Mustafa ”Musse” Mohamed ägnar sitt ”Sommar i P1” åt att prata om uppväxten i Somalia, hur det var att komma till Sverige och sin passion för löpning.
Mustafa ”Musse” Mohamed ägnar sitt ”Sommar i P1” åt att prata om uppväxten i Somalia, hur det var att komma till Sverige och sin passion för löpning.

Sommar i P1: Mustafa Mohamed

Mustafa ”Musse” Mohamed har gjort karriär på uthållighet och ihärdighet. I hans ”Sommar i P1” berättar han bland annat om hur tolv getter på den somaliska landsbygden lade grunden för en framgångsrik löparkarriär.

ANNONS

Ibland undrar man vart ”Musse” är på väg i sitt program. Som när han talar om barndomen i Mogadishu med sina tolv getter.

Men han hittar tillbaka. De lugna och långtråkiga dagarna med getflocken tror han gjorde nytta i löpningen. Han lärde sig trivas i sitt eget sällskap och med att det inte händer allt för mycket.

Men trots att Mustafa Mohamed verkar föredra lugnet så talar han om en turbulent uppväxt.

Livet gick från ett Somalia på randen av krig till frusna och främmande Lysekil.

”Musses” sommarprat är en resa som stannar vid ett par stationer med samma teman – övergångsfaserna i hans liv.

ANNONS

Händelser där han sattes på prov. Som att komma till en huvudstad och klura ut hur pengar fungerar. Som att flytta till ett land och lära sig dess språk och kultur.

”Jag vet precis hur en flock getter beter sig, men pengar har jag ingen aning om.”

Vem?

Mustafa Mohamed, 41, är långdistanslöpare och delar rekordet i flest antal SM-guld för herrar (25 stycken).

Han har tävlat i två OS-finaler på 3 000 meter hinder, vunnit Lidingöloppet tre gånger och Göteborgsvarvet två.

I februari satte han ett nytt svenskt maratonrekord i Sevilla med 2.10,03.

Han är född i Mogadishu, Somalia och är bosatt i Partille. Som barn levde hans familj som nomader i Somalia innan ”Musse” kom till Lysekil som 11-åring.

"Musse” ägnar stora delar av programmet åt löpningen, och vad den betytt för honom. Men det är inte där den absoluta styrkan ligger.

För det är inte löparen Mustafa Mohamed som är den största framgångshistorien här. Det är 11-åringen som flyttade 10 000 kilometer till en helt annan värld än den han växte upp i.

Barnet som aldrig gav upp, oavsett vilka hinder som stod i vägen. Den historien är mer värd än någon annan att berätta.

Sommarpratare 4 augusti: Svante Lindqvist, musiker, författare, dramatiker

ANNONS