Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.
Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rejält nedbantad Bokmässa i digitalt format

Bokmässan 2020 blir en nedbantad litterär fest, som väljer att välkomna de sydafrikanska gästerna tillbaka ”ett annat år”.
– Vi befinner oss i ett ansträngt ekonomiskt läge, säger mässansvariga Frida Edman.

ANNONS
|

LÄS MER:Mer publik men färre utställare på årets Bokmässa

På tisdagen släppte Bokmässan i Göteborg årets program under en presskonferens på Fotografiska – i Stockholm. Det är symptomatiskt för en mässa som i år, på grund av coronapandemin, kommer att sändas enbart digitalt från bland annat Göteborg, Stockholm, Malmö och New York.

Det är ett klart nerbantat program som presenteras, jämfört med fjolårets litteraturfest i Göteborg som lockade över 86 000 besökare.

Bara 440 personer medverkar i årets seminarieprogram, jämfört med det dubbla förra året och totalt 3000 medverkande.

Vill hellre mötas på plats

Ledningen för Bokmässan väljer också att välkomna gästerna från årets temaland Sydafrika tillbaka ”ett annat år.”

– Vi och våra samarbetspartners är i nära dialog och vill helst mötas på plats på Bokmässan, och planerar för när det kan ske. I år sänder vi istället bland annat ett samtal mellan kulturministrarna i Sverige och Sydafrika, säger Frida Edman.

ANNONS

LÄS MER:Frida Edman är Bokmässans nya boss

Samtal med författare och poeter kommer också att sändas från scenen ”Globala torget” i Johannesburg och Kapstaden.

Hur nerbantad blir Bokmässan i år?

– Vi jämför inte den fysiska Bokmässan med Bokmässan Play, som är en helt ny tjänst vi utvecklat för att tillgängliggöra litteratursamtal för fler, svarar mässansvariga Frida Edman.

”Ett ansträngt ekonomiskt läge”

LÄS MER:Amerikanska författare hoppar av Bokmässan

Samtidigt medger hon att Bokmässan just nu befinner sig i ett ansträngt ekonomiskt läge. Ett besked hon också lämnat till kulturministern Amanda Lind.

– Vi har fått permitteringsstöd och behöver även ta del av de nya stöd som kommer. Ekonomiskt är vi beroende av att kunna genomföra en fysisk bokmässa 2021.

Bokmässan Play 2020 vs Bokmässan 2019

440 medverkande – jämfört med 816 författare och föreläsare på olika seminarium i fjol och totalt 3098 medverkande

140 studiosamtal – jämfört med 324 seminarium i fjol

100 arrangörer – jämfört med drygt 750 utställare i fjol

9 scener med scenprogram, jämfört med 25-30 scener på mässgolvet i fjol.

Är du orolig över att få ställa in Bokmässan nästa år också?

– Vi möts av en stark längtan efter en Bokmässa 2021 och 70 % av våra utställare har återbokat sig. Så vi är övertygade om att komma tillbaka i fysisk form.

LÄS MER:Bokmässan lämnar besked först i slutet av maj

Teman för den digitala Bokmässa som sänds 24-27 september är ”digital kultur” och ”Läs läs läs”, som lyfter fram barns läsvanor och vill bygga broar mellan olika slags berättade i böckernas och tv-spelens värld.

– Själv läser jag gärna självbiografier och ser fram emot att få lyssna på Patrik Lundberg. Särskilt stolt är jag också över alla våra debutanter i år: Gina Dirawi, Annika Norlin, Marie Lundström, Frida Boisen, Lars Wallin, Petra Mede med flera, säger Frida Edman som även lovordar årets studio i New York:

ANNONS

– I samarbete med konsulatet sänder vi därifrån litterära samtal med bland annat Salman Rushdie och Jacqueline Woodson. Så vi är glada över att kunna krydda programmet med internationella gäster även under det här coronaåret.

Hela Bokmässans digitala program finns på bokmassan.se. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september.

Göteborgs-Posten kommer att sända ett urval av Bokmässans program under rubriken ”Samtiden” live via gp.se/kultur. Medverkar gör bland andra Johanna Bäckström Lerneby och Valeria Luiselli.

ANNONS