”Vänner”-skådisarna spelade Mario Kart mellan scenerna

Nu är det 30 år sedan ”Vänner” började sändas. Fortfarande återstår vissa frågor om serien. Vem organiserade turneringar i Mario Kart mellan tagningarna? Hur var det att filma med en brysk apa? En ny redogörelse i tidningen The Guardian ger svar.

ANNONS
|

”Vänner” är en av de största sitcoms som någonsin har gjorts, med runt 22 miljoner tittare under sina mest framgångsrika säsonger.

Nu har en artikel i The Guardian gått bakom kulisserna på den älskade, kritiserade, men på alla vis betydelsefulla serien, trettio år efter att det första avsnittet sändes den 22 september 1994.

I reportaget får vi matnyttig information från så väl producenter som regissörer, skådespelare och manusförfattare.

Bland annat berättas det att rollen som Rachel först var tänkt att gå till Jane Sibbett, som i stället kom att spela Ross homosexuella exfru. Det avslöjas att romansen mellan Chandler (spelad av Matthew Perry) och Monica (Courtney Cox) egentligen skulle vara kortvarig.

ANNONS

Mycket tycks ha hänt vid inspelningarna av serien. Under en dramatisk kväll samlade teamet ihop 30 000 kronor och utmanade en anställd att äta 2,3 kilo bönor. Medarbetaren lyckades konsumera denna kraftfulla mängd baljväxter, och tog med sig summan hem.

”Man försökte locka ned honom med burkmask”

Seriens största utmaning kom i form av något mycket litet: apan Marcel, som ägdes av Ross Geller (spelad av David Schwimmer).

Avsnitten med primaten var synnerligen besvärliga att filma, då den ludna gossen hade en tendens att klättra upp i taket. Apans tränare försökte då, så ömsint som möjligt, locka ned honom med burkmask.

Det berättas också om hur Schwimmer organiserade Mario Kart-turneringar i sin loge. Han ska ha beskrivit Nintendo-spelet med orden: ”The sport of kings”.

För tre veckor sedan kom nyheten att soffan som används i ”Vänner” ska auktioneras ut, för att högtidlighålla seriens 30-årsjubileum.

Det högsta budet på möblemanget, som stod på det fiktiva kaféet Central Perk, är i skrivande stund 80 000 kronor.

Fans utanför Central Perk.
Fans utanför Central Perk. Bild: Ng Han Guan

Det sista avsnittet av ”Vänner” släpptes den fjärde maj 2004, och sågs av över 50 miljoner tittare i USA.

Serien har nominerats till 67 Emmy-statyetter, och vunnit sex.

2021 kom dokumentären ”Friends: The Renuion”. Här möts de sex huvudrollsinnehavarna Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer och Courtney Cox för att prata, minnas och umgås.

ANNONS

Förra året gick Matthew Perry tragiskt bort, 54 år gammal.

LÄS MER:Så lurade Oldsberg sina vänner – efter att han dött

LÄS MER:Harris handslag med Trump får mig att tänka på en skräckfilm

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS