Regissören Staffan Hildebrand anklagas för sexuella övergrepp mot barn

I en ny bok anklagas den framgångsrike regissören Staffan Hildebrand för att ha begått sexuella övergrepp mot minderåriga pojkar. Regissören själv medverkar i boken där han medger att han har gjort fel och pratar om sitt beteende.
”Relationer med jämnåriga män har aldrig varit intressant. Det är något hos de unga pojkarna som jag inte kan få någon annanstans”, säger Hildebrand i boken.

ANNONS
|

”G – som i gärningsman” heter boken som släpptes på torsdagsmorgonen. I den anklagas den uppmärksammade kultfilmsregissören Staffan Hildebrand för sexuella övergrepp mot minderåriga pojkar, den yngsta endast 13 år gammal, något som Expressen var först med att rapportera om. I boken bemöter regissören själv anklagelserna.

”Jag får en insikt i saker jag gjort som inte är bra”, säger Hildebrand i boken när han funderar över sitt samtal med författarna Sören ”Sulo” Karlsson och researchern Deanne Rauscher, som även var en av författarna bakom ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken”.

– Det märkliga är ju att Staffan Hildebrand erkänner i boken. Det var vi inte förberedda på. Vi hade grävt fram så mycket att han inte kunde komma undan det, men att han ändå pratade om specifika personer och offer trodde vi inte, säger Sulo Karlsson.

ANNONS

I intervjun med Expressen formulerar sig Staffan Hildebrand dubbelt om huruvida han manipulerat en trettonårig pojke. Själv tycker han inte att han gjort det men han öppnar ändå för att det kan ha varit så.

– Kanske. Jo, men jag gjorde ett fel. Absolut, säger han till tidningen.

LÄS MER:Bris-experten ger tips om hur man upptäcker sexuella övergrepp hos drabbade barn

Skapade moderna klassiker

Under 1980-talet gjorde sig Staffan Hildebrand ett namn genom filmer som ”G – som i gemenskap” och ”Stockholmsnatt”. Inte alltid så uppskattade av kritiker, men däremot av folket. Hildebrand lyckades skildra den tidens ungdomskultur, men enligt uppgifter i ”G – som i gärningsman” var det även under samma tid som övergreppen ska ha börjat.

Hildebrand ska ha omgivit sig med flera unga män och pojkar i sina lägenheter i Stockholm, vissa ditlockade av erbjudanden om filmroller eller andra intressanta projekt och resor. Rykten om Hildebrands yngre vänskapskrets ska ha varit känt av många enligt Sulo Karlsson och det ska ha funnits folk som uttryckt oro, men dessa röster blev inte hörda.

Duon bakom boken har intervjuat vänner, tidigare kollegor och branschfolk. De har också pratat med offren. Bland annat två pojkar som ska ha blivit sexuellt utnyttjade av regissören när de var i åldrarna 13 respektive 15 år.

– Vikten med den här boken är att den riktar in sig på bristerna som fanns under 1980-talet. Jag var själv ung då och har skrivit lite från min bild av det. När man ser tillbaka på den tiden är det ofta med ett rosa skimmer. Men om man ska skriva om ungdomskulturen är det ofrånkomligt att man stöter på Staffan Hildebrand. Och han är ju långt ifrån ensam. Det är ju en tystnadskultur som pågått i 40 år, säger Karlsson.

ANNONS

LÄS MER:Lorentz lägger ner sin artistkarriär

Rykten och erkännande

Idén om att skriva boken kom under pandemin då Sulo Karlsson, som är artist, låtskrivare och författare, började prata med bekanta om tiden på 1980-talet. Ryktena om Staffan Hildebrands umgänge med yngre män kom upp till ytan och Karlsson ställde sig frågan varför ingen skrivit om det tidigare.

– Det är väl hög tid att någon skriver om ett ämne som sällan diskuteras i Sverige, det vill säga mäns sexuella övergrepp på pojkar. Det har varit en resa. Hildebrand säger ändå att det är bra att det kommit fram. Men om man kokar ihop det med alla rykten som funnits under åren kan man ju undra varför ingen frågat honom om det tidigare.

Hildebrand ångerfull

Till Expressen säger Staffan Hildebrand att han först nu förstår att han gjort fel. Då såg han annorlunda på det.

– Men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här... Självklart är det fel. Han var ju inte mogen så att säga att förstå sin sexualitet vid den åldern, säger han till Expressen om övergreppen mot en av pojkarna.

I boken beskriver Hildebrand det så här:

”Jag har väl alltid vetat att det har varit någon fnurra gällande min sexualitet. Relationer med jämnåriga män har aldrig varit intressant. Det är något hos de unga pojkarna som jag inte kan få någon annanstans.”

ANNONS

Det troligaste hade enligt Sulo Karlsson varit att Staffan Hildebrand inte velat uttala sig om anklagelserna. Att han valde att medverka är vad som gör boken så unik menar författaren.

– Hans svar ger en annan inblick. Det kanske är lättare att ta till sig berättelsen och lättare för offren att lämna det bakom sig. Det är ju en bekräftelse på att han fattar vad han har gjort.

Göteborgs-Posten har sökt Staffan Hildebrand.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS