Rykten om Ebola-utbrott på katastrofala festivalen

Den spirituella festivalen ”Burning man”, förlagd ute i Nevadaöknen, har haft ett horribelt år. Omfattande regnoväder, strandsatta människor – och nu rykten om den västafrikanska virussjukdomen ebola.

ANNONS
|

Amerikanska Burning Man är en festival som vanligtvis förknippas med trevliga ting. Människor i läder, skinn och brynja. Ritualer inne i kåtor. Bongo, flöjt och luta.

Men i år har detta evenemang presenterat en annan upplevelse. Under slutet av förra veckan inföll ett bibliskt regn. Festivalen förvandlades då till en gryta full av lera och smärta. Ingången ute i Nevadaöknen var tvungen att stängas ner, med cirka 36000 besökare kvar på området. En av dessa var svenske skådespelaren Joel Kinnaman, som intervjuades i tidningen Aftonbladet om sin upplevelse.

I helgen har även rykten börjat spridas. En användare på Twitter lade då ut ett falskt meddelande från USA:s myndighet för smittospridning, med följande bildtext: ”Uppenbarligen har ett jävla utbrott av ebola drabbat Burning man”.

ANNONS

Inlägget spreds sedan i hög hastighet. Detta rapporterar Forbes.

Ebola introducerat av ”Onda krafter”?

Ett annat inlägg visar ett videoklipp på flyende människor. Den tillhörande texten lyder: ”Privatjet från Burning Man landar på Los Angeles flygplats, och hela landningsstrippen är nu evakuerad” Även detta är ren desinformation.

På Tiktok har ännu vildare teorier spridits. En användare menar att ”onda krafter har introducerat ebola på Burning man, för att göra sig av med spirituella människor”. Samma inlägg har sedan tagits bort av hemsidans moderatorer.

I en intervju med NBC i söndags var Burning mans VD, Marian Godell, lugn angående årets festival. Hon sade då att det inte fanns någon anledning till att ”gripas av panik”. Hon var även säker på att festivalens extrema väderförhållanden inte skulle betyda att den lades ner. Hon nämnde ingenting om sjukdomen ebola.

LÄS MER:Recension: ”Who is Erin Carter?” – Netflix

LÄS MER:Tiotusentals fast i lerkaos på Burning Man

LÄS MER:Sommarens sköna tv-serier – här är guldkornen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS