SVT kritiserar artistens utspel under ”allsång på Skansen”

Under tisdagens ”Allsång på Skansen” genomförde sångaren Stefan Sundström en planerad aktion. I direktsändning gick han fram till en kvinna i publiken som höll upp en skylt framför kamerorna. SVT fördömer nu agerandet.

ANNONS
|

Under tisdagskvällen uppträdde Stefan Sundström på ”Allsång på Skansen”. Samtidigt passade han på att göra ett politiskt ställningstagande. Till tonerna av Ted Gärdestads klassiker ”Sol vind och vatten” gick Sundström fram till en kvinna i publiken. Hon höll upp en skylt med texten ”Miljödepartementet”.

Skylten kommer från det faktiska tidigare miljödepartementet, som den nuvarande regeringen har lagt ner. Miljöfrågorna ligger nu istället under klimat- och näringsdepartementet.

För tidningen ETC berättar Stefan Sundström om bakgrunden till aktionen:

– Jag har ju gjort grejer med Greenpeace förut, jag tycker att de kör, det är aktion liksom. Det är roligt. De är uppkäftiga.

ANNONS

Är förtvivlad över klimatpolitiken

När miljödepartementet lades ner var medlemmar ur organisationen enligt artisten där och plockade ner skylten.

– De kan inte ignorera en stor organisation som Greenpeace så där. Den här regeringen består av lobbyister och fascister, säger Stefan Sundström till ETC.

När artisten blev tillfrågad om att medverka i det folkkära SVT-programmet ”Allsång på Skansen” tillsammans med artister som Pernilla Wahlgren, Oscar Zia, Admira Thunderpussy, Cornelia Jacobs med flera tackade han ja – men ville inte enbart ägna sig åt underhållning.

Till Aftonbladet säger artisten att han är förtvivlad över utvecklingen kring klimatpolitiken, och menar att han har en plikt att agera på det.

– Jag hamnar på de här plattformarna, och jag är lite trött på att bara syssla med underhållning. Jag börjar bli gammal. Jag tycker att det är för mycket underhållning i det här jävla landet, säger Stefan Sundström till tidningen.

SVT tar avstånd från aktionen

SVT:s exekutiva producent Haida Jamshidi tar bestämt avstånd från aktionen:

”Vi visste inte om det, men det är inte OK när programmet används för den här typen av kupper. Skylten upptäcktes fort av produktionen som kunde agera och den syntes bara några sekunder” skriver hon i ett mejl till Expressen.

Till Aftonbladet skriver samma producent att ”Det är inte ok att Allsången används för att kuppa in olika budskap.”

ANNONS

Senare under onsdagen hade SVT kontaktat Stefan Sundström om händelsen, något artisten själv kommenterar på X, tidigare twitter:

”Vill bara klargöra: Hela aktionen var på mitt ansvar. SVT är skitarga och har ringt min promotor. Hon lät rätt knäckt. Hon visste inte heller nåt. Tycker synd om henne. Jag lär va portförbjuden på Allsång men; smällar man får ta.” skriver han.

LÄS MER:SVT skärper säkerheten efter klimataktion i ”Let’s dance”

LÄS MER:Förundersökning inledd mot 27-åring efter Mello-kuppen

LÄS MER:Efter våtmarks-stormningarna: Liseberg ökar inte säkerheten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS