Zombiesvamp från ”The last of us” finns på riktigt

Mänskligheten har drabbats av en global pandemi och en stor del av befolkningen har smittats av en svamp som gör att de vill äta upp andra. Det kommer nya storserien ”The last of us” på HBO handla om.
Men svampen finns på riktigt – här är verklighetens svampzombier.

ANNONS
|

Den 16 januari har ”The last of us” premiär på HBO Max. Där kommer publiken få följa Joel (Pedro Pascal) och Ellies (Bella Ramsey) äventyr i ett postapokalyptiskt USA. Hela världen har drabbats av en global pandemi som har lett till civilisationens undergång.

HBO har spänt musklerna och den första säsongen är mer påkostad än varje säsong av Game of thrones enskilt. ”The last of us” är baserad på det kritikerrosade tv-spelet med samma namn som släpptes 2013 och fick en uppföljare 2020.

Själva sjukdomen som drabbat mänskligheten innebär att svampen cordyceps tar över hjärnan och vill sprida sig till andra värdar. Den svampen finns på riktigt och är känd för att drabba myror och andra insekter.

ANNONS

Kan slå ut en koloni

I en dokumentär på BBC kallas den ”mördarsvampen”. Den legendariska naturkommentatorn David Attenborough förklarar vad som händer när en myra blivit infekterad.

Det börjar växa spröt från myran och den försöker ta sig så högt upp i träd som möjligt. När den hittat en lämplig plats slår den sig till ro och de nästkommande veckorna kommer svampen att växa sig större och större tills den spricker och sprids över marken. Då kan den slå ut en hel myrkoloni.

Myror har också utvecklat ett försvarssystem så när de märker att en har blivit infekterad så blir den bortburen av arbetarmyror för att inte smitta andra.

Det finns tusentals varianter av cordyceps, var och en specialiserad på lika många insektsarter.

Cordyceps används vid medicin

Men det ska understrykas att svampen är helt ofarlig för människor. Varianter av dem används till och med i medicin, främst i Kina, och säljs som alternativmedicin i västländer. Men det finns ingen forskning för att den faktiskt har några hälsoeffekter.

Hjärnorna bakom serien är bland andra ”Chernobyl”-regissören Craig Mazin och Neil Druckmann, chef på spelstudion Naughty dog som producerat tv-spelet. I en intervju med Screenrant berättar de om hur coronapandemin påverkat framtagandet av serien.

ANNONS

– Ja, lite grann. Vi fick åtminstone erkänna att alla känner till pandemier. Så var det inte när Neil gjorde spelet 2013. Vi är alla epidemiologer nu, vi är alla vetenskapsmän. Vi vill sätta det här i ett sammanhang där vi säger ”pandemier kommer och går, de är förskräckliga men de går alltid över”. Det här är något annat, säger Craig Mazin.

När kommer ”The last of us” på HBO i Sverige?

Serien har premiär på HBO Max 16 januari. För att se den krävs ett abonnemang på tjänsten, vilket kostar 80 kronor i månaden alternativt 699 kronor om året.

LÄS MER:Pärlorna du inte vill missa – här är årets nya tv-serier

LÄS MER:Här är spelen som Ryssland vill förbjuda

ANNONS