Matty Healy är frontman i The 1975.
Matty Healy är frontman i The 1975. Bild: Jack Plunkett

The 1975 stäms efter kyssprotesten – detta har hänt

Musikfestivalen Good vibes festival i Malaysia tvingades stänga ner efter bandet 1975:s uppmärksammade kyssprotest. Nu stämmer arrangören bandet och kräver dem på nära 26 miljoner kronor.

ANNONS

Det brittiska rockbandet The 1975 stäms av arrangörerna bakom Good vibes festival efter att festivalen tvingades stänga ner förra året, rapporterar BBC. Detta efter att frontmannen, Matty Healy, kysste bandets manliga basist Ross MacDonald under spelningen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. I landet är homosexualitet olagligt och straffbart med upp till 20 år i fängelse.

The 1975 släppte sitt debutalbum 2012. Deras femte album ”Being funny in a foreign language” släpptes 2022. Det var under den följande turnén som bandet blev inbjudna till att spela på Good vibes festival, som har arrangerats sedan 2013 av Future sound Asia. The 1975 hade tidigare uppträtt på festivalen i augusti 2016.

ANNONS

Under uppträdandet 21 juli 2023 ska bandet ha brutit mot flera av festivalens regler, bland annat genom att föra upp alkohol på scen. Det finns också ett förbud mot att prata om politik på festivalen, vilket Healy gjorde genom att ilsket tala om Malaysias repressiva lagar gentemot hbtq-personer.

– Jag ser inte poängen med att bjuda in The 1975 till ett land och sedan säga åt oss vilka vi kan ha sex med, sa han till publiken. Därefter kysste han basisten Ross MacDonald. Bandet tvingades avsluta sin spelning i förtid och malaysiska myndigheter stängde ner festivalen. The 1975 är numera bannlysta från Malaysia.

Även vissa hbtq-aktivister missnöjda

Uppträdandet väckte missnöje, delvis från regimen och festivalarrangörerna men även från vissa malaysiska hbtq-aktivister. De ansåg att det var nonchalant för bandet att komma till landet, bryta mot dess lagar, och sedan låta den lokala hbtq-befolkningen handskas med motreaktionerna.

– Det påminner mycket om ”den vite mannens börda”, det återupprepade narrativet om hur ”ociviliserade och icke-progressiva” människor i Öst är och att en vit person måste komma till landet och rädda eller förbättra dem, säger Dee May Tan, konstnär från Kuala Lumpur till BBC.

Matty Healy menar dock att kyssen aldrig var menad att provocera regimen.

ANNONS

– Det var en pågående del av The 1975:s scenshow som hade framförts många gånger tidigare. Att ta ut en del av uppträdandet i ett försök att glädja de malaysiska myndigheternas trångsynta åsikter om hbtq-personer skulle vara ett passivt erkännande av den politiken, sa Healy under en konsert i Dallas i oktober.

Detta är inte första gången bandet har protesterat mot liknande lagar under sina konserter. Healy kysste en man i publiken på en spelning i Dubai 2019. Där kan homosexualitet leda till upp till tio års fängelsestraff.

Efter festivalen ställde The 1975 in spelningar i Jakarta och Taiwan. Förra augusti skickade Future sound Asia kravbrev till bandet angående ersättning för förlorade inkomster orsakade av att festivalen stängdes ner i förtid. Ärendet har nu tagits till brittisk domstol där arrangörerna enligt BBC söker 1.9 miljoner pund, motsvarande nästan 26 miljoner kronor, i ersättning.

LÄS MER:De köar i flera dygn för bästa platserna till Hov1

LÄS MER:Vad tycker du om Timothée Chalamet som Bob Dylan?

LÄS MER:Därför går kändisarna – och Tiktok – i celibat

LÄS MER:Swift-fansen som har samlat in 4 miljoner efter Southport

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS