Stödgala för Palestina på Pustervik under tisdagen

Förtvivlan och frustration förvandlades till arbete när det på kort tid sattes ihop en stödgala för Palestina på Pustervik. På scen finns bland andra General Knas, Syster Sol, Stina Velocette och Nynningen.

ANNONS
|

Det är lundensaren Hanna Cinthio som tillsammans med Ivan Olausson Klatil, aka General Knas, på kort tid satt samman tre kvällar till stöd för Palestinagrupperna under samlingsnamnet ”Kulturhjälpen”.

Först ut är tisdagens artistgala på Pustervik.

– General Knas ringde mig när det började eskalera på Gazaremsan. Det var ett förtvivlat samtal och vi upplevde en tystnad i media, säger Hanna Cinthio.

– Sedan kom beskedet att Filip Dikmen blivit förhandssparkad som programledare för ”Musikhjälpen” för ett egentligen ganska okontroversiellt uttalande. Det visade hur laddad den här frågan är och gav idén om ”en alternativ musikhjälp.”

Hanna Cinthio är en av initiativtagarna bakom stödgalan för Palestina.
Hanna Cinthio är en av initiativtagarna bakom stödgalan för Palestina. Bild: Pressbild Malmö universitet

Hanna Cinthio berättar att hon fått veta att det riktats hat och hot mot Musikhjälpen men att det är något hon och hennes medarrangörer tar totalt avstånd mot.

ANNONS

– Vi gör det här mer som en blinkning åt ”Musikhjälpens” format. Vi har såklart helt andra förutsättningar och det finns ingen konflikt över huvud taget.

Pengarna går direkt till Palestinagrupperna i Sverige

Pengarna som samlas in på Pustervik, biljettpriset är valfritt från 200 kronor och uppåt, går direkt till de svenska Palestinagrupperna och specifikt till tre initiativ på plats som arbetar med akut hjälp till barn.

– Parollen för insamlingen är att ”alla barn har rätt till liv”. Det borde vara tillräckligt brett och okontroversiellt, att hjälpa skadade och på olika vis traumatiserade barn, konstaterar Hanna Cinthio som är stolt och glad över vilka artister som spelar.

– Det är fantastiskt sköna artister. Vi har utgått från de kontakter som funnits för oss i Göteborg så det gör väl att musiken lutar åt ett visst håll. Men så kommer ju Nynningen också och spelar progg.

Att det är just Pustervik som öppnar sina dörrar för galan kan tyckas lite speciellt med tanke på den upprivna diskussionen med efterföljande tumult som uppstod när statsminister Ulf Kristersson höll after work med frågestund den 21 november.

– Det finns ingen koppling till den händelsen. Men det är klart att den känns bra att den här galan kanske bli någon slags motvikt till det som hände då.

ANNONS

LÄS MER:Filip Dikmen stängs av från ”Musikhjälpen”

LÄS MER:Efter kontroversen – de ska leda "Musikhjälpen"

De uppträder på galan

General Knas

Syster Sol

Stina Velocette

Nynningen

Etzia

Slim Prince

WillMan

Mollgan

DJ Partillo

DJ Miss Jen

Rough Lynx

ANNONS