Prins Harry och Meghans liv blir tv-serie på Netflix

I veckan släpper Netflix sin uppmärksammade dokumentärserie ”Harry & Meghan” om prins Harry och Meghan Markle. Paret väntas berätta om vad som hände bakom kungahusets stängda dörrar och varför de till slut lämnade England. Brittiska hovet uppges ha tagit emot den nya serien med fasa.

ANNONS
LocationStorbritannien|
|

Nästan tre år har gått sedan prins Harry och hans hustru Meghan Markle, hertiginna av Sussex, valde att lämna det brittiska kungahuset och alla kungliga uppdrag bakom sig.

Sedan dess har paret ställt upp på ett otal omtalade intervjuer som väckt kraftiga reaktioner i kungahuset. I samma veva kom också uppgifter om att paret signerat ett miljardkontrakt med den amerikanska streamingjätten Netflix.

I förra veckan släpptes den officiella trailern för dokumentärserien, regisserad av Liz Garbus, som kommer att fokusera på Harry och Meghans kärlekshistoria och på vad som hände bakom kungahusets stängda dörrar.

Trailern startar med kärleksfulla bilder som speglar parets familjeliv och tid tillsammans, men ganska snabbt förändras stämningen och musiken blir allt mer dramatisk.

ANNONS

På frågan om varför de har valt att göra en dokumentär svarar prins Harry:

– Ingen ser vad som händer bakom stängda dörrar ... jag var tvungen att göra allt för att skydda min familj.

På en av bilderna kan man se Meghan bryta ihop under ett telefonsamtal. Och därefter kastas man ganska snabbt in i en snabbspolning av Meghan och Harrys uppväxt.

– När så mycket står på spel, är det inte mer rimligt att höra vår historia berättad av oss? säger Meghan.

Kung Charles och prins William har enligt uppgift hållit krismöte med anledning av den nya dokumentärserien.
Kung Charles och prins William har enligt uppgift hållit krismöte med anledning av den nya dokumentärserien. Bild: Aaron Chown

”En krigsförklaring”

Tittarna väntas få ta del av en sida av parets kärlekshistoria som aldrig tidigare har offentliggjorts, skriver Netflix i ett uttalande:

”Med kommentarer från vänner och familj, som inte talat offentligt om det här tidigare, samt historiker som diskuterar det brittiska samväldet i dag och kungafamiljens relation till pressen, lyfter serien mer än parets kärlekshistoria. Den målar en bild av hur vår värld ser ut i dag och hur vi behandlar varandra".

I veckan väntas de tre första avsnitten att släppas, men enligt en uppgiftslämnare till Daily Mail har redan den nya trailern skakat om den brittiska kungafamiljen. Harrys storebror prins William ska rent av ha lämnat sin USA-resa för att flyga hem och delta i ett krismöte med kungen, rapporterar Mirror.

ANNONS

– Jag kan inte tänka mig att någon ser det här som annat än en krigsförklaring, säger en person med kunglig koppling, till tidningen.

Även seriösa tidningar bevakar turbulensen inom kungafamiljen

I samband med att trailern till dokumentärserien släpptes förra veckan skrev den brittiska journalisten Piers Morgan ett inlägg på Twitter där han gick hårt mot paret.

”Nu står det klart att prins Harry och Meghan Markles uppsåt är att förstöra kungafamiljen. Du kan hålla med dem eller tänka, precis som jag, att de är vedervärdiga narcissistiska hycklare”.

De snaskigare delarna av den brittiska pressen gottar sig på olika sätt åt turbulensen inom kungafamiljen, men även mer seriösa nyhetsförmedlare har uppmärksammat de många bråken.

Kolumnisten Gaby Hinsliff i The Guardian skriver att hela tv-serien kan vara ett sätt för Harry & Meghan att sälja in sitt varumärke. ”De är så här ”The Sussexes” vill att världen ska se dem: unga och förälskade, glada och fria, trotsigt njutande av den sagolika romansen som utlöste ett sådant hat på vissa håll när Meghan gifte sig in i kungafamiljen”, skriver hon i The Guardian.

Som en skugga över alltihop tronar såklart även den hyllade och från vissa håll kritiserade Netflixsuccén ”The crown” som följer det brittiska kungahuset på ett sätt som inte alltid har uppskattats. Även drottning Elizabeths död i september har rört upp känslorna.

ANNONS
Kate Middelton, prins William, prins Harry och Meghan Markle deltog under drottning Elizabeths begravning.
Kate Middelton, prins William, prins Harry och Meghan Markle deltog under drottning Elizabeths begravning. Bild: Chris Jackson

På sin nyhetssida skriver BBC att det ännu inte är klarlagt exakt hur hårt dokumentären kommer att gå åt kungahuset men konstaterar att Netflixserien nästa månad följs upp av prins Harrys memoarer och dess möjligheter till nya avslöjanden.

Tiden i kungahuset ingen bal på slottet

Tiden i kungahuset var nämligen allt annat än en bal på slottet, enligt prins Harry och Meghan Markle. Sedan Meghan började dejta prins Harry 2016 har det till exempel spridits rykten om att hon och Kate Middleton, prinsessan av Wales, inte har kommit överens.

Bara något år senare valde Meghan och Harry att flytta från Kensington Palace, där prins William och prinsessan Kate också bodde, till området kring Windsor Castle. I januari 2020 gick de ut med ett meddelande om att de kommer att backa från sina plikter i kungahuset. Paret hävdade att tanken aldrig var att lämna kungahuset, utan uppgav att psykisk ohälsa ledde till att de till slut var tvungna att ta ett steg tillbaka. Enligt uppgifter till Page Six ska Meghan Markle ha känt sig ”utmattad” och ”instängd”.

Harry och Meghan flyttade till USA

Paret lämnade officiellt sina kungliga uppdrag i februari 2021 och flyttade till en lyxvilla utanför Los Angeles i Kalifornien. Ganska snabbt därefter valde paret att ställa upp på en intervju med Oprah Winfrey.

ANNONS

Meghan Markle berättade om tiden då hon var gravid med sonen Archie och sade att han inte skulle få någon titel eller säkerhet i kungahuset. Hon sade också att hon och Harry hade utsatts för rasism av kungafamiljen som ska ha diskuterat den då ofödda sonens hudfärg.

I intervjun med Oprah Winfrey berättade Harry att han var tvungen att ta beslutet om att lämna kungahuset.

– Jag behövde göra det för min familj. Det kom inte som en överraskning för någon, men det är sorgligt att det gick så här långt. Jag var tvungen att göra något, för både min och min frus mentala hälsa, säger han i intervjun.

Han tillade att en annan anledning var att han saknade ett offentligt stöd från kungafamiljen och att han kände sig extra besviken på sin pappa Charles, Storbritanniens nuvarande kung.

Efter en tid svarade kungahuset på intervjun med ett officiellt uttalande: ”Hela familjen är ledsen att få höra hur utmanande de senaste åren har varit för Harry och Meghan. Frågorna som har tagits upp, speciellt de om hudfärg, är oroande. Medan vissa minnesbilder kan variera så ska de tas på allvar.”

Dokumentärserien ”Harry & Meghan” del I släpps på torsdag 8 december. Del II släpps en vecka senare, den 15 december.

ANNONS

LÄS MER:Nu svarar ”The Crowns” skapare på kritiken

LÄS MER:Meghan Markles fruktansvärda podd gaslightar lyssnaren

LÄS MER:Skandalerna som skakat det brittiska kungahuset

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS