Nya storspelet är inspirerat av det mörka Göteborg

“Lost in Random” är det nya storspelet från Göteborg. Men spelklimatet i Göteborg är sämre än i både Stockholm och Malmö, menar spelutvecklaren Klaus Lyngeled.

ANNONS
|

– Världen Random är precis som Göteborg en väldigt mörk och kall plats, säger Klaus Lyngeled, vd och kreativ chef på spelstudion Zoink Games, om deras uppmärksammade tv-spel ”Lost in Random”.

För Göteborgstudion som utmärkt sig med färgglada och muntra tv-spel är deras nya titel ett steg i en mörkare riktning. Men berättelsen låter fortfarande som om den trillat ur en barnbok.

– Det är ett äventyr där en ung flicka ger sig ut i landet Random för att hitta sin syster som blivit tillfångatagen av den onda drottningen. Längs vägen träffar hon Dicey, en magisk tärning med mystiska krafter. Det visar sig att förr i tiden hade alla invånare en egen tärning som de kastade för att bestämma över sina öden. Men nu finns bara drottningens tärning kvar, som hon använder att forma om världen, säger speldesignern Olov Redmalm.

ANNONS

LÄS MER:Filmregissören som bad Oscarsgalan dra åt helvete

Likt barnsagorna av bröderna Grimm och Lewis Carol som har inspirerat spelet nosar ”Lost in Random” på större teman.

– Det handlar om kontroll och kaos, och att lära sig att leva med att man inte kan ha kontroll över allt, säger Klaus Lyngeled.

Siktar inte på fotorealism

Till skillnad från många andra av de stora tv-spelen som utvecklas i Sverige siktar ”Lost in Random” inte på fotorealism. Estetiken påminner om Tim Burtons ”Nightmare before Christmas” och stop-motion-filmerna från Laika. Det är stilistiskt uppvridet på ett sätt som Zoinks spel alltid har varit. Men den här gången är det mer groteskt, som en saga förvriden till en mardröm.

LÄS MER:Därför blir det aldrig någon kulturdebatt om tv-spel

Att spelet som utvecklas till Playstation 5 och den senaste Xbox-konsolen skulle bli en mörkare historia var teamet överens om tidigt. Men bitarna föll inte på plats förrän de fastnade framför en tavla av den australienske konstnären Shaun Tan, där en flicka står med en stor tärning på ett spelbräde.

– Jag letar alltid efter en krok att hänga upp ett spel på. Jag gillar när det finns något lättförståeligt i grunden som man kan bygga vidare på. Vad händer om man har en magisk tärning som man kan kasta – och tärningen lever. En idé föder en idé föder en annan idé, säger Klaus.

ANNONS

I den SVT-aktuella dokumentärserien ”Det svenska spelundret” får vi höra att den svenska spelindustrin aldrig har mått så bra som den gör nu. Men hur är läget i Göteborg?

LÄS MER:Historien om Kungsbackabon som tog Nintendo till Sverige

– De hade kunnat vara bättre, säger Klaus och tillägger att Zoink har tagit över lokalerna efter det nu nedlagda spelföretaget Ghost. Det är inte lika starkt här som i Malmö och Stockholm. Företagen och spelutbildningarna i Skövde hjälper en hel del, men västkusten har tagit ett steg tillbaka efter Ghost försvann. Det saknas en stor aktör. Ofta när det finns ett större bolag, som exempelvis Massive i Malmö, skapas det mindre studior runt omkring.

Staden inspirerar

Trots att spelscenen inte är lika livsstark i Göteborg har staden inspirerat flera inslag i Zoinks nya spel.

LÄS MER:Super Mario-bolaget bildar ny spelkoncern

– För ett tag sedan gick jag på en spökvandring här i stan. Jag blev helt tagen av guiden som även om publiken var lite stel var otroligt exalterad och berättade med stor inlevelse om personer som halshöggs så att blodet skvätte. I spelet kan du besöka ett kasino och träffa på en figur som heter Spooky Steve och är en exakt kopia av honom, säger Olov Redmalm.

För att inte tala om de Göteborgska ordvitsarna som smugits in, som att hjältinnan heter Even och hennes syster Odd för att spinna vidare på tärningstemat. När resten av befolkningen i världen Random skulle namnges kom hela teamet till undsättning.

ANNONS

– Vi har en karaktär som heter Korv. Vi tänkte döpa en annan till Pet-flaska, men där drog vi gränsen, säger Olov.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS