Stort designpris till Ann-Sofie Back

ANNONS
|

Endast två gånger tidigare har makarna Söderbergs pris gått till en modeskapare. Isländska Steinunn Sigurðardóttir fick det 2008 och tre år senare var det danska Henrik Vibskovs tur.

När det första gången hamnar i en svensk modeskapares händer handlar det om en ganska van pristagare. Ann-Sofie Back har redan tagit emot ett stort antal prestigefyllda utmärkelser. Så sent som i fjol blev hon till exempel utsedd till årets designer av modetidningen Elle.

På frågan hur det kändes när hon fick veta att hon nu även belönas med ett av världens största designpriser svarar hon, att hon "blev otroligt glad".

-Jag trodde jag hade fått de priser som går att få, säger hon i samband med att årets pristagare tillkännages på Röhsska museet i Göteborg.
Egna företaget Back

I sitt skapande rör hon sig mellan det särpräglade och det kommersiella.

ANNONS

Hon delar sin tid mellan det egna företaget Back och jobbet som designchef för H&M-ägda Cheap Monday.

På senare år har det blivit allt mer tydligt för henne hur hon måste arbeta för att kunna sälja kläder, utan att för den sakens skull förlora det hon tror på.

-Jag skulle kunna fortsätta att göra konstiga kläder som ingen vill ha i evigheters evigheter, men nu har jag kommit på hur jag kan använda mina idéer till att göra sådant som folk både vill ha på sig och som jag själv är nöjd med, säger Ann-Sofie Back.
Inspireras av allt som stör

Själv beskriver hon det hon gör som, i alla fall vid första anblicken, igenkännbara plagg.

-Vi har skinnjackan, vita skjortan och jeansen, men med en stark designavsändare. Man ser vem som ligger bakom, säger hon.

Inspiration finner hon i allt som skaver. Saker och tillstånd som stör.

-Det kan vara sociala fenomen som jag inte känner mig bekväm med. Som porr, kändishysteri eller femininitet i största allmänhet, säger hon.
Kamp mot systemet

Enligt prisnämndens motivering får hon bland annat priset för att hon i "en ständigt pågående kamp med det modesystem hon själv är en del av" har med "obruten integritet utforskat vardagen och det socialt stereotypa".

TT: Känner du igen dig i prisnämndens ord?

-Ja, fast numera är det inte en kamp på samma sätt det var i början. Eller så är det jag som har blivit så bekväm med kampen att jag inte längre märker den, säger hon.

Priset delas ut den 4 november. Då öppnar även Röhsska museet en utställning med Ann-Sofie Backs kreationer.

Ålder: 42 år

Bor: Stockholm

Bakgrund: Utbildad på Beckmans designhögskola i Stockholm och Central Saint Martin's College of Art and Design i London. Visade sin första egna kollektion i Paris, 2001. Har tidigare arbetat för H&M och Acne. Startade 2005 egna märket Back och är sedan 2009 även designchef på Cheap Monday.

Aktuell: Som 2014 års pristagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris.

Torsten och Wanja Söderbergs pris är ett nordiskt konsthantverk- och designpris som delas ut årligen sedan 1994. Instiftades av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser till hundraårsminnet av industrimannen Torsten Söderbergs födelse. Prissumman är en miljon svenska kronor.

Bland tidigare pristagare märks formgivaren Harri Koskinen (2009), designgruppen Front (2010) och smyckekonstnären Sigurd Bronger (2012). Förra året vann den grafiska formgivaren Hjalti Karlsson från Island.

ANNONS