"Inte sedan korsettens dagar har ett kvinnligt plagg diskuterats, analyserats och hånats så mycket som pantsuiten”, skriver Caroline Hainer.
"Inte sedan korsettens dagar har ett kvinnligt plagg diskuterats, analyserats och hånats så mycket som pantsuiten”, skriver Caroline Hainer. Bild: Disney

Caroline Hainer: Så ledde Mimmi Piggs byxor till ramaskri

"Inte sedan korsettens dagar har ett kvinnligt plagg diskuterats, analyserats och hånats så mycket som pantsuiten”, skriver Caroline Hainer om plagget som är mer kontroversiellt än man kan tro.

ANNONS

Mimmi Pigg har fått nya kläder. Den tecknade musen lägger den rödprickiga miniklänningen åt sidan till förmån för en mognare blå pantsuit (med tyg från rättvisereglerade producenter) designad av Stella McCartney.

Detta har orsakat ramaskri på sina håll i USA. Kritiken, som kommer från konservativt håll, kan summeras som att Disney fallit offer för ”wokeness”, eller överkänslig politisk korrekthet. Mimmis blå pantsuit har tolkats som direktreklam för Hilary Clinton, vilket i sin tur tolkats som påtvingad feminism. En arg person på Twitter skriver ”Vad är nästa steg? Att Mimmi blir Michael så att Musse kan få leva ut sitt sanna jag?”. Allra argast är den konservativa kommentatorn Candace Owens som säger att plagget är ett försök att ”rasera samhällsstrukturer”.

ANNONS

Mimmis blå pantsuit har tolkats som direktreklam för Hilary Clinton, vilket i sin tur tolkats som påtvingad feminism.

LÄS MER:Kändisarna gör sina graviditeter till content

Inte sedan korsettens dagar har ett kvinnligt plagg diskuterats, analyserats och hånats så mycket som pantsuiten. Den tvådelade kostymen är i dag lika delar en symbol för kvinnlig frigörelse som ett skämt om detsamma. Från början var det en radikal protest mot könsnormer (tänk Greta Garbo och Marlene Dietrich).

Ända fram till 1950-talet kunde kvinnor i västländer arresteras för att de bar byxor och därmed utgav sig för att vara män. Under 1980-talet hjälpte pantsuiten kvinnor att smälta in i mansdominerade arbetsplatser (detta anger Hilary Clinton som ett skäl till att pantsuits är hennes favoritplagg). Inte förrän 1993 blev det tillåtet för kvinnor att ha byxor i den amerikanska senaten.

Att Musse Pigg också får nya kläder eller att Mimmis pantsuit är ett temporärt klädbyte för att uppmärksamma Disneyland Paris 30-årsfirande tycks inte fått fäste hos de amerikanska skrikhalsarna. Inte heller att Mimmi burit byxor många gånger under årens lopp, som den fashionista hon är.

Det som verkligen borde uppröra – om något – är hur någon kan tro att en tillfällig makeover leder till verklig förändring på grundnivå. Då har man inte tagit jämlikhetsproblemen på allvar direkt.

Och om det vore så att könskodade seriefigurer representerade maktbalansen i världen så borde de konservativa USA i stället rikta blicken mot Kalle Anka som får fortsätta trakassera sin omgivning med sina aggressionsproblem, och köra på med sin konstiga härskarteknik som går ut på att han minsann inte tänker bära byxor som alla andra. Ville Disney göra ett verkligt fashion statement så kan de börja där.

ANNONS

LÄS MER:Alla utom jag har lösningen på mina sömnproblem

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS