Stadsbibliotekets orakel Annica tippade rätt Nobelpristagare – igen

På Göteborgs stadsbibliotek samlades under torsdagen litteraturintresserade göteborgare för att följa årets Nobelprisavslöjande. Och bibliotekarien Annica Lundgren – som tidigare tippat rätt pristagare – fick rätt igen när hon gissade på norske Jon Fosse.
– Men det var inte så otippat kanske, säger hon.

ANNONS
|

Ett hundratal besökare hade slagit sig till rätta vid Stadsbibliotekets trappscen under torsdagen för att traditionsenligt se det livesända tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur. Några åt ur matlådor medan de uppmärksamt lyssnade på bibliotekariernas tippningar och tips – innan det var dags för det stora avslöjandet.

Bibliotekarien Annica Lundgren har tippat rätt Nobelpristagare förr. 2019 lyckades hon med konststycket att gissa rätt på både Olga Tokarczuk och Peter Handke. I år lyfte hon fram schweiziske Christian Kracht som en egen favorit – men tippade på Anne Carson eller Jon Fosse.

– Det skulle vara roligt om Anne Carson eller Jon Fosse fick det, de ligger ju långt upp på topplistorna också, sa hon till GP innan beskedet.

ANNONS

Bibliotekarien: ”Det var väl på tiden”

När Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm avslöjade att Jon Fosse tilldelats priset på bibliotekets storbildsskärm gick ett glatt sus bland besökarna. Och Annica Lundgren fick rätt – igen.

– Men det var inte så otippat kanske. Jag kanske inte var den enda som tippade på honom. Så det var väl på tiden då, säger hon.

– Jag tycker att det är ett väldigt bra val, han är ju väldigt läst och det är många som känner till honom. Och det här betyder ju att han kommer bli ännu mer läst och spridd. Det är roligt att det är en dramatiker också.

Vad händer på biblioteket nu?

– Vi kommer väl köpa in allt som finns att köpa in med Jon Fosse och det vi har kommer att bli utlånat och så kommer det att bli långa köer. Vi kommer nog lyfta detta på något sätt också framöver.

Alla böcker kneps på ett par minuter

Många av den favorittippade Jon Fosses böcker var utlånade redan sedan innan på Stadsbiblioteket. De få som fanns kvar kneps bara minuter efter tillkännagivandet.

– Det stod några här och kappsprang till hyllan när de fick reda på att det var han. Det fanns en dramasamling men resten var nog utlånade sedan innan. Han är ganska populär, säger bibliotekarien Ragnhild Erséus och pekar på ett stort hål i bokhyllan där Fosses böcker brukar stå.

ANNONS

En kvinna i rött lyckades i alla fall haffa de sista skylt-exen som fanns kvar från dagens evenemang: första och andra bandet ur Fosses romansvit ”Septologin”.

– Det är för mig en okänd författare men det är ändå spännande, säger hon.

LÄS MER:Jon Fosse tilldelas årets Nobelpris i litteratur

LÄS MER:Äntligen en dramatiker!

LÄS MER:Stor glädje i kulturvärlden över Nobelpriset till Fosse

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS