Vem ska ärva de värdefulla tomterna på Brännö?

Det blev fullt hus när SVT:s "Arvinge okänd" förhandsvisades för nyfikna på Brännö. I veckans avsnitt löser man mysteriet med fyrvaktardottern Clara Browns värdefulla ödetomter på Brännö.

ANNONS
|

I torsdagens avsnitt av SVT:s släktforskningsprogram "Arvinge okänd" besöker teamet Brännö i Göteborgs södra skärgård. Där har två ödetomter väntat på en arvinge i närmare 100 år, medan värdet på dem har stigit. I dag är de värda minst fyra miljoner kronor.

Släktingar har försökt få svar på gåtan med fyrvaktarens dotter Clara Brown, som emigrerade till England som tonåring för över 100 år sedan och vars öde därefter är okänt. Känt är dock att Clara Brown ärvde ett par tomter efter sin mamma 1929. Och att hon har släkt kvar i Göteborg.

LÄS MER:Så kallpratar du med en göteborgare

"Jag är ju optimist"

– Jag har gjort vissa efterforskningar tidigare. Det måste finnas någon, tänkte jag. Jag är ju optimist, men jag körde fast i min forskning. säger Eva Grönstedt, vars morfar och Clara Brown var syskon.

ANNONS

GP följde med Eva Grönstedt och SVT-journalisterna Anna Jaktén och Björn Tunbäck ut till Brännö, där programmet förhandsvisades för nyfikna öbor i ett fullsatt Brännögården. Omkring 60 personer dök upp för att få veta om gåtan Clara Brown har fått en lösning.

Spoilervarning: Om du inte vill veta hur det gick med arvet innan programmet visas på torsdagskvällen 20.00 i SVT bör du sluta läsa nu.

Det är en snårig släkthistoria som nystas upp i avsnittet. Eva Grönstedt och hennes kusin Tomas Karlsson minns att de som barn ibland hade picknick på "Claras ställe", alltså en av hennes tomter, som än i dag bara består av berg och buskar.

"Var inte värda någonting"

– När jag var liten var de tomterna inte värda någonting. Fyrvaktarna var fattiga och de fick ju bara skitbitar. Nu är de värdefulla, säger Tomas Karlsson.

"Arvinge okänd"-teamet kontaktade Eva Grönstedt sedan myndigheterna gått ut med en efterlysning i Post- och inrikes tidningar, där redaktionen hittar merparten av sina uppslag.

LÄS MER:Doldisen som styr i tv-huset

– Det brukar handla om folk som dött för något år sedan, men det här var ovanligt. Clara Brown dog 1940, det väckte ju en massa frågor, säger researchern Björn Tunbäck.

– Det är ett riktigt mysterium med kopplingar ända till 1800-talet. Vi har aldrig haft något liknande i programmet, säger Anna Jaktén, inslagsproducent som reste med Eva Grönstedt och programledaren Niklas Källner till Blyth i nordöstra England i jakt på Clara Browns arvingar.

ANNONS

Ogiriga släktingar

"Arvinge okänd"-journalisterna fascineras av att släktingarna här i Sverige har varit så ogiriga och inte försökt komma åt arvet själva. Men för Eva Grönstedt och Tomas Karlsson är det en självklarhet.

– Jag har alltid misstänkt att det funnits släktingar där någonstans, och hoppats att de ska få det som är deras. Det är spännande, det här, säger Tomas Karlsson.

Nu får de och tittarna veta stora delar av Clara Browns engelska familjehistoria, som visar sig vara modernt rörig, med dödsfall, skilsmässa, "fader okänd", bonusbarn ... och till slut två livs levande barnbarnsbarn.

LÄS MER:Kattis Ahlström blir årets julvärd

"Ska vi gå till puben?"

Ett av dem, Alan Brown, får sig tidernas överraskning när Eva Grönstedt och Niklas Källner knackar på och berättar att han troligen ärvt tomter värda miljoner på en ö i Sverige.

– Ska vi gå till puben och ta en öl? säger han i programmet, när första chocken lagt sig.

Det kommer antagligen dröja flera år innan de inkopplade juristerna rett ut arvsföljden helt, men Tomas Karlsson är glad över att ha fått nya släktingar i England.

– Jag hoppas att de kommer hit och hälsar på och tittar på tomterna. Men sedan tror jag att de säljer. Det hade jag gjort, säger han.

"Arvinge okänd"

Är: Ett släktforskningsprogram, där man letar arvingar till en person som har dött och berättar mer om den dödes liv och historia.

Av: Är ett originalformat utvecklat av SVT Göteborg.

Programledare: Kattis Ahlström och Niklas Källner.

Aktuellt: Den tredje säsongen går i höst, med nya avsnitt på torsdagar. Denna veckas program, om Brännöbon Clara Brown, visas i SVT 1 20.00 torsdag 28 november.

ANNONS