Skådespelaren Ingvar Hirdwall är död

Den folkkäre skådespelaren Ingvar Hirdwall har dött. Ingvar Hirdwall arbetade tidigare på Göteborgs stadsteater men blev på senare år kanske mest känd som kommissarie Becks granne Valdemar.

ANNONS
|

"Skådespelaren Ingvar Hirdwall har på skärtorsdagen somnat in i hemmet. Han blev 88 år. Han sörjs av familj, vänner och kollegor", skriver hans agent Birgitta Rönnhedh i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

Hirdwall har haft en lång skådespelarkarriär, och har gjort ett stort antal roller i tv-serier, filmer och på teaterscenen.

Bland hans många roller på scen och framför kameran är han, bland den yngre publiken, kanske mest känd för att ha spelat polisen Martins Becks granne i filmserien med Peter Haber i huvudrollen.

I en intervju med Expressen berättar skådespelaren Peter Haber, 70, om sorgen.

ANNONS

– Det är en fruktansvärd sorg. Det är en av våra största skådespelare och en väldigt nära och kär vän som jag har förlorat, säger han till tidningen och fortsätter:

– I allt han gjorde – på scen och på film – hade han en total ärlighet och en total närvaro.

"Känsla för tajming"

Författaren Rolf Börjlind var delaktig i att skriva de 26 första Beck-filmerna. Han säger att det under castingprocessen växte fram att just den rollen skulle gå till Hirdwall.

– Jag tycker att det var ett klockrent val, säger Börjlind till TT.

Vad var typiskt för honom som skådespelare?

– Han var en väldigt rak och grundad skådespelare. Han var i positiv bemärkelse okomplicerad när han tog sig an en roll, säger han och fortsätter:

– Det var också hans känsla för tajming. Han var suverän på att leverera repliker med en väldigt speciell underton.

"Fantastisk person"

Skådespelaren och vännen Lena Endre beskriver Hirdwall som en "otroligt underbar person".

– Först och främst så var han så fin och klok, empatisk och rolig att prata med. Utöver det var han en helt fantastiskt skådespelare, säger hon till TT.

Hon tillägger att Hirdwall gjorde avtryck i allt han gjorde, och att det är en av de stora från den generationen som nu försvinner.

ANNONS

Klassiska roller

Hirdwall föddes i ett arbetarhem i Stockholm 1934 och var under 1960- och 70-talet engagerad i Göteborgs stadsteater. Där arbetade Hirdwall tillsammans med bland andra Kent Andersson och Bengt Bratt i ”Hemmet” och ”Flotten”. Senare också med regissören Ralf Långbacka.

Därefter var han verksam vid Dramaten och under många år Stockholms stadsteater.

Han har tilldelats två guldbaggar under sin karriär – den första för bästa skådespelare 1981 för "Barnens ö", den andra 2004 för bästa manliga biroll i Björn Runges "Om jag vänder mig om". Han fick dessutom Svenska Akademiens teaterpris 2004 och fick även ta emot medaljen Litteris et Artibus av kungen 2005.

Bland hans andra kända filmroller märks flera samarbeten med regissörerna Lars Molin och Bo Widerberg. Bland annat spelade han roller i "Kejsarn av Portugallien" och "Kvarteret Korpen". I Widerbergs "Mannen på taket", en tidig Beck-filmatisering, spelade han titelrollen.

LÄS MER:Grannen som bjöd på en stänkare hyllas

LÄS MER:Bokmässans grundare död

LÄS MER:Film- och tv-branschen får nya riktlinjer för intima scener

LÄS MER:Pontus Stenshäll säger hej då till Göteborgs stadsteater

ANNONS