Claes Malmberg förstår kritiken mot Lenny Bruce-föreställningen

Räkor, sjömän och Lisebergskaniner har rätt lite med Lenny Bruce att göra. Det anser Claes Malmberg och förstår kritiken mot föreställningen på Göteborgs stadsteater.
– Vissa scener blir longörer, säger skådespelaren till Anna Hedenmo i SVT:s ”Min sanning”.

ANNONS
|

”Fem barn med fyra kvinnor, men nu singel för första gången i livet.” Så presenteras Claes Malmberg i Anna Hedenmos intervjuprogram ”Min sanning” som sänds i SVT på söndag kväll. Och det blir ett öppenhjärtigt samtal om toppar och utmaningar i den frispråkige skådespelarens liv.

Efter att ha avhandlat Claes Malmbergs buddhistiska tro, som har avtagit något med åren även om han fortfarande ser sig som buddhist, undrar Anna Hedenmo om Malmbergs genombrottsfigur från 80-talet, det rebelliska raggarpuckot Ronny Jönsson, skulle fungera i dag. Nej inte på det sättet, blir svaret.

– Humor åldras inte alltid med värdighet, konstaterar Claes Malmberg.

ANNONS

Claes Malmberg värjer sig mot rasismanklagelserna

Rasismanklagelserna efter Malmbergs framträdande i Parlamentet hösten 2021 har han ännu i dag svårt att förstå.

– Jag tycker fortfarande att vi kritiserar kriminella nätverk eller kriminalitet i förorten, det är inget påhopp på människor.

Diskussionen om vad man egentligen ”får” och ”inte får” säga leder in samtalet på den amerikanske satirikern och stå upp-komikern Lenny Bruce, en kontroversiell person som Claes Malmberg just nu gestaltar i föreställningen ”En död komikers liv” på Göteborgs stadsteater.

Anna Hedenmo konstaterar att uppsättningen har kritiserats hårt i flera olika tidningar, inte minst här i GP där kritikern Mikaela Blomqvist menar att föreställningen är typisk ”för det klåperi som dominerat Stadsteatern de senaste sju åren”.

Ibland har kritikerna rätt menar Claes Malmberg

Claes Malmberg säger sig inte ha läst recensionerna, men känner ändå till att föreställningen i princip har sågats jäms med fotknölarna.

– Hade jag varit 31 år gammal hade jag nog varit helt nedbruten men som 61-åring, och nu ljuger jag inte en sekund, så bryr jag mig faktiskt inte så mycket om det.

”Är det verkligen helt sant”, undrar Anna Hedenmo.

– Ja för mig är det helt sant. Jag har fått ganska mycket stryk av kritiker genom åren och jag har tagit jätteilla vid mig. Men slagen känns mindre och mindre för varje gång man får ta emot dem, säger Claes Malmberg.

ANNONS

Samtidigt erkänner han för Anna Hedenmo att kritikerna ibland har rätt i sina omdömen. Även när det handlar om den nu rullande ”En död komikers liv” på Göteborgs stadsteater.

Claes Malmberg utvecklar sin kritik mot Lenny Bruce-föreställningen

– Jag tycker den här föreställningen är fantastiskt rolig att spela. Sedan finns det delar av föreställningen, och det har jag varit tydlig med redan när vi repeterade, som jag inte tycker ska vara med.

– Jag har sagt till Fredrik (Evers) som både har skrivit och regisserat att jag är lojal med föreställningen, men jag är inte lojal med de bitarna.

På Anna Hedenmos fråga om vilka delar i föreställningen om Lenny Bruce som Claes Malmberg skulle vilja plocka bort, utvecklar han sin kritik framförallt gällande de göteborgska inslagen. Där finns vissa scener som han menar blir till ”longörer” och drar ut föreställningen på ett onödigt sätt.

– Jag tycker inte att de har med vår pjäs att göra överhuvudtaget, säger han.

Det håller också GP:s kritiker Mikaela Blomqvist i högsta grad med om.

”Andra akten inleds med att en sjöman, en räka, en arbetare, en IFK:are, en Lisebergskanin och Poseidon sjunger ”Knö dig in” fast med omskriven, idiotisk text om att ha räkfrossa på Götaplatsen. Angreppet på Göteborg och alla som bor här är så grovt, dumt och ytligt att det är svårt att tro att Fredrik Evers kan ha tillbringat mer än en vecka i staden. Killinggängets gamla sketcher om ”Veiron i ottan” framstår som under av träffsäkerhet i jämförelse”, skriver hon i sin recension av ”En död komikers liv”.

ANNONS

Claes Malmberg berättar att det var fler än han i produktionen som reagerade på de göteborgska scenerna.

– Vi var några stycken som tyckte att det här kanske inte skulle vara med.

Regissören Fredrik Evers står för de göteborgska inslagen

När GP når regissören Fredrik Evers är det tydligt att han påverkats av de bitska recensionerna. Men han står fast vid sin tanke om att förankra den kontroversielle komikern Lenny Bruce i en lokal och samtida kontext.

Fredrik Evers menar att de göteborgska inslagen därför har en viktig funktion i föreställningen. Men regissören understryker också att han inte har några problem med att Claes Malmberg har en annan åsikt och ventilerar sin kritik i SVT.

– Inte alls. Alla får tycka vad de vill. Jag och Claes diskuterar fortfarande den här scenen då och då över en öl.

LÄS MER:Recension: ”Padeldrömmar” – TV4

LÄS MER:Recension: ”The last of us” – HBO Max

LÄS MER:Recension: ”Händelser vid vatten” – SVT

”Min sanning” med Anna Hedenmo

  • 15/1: Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf
  • 22/1: Skådespelaren och komikern Claes Malmberg
  • 29/1: Entreprenören och poddaren Hannah Widell
  • 5/2: Författaren och opinionsbildaren Göran Greider
  • 12/2: Prinsessan Märtha Louise av Norge
  • 19/2: Entreprenören Roger Akelius
  • 26/2: Före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg
  • 5/3: Generalsekreterare för Svenska Olympiska Kommittén Åsa Edlund Jönsson

FOTNOT: ”Min sanning” visas på SVT Play och i SVT 2 på söndagar kl. 20.00

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS