Så minns vännerna Lasse Berghagen

Vänner och kolleger sörjer Lasse Berghagen, som har gått bort efter en tids sjukdom. Författaren Marcus Birro skrev biografin ”Hej livet!” tillsammans med Berghagen.
– Lasse var så otroligt älskad, som en extra familjemedlem för alla i folkhemmet.

ANNONS
|

Marcus Birro, författaren från Göteborg, handplockades av Lasse Berghagen för att skriva biografin ”Hej livet!” som kom 2021.

– Han brukade höra av sig med uppmuntrande mejl när jag skrev krönikor i Expressen. Det hade han ju egentligen ingen anledning att göra, men det var så typiskt Lasse, säger Marcus Birro.

När de båda sedan började jobba på det som skulle bli boken om Lasse Berghagens liv djupnade relationen till vänskap.

– Lasse lärde mig att att sluta vara så pillig i sig själv och bejaka glädjen även de dagar när man går och småmuttrar över något. Han hade en enormt ödmjuk inställning till andra människor och tog sig alltid tid för alla som ville prata en stund, minns Marcus Birro.

ANNONS

Fortsatte hålla kontakten

I arbetet med den gemensamma boken försökte Marcus Birro bland annat formulera sig kring vad som gjorde Lasse Berghagen så folkkär.

– Han hade ett genomslag i människors liv på ett sätt som väldigt få andra har haft. Han utstrålade en stark kärlek oavsett om han var den glade programledaren eller sjöng en visa, säger Birro och fortsätter.

– Många minns mannen som alltid var glad och positiv men Lasse hade också en vemodig sida och en djupt Nils Ferlinsk ådra som jag tror många människor uppfattade. Lasse var som en extra familjemedlem för alla i folkhemmet.

Marcus Birro och Lasse Berghagen fortsatte hålla kontakt även efter att man avslutat arbetet med boken och Birro kunde se hur hans vän fortsatte leva sitt liv i offentligheten.

– Att vara så offentlig i ett halvt sekel är inte helt okomplicerat. Men han fick väldigt mycket kärlek också och det hoppas och tror jag att han kände.

”Sjung med mamma”

Hyllningar och kondoleanser strömmar nu in från många håll. Iron Maidens trummis beklagar sorgen och hälsar till Lasses familj via sitt svenska skivbolag.

Lasse Berghagen och Nicko McBrain, trummis i Iron Maiden, spexar under en golfrunda på Ullna Golfklubb 2003.
Lasse Berghagen och Nicko McBrain, trummis i Iron Maiden, spexar under en golfrunda på Ullna Golfklubb 2003. Bild: ROGER VICKSTRÖM

”Det är verkligen med stor sorg som jag i dag nåddes av beskedet att min käre vän Lasse gått bort. Han var en briljant artist, underhållare och alldeles särskilt en fantastisk vän. Mina tankar går till Eva och alla barnen, ni finns i mina böner. Till vi möts igen min vän, Nicko.”

ANNONS

Sissela Kyle som arbetade med Lasse Berghagen på Chinarevyn skriver i ett sms till GP:

”Lasse var en sällsam artist med en fantastisk bredd. Med tillgång till naturlyrik och komik i en underbar blandning. Och en toppenkompis. En av de bästa.”

Vännen, regissören manusförfattaren Edward af Sillén skriver på X, tidigare Twitter:

”En av världens vänligaste människor är borta💔 En vänskap som betydde enormt för mig. Du dömde aldrig. Du förminskade ingen. Du uppmuntrade, du såg och du lyfte. Du tog dig alltid tiden. Inga fler julaftonssamtal med sång. Inga fler kramar lika långa som du. De glömmer jag aldrig.”

Statsminister Ulf Kristersson hyllar Berghagen på Instagram: ”Möts av det sorgliga beskedet att Lasse Berghagen har gått bort. ’Teddybjörnen Fredriksson’, En kväll i juni, Allsång på Skansen, och mycket mycket mer. Tack för allt Lasse. Jag och många svenskar med mig kommer att minnas dig med värme.”

Malin Berghagens halvsyster Kristin Kaspersen skriver i en hälsning på Instagram att hon hoppas att Lasse Berghagen nu får sjunga med hennes mamma Lill-Babs i himlen:

”Finaste finaste Lasse! Du orkade inte längre men som du kämpat! Tack för att du alltid visat mig kärlek och omtanke. Tack för att jag fått en av dom finaste systrar man kan få, och dessutom en extrasyster i Maria. Tack för skratt och bus och för alla dina fina sms genom åren med pepp.

ANNONS

Nu lyser du, som den stjärna du är, upp vår himmel med de andra stjärnorna. Sjung med mamma och ta en whisky när du jammar med dina musikanter och kollegor. Du finns alltid kvar hos oss! Älskar dig Lasse! ❤️❤️❤️”

Allsångskollegerna om varma stödet

Anders Lundin, som tog över Allsångskavajen efter Lasse Berghagen säger till Aftonbladet att de fortfarande pratade med varandra då och då.

– Det är oerhört tråkigt och overkligt. Det känns konstigt att han inte är med oss längre. Han kunde ringa ibland och säga några vänliga ord. Det här är väldigt, väldigt sorgligt, säger han till Aftonbladet.

Måns Zelmerlöw, som tog över uppdraget som allsångsledare på Skansen, skriver på Instagram: ”Lasse - en enorm förebild, en fantastisk underhållare och mest av allt, en otroligt fin människa. Tack för allt du gjort och alla fina ord och stunder jag och vi fått med dig.”

Även den nuvarande programledaren för Allsången, Pernilla Wahlgren, hyllar Berghagen och säger till Expressen:

– Jag har träffat honom mycket genom åren och jag blev otroligt rörd när jag tog över ”Allsång på Skansen” och han skickade ett sms där han önskade mig lycka till. Han skojade om att han var orolig för att jag skulle byta ut ”Stockholm i mitt hjärta” till ”Piccadilly Circus”. Han hade så härlig humor. Och det är så sorgligt att han är borta. Lasse kommer att vara saknad av hela svenska folket.

ANNONS

Centerpartiets Muharrem Demirok skriver på Twitter: ”Oerhört ledsamt att nås av beskedet om att hela Sveriges teddybjörn Lasse Berghagen lämnat oss. En röst som på så många sätt samlat Sverige har nu tystnat. Men hans sånger och kompositioner kommer vara en del av vårt lands sångskatt och själ för lång tid framöver.”

På Lasse Berghagens eget Instagramkonto, som han inte uppdaterat sedan 2022, kommenterade sörjande fans snabbt efter att beskedet kommit.

LÄS MER:Lasse Berghagen är död

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS