SVT:s kortfilmsserie ”Kneg” har premiär på första maj

SVT har låtit åtta av Sveriges mest spännande filmare tolka temat ”arbete”. Resultatet blev kortfilmsserien ”Kneg” med premiär 1 maj.
– Vår film ska var som ett litet gruskorn i skon, säger regissören Axel Danielson på Plattform produktion.

ANNONS
|

Tillsammans med Maximilien van Aertryck ligger han bakom den 14 minuter långa filmen ”Arbete åt alla!”, med premiär i SVT 1 maj.

– I samband med att vi fick frågan så fick vi också tillgång till hela SVT:s arkiv, vilket kändes väldigt lustfyllt, berättar Axel Danielson.

LÄS MER:Kvinnliga regissörer dominerar Startsladden

Arbetarmarsch till Bolero

Regissörsduon har tidigare gjort uppmärksammade och prisade kortfilmer som ”Hopptornet” och ”Studio 5”. Nu kan tv-tittarna också se ”Arbete åt alla!”, som Axel Danielson beskriver som en metafilm om hur arbete och arbetare skildrats de senaste 50 åren. Både i det offentliga samtalet och i bild.

– Det är en film om exploateringen av mänsklig arbetskraft, till tonerna av Bolero.

ANNONS

Varför just Bolero?

– Jo, melodin blir nästan som en huvudkaraktär i filmen faktiskt. Något som marscherar framåt med glatt humör och liksom eskalerar. Det stämmer ganska väl ihop med hur arbetet har eskalerat under den här perioden, förklarar Göteborgsregissören Axel Danielson.

LÄS MER:Spännande nya filmplaner för Max

Liksom Maximilien van Aertryck är han knuten till filmbolaget Plattform produktion, grundat av kollegan Ruben Östlund. När GP ringer sitter Axel Danielson just med klippningen av kräkscenen i Östlunds kommande drama ”Triangle of sadness”.

I en paus berättar han mer om sin och Maximiliens kortfilm:

– Få äger i dag väldigt mycket, medan väldigt många fler inte äger någonting. Dessa klyftor ökar, och det är en förändring som väldigt tydligt går att se.

En perspektivförskjutning

Sättet att prata om arbete har också förändrats märkbart, menar Axel Danielson.

– På 1970-talet talades det mycket om hur arbetsvillkoren kunde förändras och förbättras. Till och med borgerliga politiker kunde röra sig med begrepp som ”ekonomisk demokrati”. Sedan skiftades fokus totalt, från ett kollektivt till ett individuellt perspektiv på arbete, med tillväxt och vinstmaximering som mål.

LÄS MER:Kända och okända regissörer gör upp om kortfilmspriset Startsladden

Filmen ”Arbete åt alla!” innehåller både arkivmaterial och You tube-klipp, och tar mot slutet också upp frågan om en framtida robotiserig och automatisering av arbetslivet.

– Vi vill väcka frågor om hur arbetet i framtiden ska vara organiserat. Situationen vi har i dag är ju inte en naturlag utan en mänsklig uppfinning. I våra ögon hänger arbete ihop med resten av livet, och vi vill att vår kortfilm ska ställa frågor på sin spets och skava som ett gruskorn i skon.

ANNONS

Total åtta regissörer fick i uppdrag av SVT att fundera kring begreppet arbete, i en tid då arbetslösheten på grund av pandemin är högre än någonsin. Övriga regissörer är Maud Nycander, Magnus Gertten, Ellen Fiske, My Sandström, David Aronowitsch och Ahmed Abdullahi.

LÄS MER:Ruben Östlund om nya filmen: ”ett extraordinärt spektakel!”

LÄS MER:Kändisbarnen flockas i Henrik Schyfferts nya tv-thriller

Här är alla filmerna:

”Arbete åt alla!” (Regi: Axel Danielson och Maximilien van Aertryck) En intensiv och lekfull blick på hur vårt arbetsliv utvecklats under de senaste 50 åren, med en kavalkad av arkivbilder från 1970-talet. .

”Min älskade trucker”(Regi: My Sandström) Emma träffar Daniel på en dejtingapp. Han är lastbilschaufför som brinner för sitt yrke, men det är inte riktig vad Emma har tänkt sig.

”Blåbärskrisen” (Regi: Ellen Fiske) Det bästa blåbärsåret på länge för det lilla syltkokeriet i Norduppland grusas av pandemin som hindrar de thailändska bärplockarna från att resa till Sverige.

”All shall be well” (Regi: Magnus Gertten) Kaoset i soprummet testar tålamodet hos den populäre fastighetsvärden Yonas. En film om dem som i det tysta plockar upp efter oss andra.

”Äntligen måndag!” (Regi: Maud Nycander) En hyllning till vardagshjältarna på Danderyds sjukhus. En berättelse om hårt arbete, arbetsglädje och en måsunge som brutit sitt ben.

”Nypremiären” (Regi: David Aronowitsch och Ahmed Abdullahi) Orionteatern i Stockholm ska under hösten 2020 göra ett försök att öppna igen för begränsad publik. Har teatern förändrats för alltid?

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS