Så blir höstens tv på SVT

Är vi slavar under vårt biologiska arv? Det tänker Belinda Olsson reda ut i ”Från savannen till Tinder” – ett av flera nya program på SVT i höst. Även den svenska hiphopens historia lyfts fram och ”Bonusfamiljen” och ”Kvarteret Skatan” återvänder.

ANNONS
|

– Den här hösten kommer att präglas av pandemin men också av klimatet, det är en av de frågor SVT kommer att bevaka extra intensivt i höst, påpekade SVT:s vd Hanna Stjärne när hon på tisdagen drog igång SVT:s nästan en timme långa digitala höstpresentation av kanalens nya och återvändande tv-program. Och mycket är det som väntar.

LÄS MER:Recension: ”Agatha Christies Hjerson” – C More/TV4

Redan nu på torsdag återvänder det laddade entreprenörsprogrammet ”Draknästet” där riskkapitalisterna Lena Apler, Jacob De Geer, Sara Wimmercranz, Shervin Razani och Jonas Eriksson, välbekant från SVT:s EM-studio, tar sig an unga entreprenörer med innovativa affärsidéer.

Kock- och matprofilerna Tareq Taylor, Niklas Ekstedt och My Feld leder ”Bäst i köket” där matkunniga familjer tävlar mot varandra och sätts på tuffa prov, Babben Larsson presenterar frågesporten ”1 mot Sverige” och den populära dramaserien ”Bonusfamiljen” med bland andra Vera Vitali återvänder för en fjärde säsong.

ANNONS

Comeback för 20-årsjubilerande ”Kvarteret Skatan”

Dessutom gör den närmast kultförklarade humorserien ”Kvarteret Skatan” comeback, 20 år efter det att Vanna Rosenberg, Rachel Molin, Johan Glans, David Batra och Anna Blomberg först dök upp i rutan med sina skruvade karaktärer.

LÄS MER:Johan Glans om att ”Kvarteret Skatan” gör comeback i SVT

Hösten 2017 avslöjades filmmogulen Harvey Weinsteins mångåriga sexövergrepp och hela me too-rörelsen spreds över världen. Även här i Sverige var det mängder av kvinnor som trädde fram och berättade om sina upplevelser, vilket SVT uppmärksammar i serien ”Me too – hösten som förändrade Sverige”.

Hösten på SVT – tio höjdpunkter

  • ”Från savannen till Tinder”. Belinda Olsson tar reda på det du behöver veta om de biologiska skillnaderna mellan könen. SVT Play onsdag 18 augusti och i SVT1 kl 21 samma kväll.
  • ”Deg”. Svensk dramaserie om ett rånbyte, två kvinnor och 47 miljoner kronor. SVT Play måndag 30 augusti och i SVT1 kl 21 samma kväll.
  • ”Me too – hösten som förändrade Sverige”. I åtta avsnitt berättar SVT historien om  Metoo och  hur rörelsen spred sig över Sverige som en löpeld. SVT1 och SVT Play tisdag 5 oktober kl 21.30.
  • ”Vigil”. Brittisk thrillerserie om u-båten HMS Vigil som plötsligt försvinner. SVT Play lördag 16 oktober och i SVT1 kl 21.00 samma kväll.
  • ”1 mot Sverige”. Hur många barn behövs för att lyfta en häst? Detta är en lätt galen frågesport med Babben Larsson. SVT Play söndag 17 oktober kl 02 och i SVT1 kl 20 samma kväll.
  • ”Den svenska hiphopens pionjärer”. Magnus Broni djupdyker i den svenska hiphopens histioria och utveckling. SVT Play onsdag 20 oktober och i SVT1 onsdag 24 november kl 21.
  • ”Bonusfamiljen”. De ömkansvärda men väldigt mänskliga figurerna i SVT:s succéserie är tillbaka igen. Fram med skämskudden. SVT1 och SVT Play måndag 25 oktober kl 21.
  • ”Kvarteret Skatan”. Efter 20 år är gänget bakom ett av de roligaste programmen som visats på SVT tillbaka igen. SVT Play lördag 11 december och i SVT1 kl 21 samma kväll.
  • ”Evert Taube” (dokumentär). Jane Magnusson är en av SVT:s bästa dokumentärfilmare och hennes porträtt av nationalskalden lär säkert bli sevärt. SVT Play och SVT1 december 2021.
  • ”En kunglig affär”. Den så kallade Haijbyaffären skakade landet i början av 50-talet är en av SVT: stora dramasatsningar för hösten. SVT Play och SVT1 december 2021.

Ett kommande program som det också lär snackas en del om är Belinda Olssons ”Från savannen till Tinder”, en ny programserie om biologiska skillnader mellan män och kvinnor. För sådana finns, menar Belinda Olsson och hjärnforskaren Markus Heilig, även om det kan provocera många att ens konstatera det.

Belinda Olsson skrämdes av biologi

– Mitt eget förhållande till biologi har varit lite komplicerat. När jag var så kallad ”fittstims-feminist” (Belinda Olsson var redaktör för den feministiska antologin ”Fittstim” som kom ut 1999, red.anm) var jag ganska skrämd av biologi.

Hur då skrämd?

– Historiskt har ju biologiska skillnader mellan könen använts för att trycka ner kvinnor, på alla möjliga sätt, och det finns anledning att vara observant på det. Ingen vill tillbaka till 1950-talets könsroller.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Lina Watz

Men det betyder inte, menar Belinda Olsson, att man heller kan bortse från de skillnader som hjärnforskare menar faktiskt finns mellan kvinnor och män.

– Tanken är att lyfta fram den moderna forskningen och samtidigt försöka avliva en del fördomar, säger Belinda Olsson och berättar att hon och tv-teamet bland annat besökt en högstadieskola i Borås.

”Ju mer fakta vi har desto bättre”

– Vi är så himla duktiga i Sverige på att förstå sociala faktorer och hur könsroller, strukturer och normer påverkar oss. Men finns det pusselbitar som vi missar?

Vad har du blivit mest överraskad av under ditt jobb med programserien?

– Oj, det har verkligen varit en resa. Så mycket kan jag säga. Men jag vill inte avslöja för mycket om programmet. Det är roligare om folk tittar på det.

Du blev avrådd från att göra programmet av både Agnes Wold och professorn i kvinnohistoria Yvonne Hirdman (som båda medverkar). Vad tänker du om det?

– Vi är medvetna om att serien kan vara lite kontroversiell, att den kan ses som ett steg tillbaka, men ingen av oss är slav under sitt biologiska arv. Och ju mer fakta vi har på bordet desto bättre.

LÄS MER:Recension: Lotta på Liseberg, 16 augusti 2021

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS