Karin Olofsdotter är Sveriges ambassadör i Moskva.
Karin Olofsdotter är Sveriges ambassadör i Moskva. Bild: Anton Silver

Recension: Sommar i P1 – Karin Olofsdotter

Att Ryssland inte blev den västerländska demokrati som många trott och hoppats på har blivit årets tema i ”Sommar i P1”. Sveriges ambassadör i Moskva, Karin Olofsdotter, medger att även hon missbedömt Putin och Ryssland.

ANNONS
|

Det känns som att de har börjat gå i repris, sommarpraten, som att samma historia traderas om och om igen. Det är förstås inte sant – men det finns faktiskt en berättelse som har återkommit i år. Den om Rysslands vändning.

Karin Olofsdotter är Sverige ambassadör i Moskva och har en lång relation till Ryssland. Hon studerade ryska i landet när det alltjämt var Sovjetunionen och gjorde sin första utlandspostering på 1990-talet. Hon var med när vägen kändes utstakad för Ryssland att bli en västerländsk demokrati, när Europa började rusta ner och järnridån blev svunnen tid.

Hon medger att hon inte anade vad som skulle ske.

ANNONS

Och det är just denna insikt som återkommer hos årets sommarvärdar. Carl Bildt frågar retoriskt om invasionskriget i Ukraina var oundvikligt. Natoförhandlaren Oscar Stenström berättar om mötet år 2000 där Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov beundrade Vladimir Putin och sade att unionen skulle återuppstå.

De avfärdade det som paranoia eller en alkoholtrissad känsloyttring

De erfarna diplomaterna och politikerna tycks ha ett behov att göra upp med Västvärldens missräkning. Karin Olofsdotter berättar rent av om ett besök i Georgien tillsammans med just Carl Bildt 2007, när de sent på kvällen och med mycket alkohol i blodet fick höra av Georgiens president att landet väntade sig en rysk attack. De avfärdade det som paranoia eller en alkoholtrissad känsloyttring, ett år senare bröt kriget ut.

Karin Olofsdotter bjuder på betydligt mer i sitt sommarprat. Hon talar sakligt, inte oengagerat, men utan att värdera sina upplevelser särskilt. Hon berättar om livet i Ryssland, om sina trettio år som diplomat, om Anna Lind, tsunamikatastrofen och Sverigebilden under pandemin när hon var ambassadör i Washington. Men det är ändå den politiska relationen till Ryssland som dröjer sig kvar. Att Sverige i dag är ett ”illasinnat land” i Putins ögon, att den vanliga ryssen på gatan kanske drömmer om normalisering, men hur ska det gå till när striderna fortsätter i Ukraina? Att det rent av talas på nytt om kärnvapenkrig.

ANNONS

Olofsdotter säger att hon är orolig för utvecklingen, vilket man kan förstå, men väljer ändå att avsluta sitt sommarprat i dur, hur det klingar får nog var och en själv bedöma.

”Eftersom jag är optimist hoppas jag ändå på fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter.”

Vem?

Karin Olofsdotter är 58 år och för närvarande Sveriges ambassadör i Ryssland.

Hon har arbetat i över 30 år på Utrikesdepartementet och tidigare varit ambassadör i både Washington och Ungern. Under 1990-talet var hon också posterad i Ryssland.

Sommarpratare 23 juli:

Kristian ”The Tallest Man on Earth” Matsson, artist

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Little Jinder

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Olof Lundh

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS