Recension: Sommar i P1 - Malena Ivarsson

1980-talsprofilen Malena Ivarsson går rakt på sak när hon pratar om sex.
Men det finns också plats för reflektioner kring kärlek, relationer och separationer i hennes sommarprat, skriver Johan Lindqvist.

ANNONS

Malena Ivarsson är sexologen som blev kändis genom SVT-satsningarna ”Linje lusta” och senare ”Fräcka fredag” där hon i slutet av 80-talet delade med sig av ”handfasta råd i sex och samlevnad”, hade lättklädda ”haremsmän” i studion och visade erotiska filmer på söndagsförmiddagarna.

Hon förklarar i sitt sommarprat att hon ville att ”sex skulle vara kul och lustfyllt”. Prästdottern Malena tyckte det var extra kul när programmet låg mot helgmålsringningen i grannkanalen.

Det var en speciell tid där sex och erotik fick större plats i det offentliga rummet men där rodnande biologilärare samtidigt demonstrerade kondomer för högstadieelever.

Malena Ivarsson svarar fortfarande på läsarbrev

Efter ett tag lades dock programmen ned och Malena Ivarsson tog jobb som chef för en ungdomsmottagning i Trelleborg. Läsarbrev har hon fortsatt svara på. Numera i bland annat tidningen ”Senioren”.

ANNONS

Hennes engagemang för sexualitet, samliv och parrelationer är lika starkt som någonsin tidigare. Och det är fortfarande kul! Det märks i sommarpratet.

Hon refererar dessutom till viktigare föregångare och markerar tydligt den självklara, men alltjämt hotade, friheten att kunna välja att säga ja eller nej till sex. Samtycke och rätten till den egna kroppen.

Berättar om ålderistisk erotofobi

Malena Ivarsson talar även intressant och rakt på sak om kärlek, relationer och inte minst separationer. Om äldre människors sexliv och om ålderistisk erotofobi - det vill säga vår ängslighet inför att se äldre som sexuella personer.

Inte minst berättar hon på ett närmast poetiskt men ändå brutalt ärligt sätt om tiden som 47-årig nyskild kvinna. När hon försökte fly sig själv men hamnade i ett låtsasliv där hon gick vilse i Venedig bland stadens romantiska kulisser.

Vem?

Malena Ivarsson är socionom, auktoriserad klinisk sexolog och författare.

I närmare fyrtio år har Malena Ivarsson guidat svenska folket i frågor om sex och relationer. Det är också temat i podden ”Till sängs” som hon gör tillsammans med Samanda Ekman.

Duon har även skrivit boken ”Till sängs med kulturen”. on har studerat Jungiansk psykologi och svarar på läsarnas frågor i Aftonbladet och tidningen Senioren.

Sommarpratare 8 juli

UKON Ulf Karl Olov Nilsson, poet, psykolog

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Jennie Walldén

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS