasta sjukvården. Dessutom riskerar människor att dö tidigare när de tvingas in i fattigdom.

Sidan argumenterar inte stenhårt för den ena eller andra linjen men ifrågasätter, försöker "make sense", göra något vettigt, av all "data om spridningen av viruset och dess dödlighet, data som är komplexa och ofta opålitliga.

ANNONS

Tolkningen av datan är svår, kontroversiell och förvirrande", skriver upphovspersonen till sajten. Om en av studierna på sajten skrev nobelpristagaren i kemi och professorn vid Stanforduniversitet Michael Levitt: "Mycket imponerande och ett måste att läsa."

Levitt har studerat covid-19 från dess utbrott i Kina. Han är kritisk till hur man redovisar smittspridning och han menar att antalet coviddödsfall överdrivs. Han anse vidare att man måste skilja på dem som dör AV covid-19 och de som dör MED covid-19. Han anser vidare att skarp "nedstängning" är ett grovt och ineffektivt sätt att åstadkomma distansering. Däremot ser han ansiktsmasker som en lätt, billig och effektiv metod att motverka smittspridning.

Engelska medier har genomgående varit kritiska mot den svenska vägen men har nu börjat svänga. I en lång artikel skriver Daily Mail att Sverige kanske trots allt gjort rätt. Daily Telegraph är inne på samma linje.

Rätt eller fel? Det kommer säkert, som förre statsepidemiologen Johan Giesecke hävdar, dröja flera år innan vi vet svaren.

– Kanske fanns det inte bara en rätt väg.

Vad vi vet just nu är att dödstal och smitta, sedan ett tag, går åt rätt håll i Sverige. Relativt få nya fall upptäcks och nyinläggningarna på IVA är också få.

ANNONS

– Allt detta talar för en snabb, positiv utveckling i Sverige, säger Anders Tegnell.

Men han framhåller gång efter annan: det är inte över. Vi måste fortsätta att följa restriktioner och rekommendationer. Därför lättas inte begränsningen på 50 personer vid allmänna sammankomster. Det är klokt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att man arbetar hemifrån, om möjligt. Restriktionerna på serveringsställen kvarstår. Den svenska linjen bygger fortsatt på frivillighet. Då vill det till att alla, även yngre, tar ansvar och att rekommendationer och bestämmelser från myndigheterna är tydliga och logiska.

Och som rektorn för Karolinska institutet Ole Petter Ottersen skriver på sin blogg: "En strategi för att öppna upp måste baseras på vetenskapliga bevis där sådana finns tillgängliga och på försiktighetsprincipen där bevis saknas."

I Tyskland öppnas nu skolor och universitet efter att har varit stängda sedan i mars samtidigt som smittspridningen ökat. I de flesta delstater anbefalls munskydd. Flera delstater reglerar hur nära elever får sitta och hur klassrum skall vädras. På andra håll blir de fysiska skoldagarna kortare än vanligt.

I Sverige förbereder sig gymnasier och universitet för höstterminens fysiska undervisning. I Göteborg har utbildningsnämnden fattat beslut om att en del av de kommunala gymnasieskolornas undervisning fortsatt skall ske på distans. Undervisningen startar först klockan nio på morgonen för att avlasta kollektivtrafiken. Matsalar, korridorer och klassrum kommer att anpassas.

ANNONS

Det är bra men vore inte munskydd, trots allt, en god idé i skolor och på andra ställen där det är risk för trängsel? Argumenten för ansiktsmask tycks nu vara starkare än invändningarna. Endast några få länder är emot munskydd. Ett av dem är Danmark men där har man övergivit motståndet och rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken och i skolorna - på sina håll är det obligatoriskt.

Karolinska Institutets rektor rekommenderar nu munskydd i universitetets lokaler där social distansering blir svår. "Därmed tar vi ställning för att munskyddets effektivitet inte längre kan diskuteras", skriver han på sin blogg. Är det inte dags också för Folkhälsomyndigheten att ta samma ställning?!

ANNONS