Plakett stulen från "Spela Shoreline"-stenen

Den ikoniska ”Spela Shoreline”-stenen i Slottsskogen har blivit av med sin gyllene plakett. Men skylten, som är en hyllning till bandet Broder Daniel och deras största hit, kommer att ersättas.

ANNONS
|

En dag stod den där i Slottsskogen, likt en liten runsten med tillhörande gyllene plakett. Den så kallade ”Spela Shoreline”-stenen som med sina bevingade ord snabbt lyckades engagera och mobilisera göteborgarna.

Uttrycket hänvisar till låten ”Shoreline” av indiebandet Broder Daniel, vilken de framförde 2001 i tv-programmet "Sen kväll med Luuk". Låten var en omedelbar succé, men eftersom den inte släpptes på skiva förrän två år senare fick fans hitta andra sätt att höra den. De började dyka upp på klubbar med dj-önskningen "Spela Shoreline" och snart hade ett fenomen skapats. Publiken började skriva meningen på plakat och ta med till Broder Daniel-spelningar, och därefter spred sig budskapet till andra bands konserter. På det viset har ”Shoreline” fungerat som en svensk variant av Lynyrd Skynyrds låt ”Free bird”.

ANNONS

Det finns så mycket sorg i den här stan.

Plaketten på stenen sattes upp av två anonyma konstnärer, en stenhuggare och en konceptkonstnär, under Way Out West 2014. De har tidigare uppgett att de länge har varit engagerade i vad de kallar för ”Spela Shoreline-rörelsen”. Minnesmärket har de gjort för att muntra upp göteborgarna och påminna om allt som de anser är bra med staden: ”öppenheten, toleransen, parkerna, och den breda kulturen med den strålande musikscenen”.

"Det finns så mycket sorg i den här stan, med Backabranden och Göteborgskravallerna och så vidare, som gjort folk helt hålögda. Lite offentlig utsmyckning pro bono var det minsta vi kunde göra för vår stad och dess medborgare.”, skrev de anonyma konstnärerna till GP i samband med att stenen sattes upp.

Kommunen ville först ta bort stenen

Shoreline-stenen fick dock en skakig start. Park- och naturförvaltningen ville ta bort den i enlighet med regelverket kring gatukonst och offentlig utsmyckning. Men det fick stadens invånare att reagera. Namninsamlingar skapades, debattartiklar skrevs och offentliga protester hölls. Till slut backade kommunen och park- och naturnämndens ordförande Marina Johansson (S) lovade att minnesstenen skulle få stå kvar.

Men nu är plaketten alltså stulen, vilket P4 Göteborg var först med att berätta, och det är ännu oklart vart den har tagit vägen. Kommunen har dock lovat att den ska ersättas med en ny.

ANNONS

Per Åberg är strategisk förvaltare för Slottsskogen på stadsmiljöförvaltningen och berättar att en ny skylt kommer att sättas upp redan under veckan. Eftersom förvaltningen inte vet vilka konstnärerna är kommer skylten att modelleras utifrån foton. Men Åberg är inte orolig, det är nämligen inte första gången som Shoreline-stenen drabbats av något liknande.

– Jag vet faktiskt inte exakt hur många gånger skylten har stulits, säger han.

Har vandaliserats upprepade gånger

Enligt Per Åberg är Shoreline-stenen särskilt utsatt. I Slottsskogen finns ett antal framträdande konstverk; Klara Kristalovas rotkvinna ”Det som håller mig kvar, bär mig vidare” och Per Ageliis Muminliknande granitskulptur ”Mul” för att nämna ett par, men de har varit förskonade från vandaler.

Varför tror du att just Shoreline-stenen är så drabbad?

– Det är verkligen bara min gissning men jag tror att vissa tycker att det är roligt att ha skylten hemma. För det finns inget egentligt värde i den.

Givet att den återkommande har blivit utsatt för vandalism – kommer ni att se över säkerheten?

– Ja det är väl möjligt att vi tittar på det med en skyltmakare, om vi kan göra den mer svåråtkomlig. Men det är inte lätt. Vill man göra något i dagsläget är det svårt att skydda sig mot.

ANNONS

Vad betyder Shoreline-stenen för göteborgarna skulle du säga?

– För den generella göteborgaren vet jag inte, men för Broder Daniel, Håkan Hellström och deras fans är den viktig, säger Per Åberg och fortsätter:

– Tillkomsten känner ni till, den poppade bara upp och vår inställning då var att plocka ner den. Men efter protester och beslut från politiken har vi fått ta hand om den. Det är inte svårare än så. Och nu tycker jag att den har hittat sin plats. Jag vet att den är populär.

LÄS MER:Här är Göteborgs konstverk som försvunnit eller förstörts

LÄS MER:Hur blev Göteborg musikstaden som ruttnade?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS