Linda Skugge blir fotograferad av Sverker Geidnert för sitt Onlyfans-konto.
Linda Skugge blir fotograferad av Sverker Geidnert för sitt Onlyfans-konto. Bild: Mickan Palmqvist

Så tycker kritikerna om Linda Skugges Onlyfans-podd

Tidigare i veckan hade podcasten ”Skugge” premiär, där lyssnarna får följa med bakom kulisserna till författarens Onlyfans-konto. Reaktionerna på landets kultursidor har varit olika. Flera tror dock att det hela är ett konstprojekt.

ANNONS
|

Krönikören och författaren Linda Skugge har länge provocerat genom sina texter. I maj började hon sälja sexuellt innehåll på sidan Onlyfans, något som skapade debatt på landets kultursidor. Bland annat skrev GP:s Jenny Högström en text där hon uttrycker sitt stöd för Skugge. ”när jag läste Skugges berättelser om sitt dejtande och snabba sexuella möten, så var min första reaktion: unna daj”.

Tidigare i veckan hade podcastserien ”Skugge” premiär på Podme, där producenten Andreas Utterström följer Skugge i hennes vardag. Hittills har två avsnitt släppts, och några kultursidor har redan publicerat sina utlåtanden.

HD/Sydsvenskans Malin Krutmeijer kallar podden för en klassisk hitta sig själv-berättelse där Skugge inte missar något tillfälle att berätta ”hur kul hon har på Onlyfans (...) Till slut undrar man om sajten betalar henne för marknadsföringen: hon är rena rekryteraren”.

ANNONS

Enligt Krutmeijer framställer Skugge sig som en frifräsande entreprenör som ”gör porr för att hon verkligen vill det och som tar vad hon vill ha”. Krutmeijer frågar sig om inte det bevisar ”vilken hyperliberal spjutspets mot framtiden hon är”.

Sylvass och älskvärt spretig

SvD:s Alexander Dominici skriver att ”Det är stundvis svårt att inte börja tänka på allt detta som en konstinstallation” om ett segment i podden där Skugge läser högt ur sin kända antologi ”Fittstim” samtidigt som hon blir smiskad av en man. ”Precis som när man kliver in i konstnären Arvida Byströms ultraporriga värld så blir effekten, konstigt nog, att den sexladdade estetiken avdramatiseras”, fortsätter Dominici.

SvD-kritikern skriver vidare att podden i grunden försöker svara på varför en kvinna i kulturetablissemanget vill göra porr. Skugges förklaring till detsamma är att hon lika gärna kan tjäna pengar på något som hon hade gjort ändå. ”När hon förklarar sina val lyckas hon framstå som både älskvärt spretig och sylvass på samma gång.”, skriver Dominici.

Aftonbladets Stefan Sköld hör en podd där ”Den livs levande provokatören frågas ut om sin karriär och sina val och berättar filterfritt om hur hon går till gymmet, käkar havregrynsgröt och sedan spelar in ”dagens arsle’”. Han kallar Skugge för ”oåtkomlig (...) om podcasten går det inte att säga annat än att det redan ett avsnitt in är en fascinerande inblick i en u-sväng som ingen såg komma.”

ANNONS

Även Sköld ger i sin recension uttryck för misstanken att det hela skulle vara en konstinstallation.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Här blir Linda Skugge porr-karaktären Lady Lazarus

LÄS MER:Linda Skugges karriär på Onlyfans blir podd

LÄS MER:Je suis Linda Skugge

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS