Cecilia Dalman Eek: Sjuk moderat vårdideologi

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Frågan om människosyn kan tyckas enkel. Alla människor är förstås lika mycket värda. Men verkligheten kommer snabbt ikapp. Om du är frisk och har rätt föräldrar, god ekonomi, ett svensk-klingande namn och gärna är lite snygg värderas du lite högre och har det lite lättare att ta dig fram i samhället. Ända till du blir sjuk. Då hjälper inte det där. Hjärtattacken, cancern, benbrottet eller allergianfallet drabbar alla lika.

I Sverige, till skillnad från de flesta andra länder, är sjukvården skattefinansierad och ges till alla som behöver den. Om du blir sjuk får det bara vara behovet av kunskap som avgör vilka undersökningar läkaren beställer – inte vilken sjukvårdsförsäkring du har. Här får det inte frågas efter om man är rik, lyckad eller blond. Det har inneburit att debatten om sjukvården handlar om väntetider och tillgänglighet, om de fall där fördomar ändå påverkar bedömningen och om att överbrygga skillnaderna i hälsa. Man räknar med att vården ständigt ska bli bättre och bättre för alla. För vi kan helt enkelt inte tänka oss något annat.

ANNONS

Men det håller snabbt på att bli ändring på det. Moderaterna, som nu leder landet, framställde sig som en sorts bättre Socialdemokrater när de blev de nya. Men deras välfärdspolitik har avslöjat en rent reaktionär människosyn. Till exempel får den som är arbetslös helt enkelt skylla sig själv. Inte ens näringslivets desperata rop på utbildning och matchning på arbetsmarknaden kan blidka det ideologiska motståndet mot insatser för en fungerande marknad. Den som är sjuk får försörja sig själv när den politiskt utmätta tidsfristen gått ut. Inte ens hundratals läkare och förtvivlade tjänstemän på försäkringskassan kan blidka regeringens tvärsäkra inställning att allvarligt sjuka mår bättre av att arbeta. Oavsett om det innebär att de inte kan vara på sjukhus för sina behandlingar eftersom de då inte står till arbetsmarknadens förfogande och blir av med försörjningen.

Nu är Moderaternas människosyn på god väg att få allvarliga konsekvenser också för sjukvården. Regeringen tillåter att offentligt beställda och finansierade vårdverksamheter åsidosätter behovsprincipen och gör ekonomiska prioriteringar. De har öppnat för privata försäkringspatienter i den vanliga vården och vill göra skillnaderna större mellan vanliga patienter och den som är frisk nog att få teckna en försäkring – och som är rik nog att kunna betala. Här i Västra Götaland, precis som på andra ställen, vill Moderaterna sälja sjukhus. De som kan köpa sjukhus är internationella vårdbolag som jagar lönsamma patienter för att tjäna storkovan.

ANNONS

Men det är inte ödesbestämt att Moderaternas orättvisa människosyn ska styra också i sjukvården. Socialdemokrater och liberaler i Västra Götaland har tillsammans utvecklat sjukvården med patienten i fokus – inte vårdföretagen. Vad som behövs nu är att fortsätta öka samarbetet om patienterna, koppla ihop vården över huvudmannagränserna och ta helhetsansvar. Efter krisen behövs mer resurser och kompetensutveckling. Det behövs kortare och kortare väntetider och vård i rätt tid för alla, oavsett om man har pengar eller försäkring. Vi behöver en sjukvård som minskar risken för att människor behandlas olika – en sjukvård som utgår från alla människors lika värde.

ANNONS