Vännerna om Ulf Dagebys död: ”Det är ofattbart”

Nationalteatern hade en planerad turné i höst och vännerna i bandet brukade skoja om att Ulf Dageby ”peakade” nu. Dagens besked kom alltså som en chock.
– Det är ofattbart. Jag saknar honom så, säger vännen Anki Rahlskog.

ANNONS
|

Anki Rahlskog har känt och jobbat nära Ulf Dageby under många år. Hon var med och startade Nationalteatern som Ulf Dageby anslöt sig till 1969 och tillsammans var de engagerade i Tältprojektet. Anki Rahlskog arbetade med en bildbok om Tältprojektet när hon nåddes av dödsbeskedet under eftermiddagen.

– Jag är i chock. Det är ofattbart. Jag saknar honom så och tänker på hans fru och barn. Det är en stor sorg och jag minns honom med stor kärlek.

– Jag är fruktansvärt ledsen. Han har betytt jättemycket som vän och som arbetskamrat. Han har alltid varit ett stöd, backat upp en. Det är en stor förlust för mig och för musiken.

ANNONS

Anki och Ulf har hållit kontakten under åren och träffats regelbundet.

– Vi brukar träffas några stycken i det vi kallar Nationalteaterns pensionärsförening och jag och Ulf brukar ofta hålla med varandra. Vi träffades senast i våras och då hade han massa saker på gång.

Planerad turné i höst

Kalle Gustafsson Jerneholm är basist med bakgrund inom The Soundtrack of Our Lives och har spelat tillsammans med Ulf Dageby i nio år. Han tog med sorg emot beskedet om Nationalteatern-legendarens död tidigare under onsdagen.

– Han var framför allt en nära vän, men givetvis också en kollega och mentor på något sätt.

Nationalteatern var i full gång och hade bland annat en planerad turné i höst. Vad som händer med den är förstås ovisst. Enligt Kalle Gustafsson Jerneholm var Ulf Dageby i övrigt i sitt esse på scen och rent av på topp energimässigt med bett i både gitarrspel och sång.

– Vi brukade skämta om att Ulf peakade nu, berättar han.

Nationalteatern skulle träffas i början av nästa vecka och repa. Beskedet om Ulf Dagebys död kom alltså som en chock.

– Det sista han sade var ”vi hörs om en kvart”. Det var en stående grej som vi brukade säga. Nu blev det inte så.

ANNONS

Även Matilda Sjöström från Steget är chockad av dagens besked. Hon spelade med Ulf Dageby och Nationalteatern under ett drygt decennium.

– Han har betytt hur mycket som helst så klart, både för mig personligen, då vi blivit bästisar under de tolv år vi spelat ihop, men också för all fantastisk musik han har skapat, säger hon.

Ulf Dageby var med i ”Så mycket bättre”

2013 var Ulf Dageby med i TV4:s ”Så mycket bättre” med bland andra Lill Lindfors, Agnes och Ebbot Lundberg. Med i programmet var också Bo Sundström som framförde Nationalteaterns ”Mr. John Carlos” om löparen som gjorde en uppmärksammad black panther-hälsning med Tommie Smith under OS i Mexiko 1968.

– Det var den första låten med politisk text som drabbade mig som barn, när han sjöng ”det är ingen panter, det är en puma”, då rös man. Jag är född 61 och vi växte upp med Nationalteatern och Hoola Bandoola. De var inte bara progg utan de var skitbra.

– Min generation, vi lyssnade inte bara på ”Livet är en fest”, utan när de åkte ut med musikalerna var de även upp i Norrbotten och lirade – och det ska de verkligen ha tack för.

Ulf Dageby blev 80 år.
Ulf Dageby blev 80 år. Bild: Jens Christian/Expressen/TT

Bo Sundström berättar att Ulf Dageby var den han kom närmast under tiden i ”Så mycket bättre” och de har även hållit kontakten en del senare.

ANNONS

– Han är, lägg märk till att jag säger är, för så länge minnet finns är man, lite av en tjurskalle. Men vi norrbottningar kan tycka väldigt mycket om tjurskallar. Och han är en underfundig sådan.

Framför allt, menar Sundström, är det en förlust för Göteborg. Ulf Dageby kom att personifiera staden.

– Han var verkligen en Göteborgsprofil. Vilka är det man tänker på när man tänker på Göteborg? Jo, det är Sten-Åke Cederhök, Tomas von Brömssen och Ulf Dageby.

LÄS MER:Ulf Dageby slutade aldrig spela sin rock ´n´roll

LÄS MER:Ulf Dageby är död – sångaren i Nationalteatern blev 80 år

LÄS MER:Hur minns du Ulf Dageby?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS