Saker att göra med barn i Göteborg på helgen

Dags för Halloween på Liseberg och Världens barn-häng på Avenyn – Lisa Stevik tipsar om vad du kan göra med barnen i helgen.

ANNONS
|
Bild: Sanna Tedeborg

Fredag 4 oktober: Halloweenpremiär på Liseberg

Vi är kanske inte den enda familjen i stan vars plånbok inte håller för ett besök på Liseberg sommar, höst OCH vinter (väntar bara på påsköppet också?!), så vi får alternera lite varje år. Men vi är ändå ganska överens om att Halloween på Liseberg är det som alla gillar bäst – mysigt, ruggigt, lagom läskigt och på något vis enklare att få till än det där besöket under semestern.

Det är premiär i nöjesparken på fredag, men själva högtiden väntar förstås en månad senare. Eftersom det troligen inte bara är mina barn som har den som favorit poppar även fler roliga evenemang upp framöver för den som vill testa något annat än Liseberg – håll exempelvis utkik efter spökvandring på Kättilsröds 4H-gård och Bohus fästning.
Bild: Sanna Tedeborg

Lördag 5 oktober: Avenyn för Världens barn (11.00-16.00)

Lördag på Avenyn är nästan om ett litet lokalt Musikhjälpen för barn. Här anordnas kulturhappenings för barn på bland annat konserthuset, stadsteatern, svenska balettskolan, biograf Göta, Göteborgs konsthall och Röhsska. Plus en mängd mat med mer betoning på små än stora smaklökar, tänk pannkaksfrossa, wienerkorv och mango
lassi. Det hela toppas med skojigheter på Götaplatsen, som springlopp, bokbuss och pop-up second hand. Under dagen finns en digital insamlingsbössa för Världens barn.
Bild: Pedersen

Söndag 5 oktober: Plocka ätbart i skogen

Vi har i ett par terminer försökt att gå i Familjemulle, och det större barnet i Strövarna. Men eftersom att vi dels verkar ha väldigt svårt att passa tider och helgerna innehåller för få dagar har vi fått tacka för oss och är nu utelämnade åt oss själva att få barnen utanför dörren om helgerna.

Det kräver fika och ofta att aktiviteten paketeras på ett annat sätt än att vi ”går ut i skogen”. Här vill jag rekommendera att spela på barns giriga ådra, och samtidigt skicka med dem lite grundläggande kunskaper om vad det är de ser i skog och mark – ta med en bok, exempelvis Niki Sjölunds fina ”Vildplockat”, och sätt igång att äta och samla sådant barnen inte trodde man kunde äta. Eller ta fröer från överblommade blommor i både rabatter och natur – helt gratis och vips har ni ett planteringsprojekt att plocka fram en annan söndag.

Föräldraguiden

Lisa Stevik och Klara Grape skriver varje vecka om livet som förälder och ger tips om aktiviteter och saker man kan göra med barn kommande helg. Följ Föräldraguiden för att få en pushnotis i din mobil när detta publiceras.

LÄS MER:Barn, Mello och det moderna musiksamhället 7,5 poäng

LÄS MER:Så här kommer vi att guida er till stadens barnkultur

LÄS MER:Möt GP:s nya krönikörer – med inriktning på kultur och familj

ANNONS