Adam Driver spelar Maurizio Gucci i Ridley Scott’s episka familjedrama ”House of Gucci”. Vid hans sida syn Lady Gaga som tjusiga – men allt mer missnöjda – Patrizia Reggiani.
Adam Driver spelar Maurizio Gucci i Ridley Scott’s episka familjedrama ”House of Gucci”. Vid hans sida syn Lady Gaga som tjusiga – men allt mer missnöjda – Patrizia Reggiani. Bild: Fabio Lovino

Nya Biopasset lyfter fram storfilmer regisserade av män

Nio av tio utvalda filmer till Biopasset är regisserade av män. Detta trots att den av Filminstitutet stödda satsningen vill lyfta fram det bästa i utbudet och skapa ett varierat program.
– Det är filmens kvalité som har fått avgöra, säger Dennis Dahlberg, ordförande i programrådet.

ANNONS
|

23 november lanserade filmbranschen Biopasset, en klubb som också fungerar lite som ett rabatthäfte. Medlemmarna erbjuds där att se tio särskilt utvalda biograffilmer, ungefär en per månad, för halva priset.

LÄS MER:Hon blir ny vd för Filminstitutet

Inspirationen kommer från andra sidan sundet, där Biografklub Danmark redan funnits i 26 år, och har drygt 220 000 medlemmar.

Här är de utvalda filmerna till Biopasset 2021-2022:

”House of Gucci” i regi av Ridley Scott. Premiär: 26 nov

”Spencer” i regi av Pablo Larraín. Premär: 7 nov

”Parallella mödrar” i regi av Pedro Almodóvar. Premiär: 4 dec

”Dag för dag” i regi av Felix Herngren. Premiär: 4 mars

”Elizabeth” i regi av Roger Michell. Premiär: 1 april

”Eiffel” i regi av Martin Bourboulon. Premiär: 6 maj

”Elvis” i regi av Baz Luhrmann. Premiär: juni

”Mrs Harris goes to Paris” i regi av Anthony Fabian. Premiär: 8 juli

”Där kräftorna sjunger” i regi av Olivia Newman. Premiär: 19 augusti

”Bränn alla mina brev” i regi av Björn Runge. Premiär: 23 september

Målet med svenska Biopasset, som stöds av Filminstitutet, är att på sikt öka de svenska biobesöken med två miljoner per år. Inte minst besöken på svensk film, som redan innan pandemin brottades med rekordlåga publiksiffror.

En guide i biodjungeln

Varje säsong måste minst två av Biopassets tio filmer vara svenska. Titlarna nomineras av filmdistributörerna ur den ordinarie repertoaren. Sedan väljer ett programråd sammansatt av film- och branschkunniga experter ut de filmer som kommer med.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”House of Gucci” i regi av Ridley Scott

En annan uttrycklig ambition är att ”hjälpa biobesökarna att hitta det bästa i det stora utbudet av filmer som har premiär varje år.” Dessutom vill klubben ”skapa ett varierat program från Sverige, Europa och övriga världen.”

– Många filmer behöver idag lite extra stöd för att nå ut till sin publik och inte försvinna i floden av titlar. Biopasset kommer att fungera lite som en guide i biodjungeln. Ett handplockat utbud av filmer värda en stor publik, men som annars riskerar att försvinna i mängden, sa Pia Grünler, vice ordförande i Sveriges Filmuthyrareförening i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Nio män och en kvinna

Utvecklingen av klubben har skett i tät dialog med Svenska filminstitutet. Hur ser då urvalet ut? En snabb titt på de titlarna som har valts ut till första säsongen visar att nio av tio filmregissörer är män.

– Det har inte varit vem som har regisserat filmen utan filmens kvalité som har fått avgöra valet, säger Dennis Dahlberg, ordförande i programrådet.

– Det går också att vända på resonemanget: sju av de tio huvudrollsinnehavarna i filmerna vi valt ut är kvinnor.

LÄS MER:Mammor, snippor och en och annan droppande bröstvårta

I ett mejl skriver han att Biopassets styrelse och programråd är helt jämställt med kvinnor på hälften av posterna. Tillsammans med Filminstitutet har de tagit fram en policy som styr programrådets arbete.

ANNONS

– Vi stolta över att det kvinnliga perspektivet finns representerat i majoriteten av filmerna i årets repertoar, både bland berättelserna, huvudpersonerna och rollinnehavarna.

Kvalitativa filmer – inte smala

Majoriteten titlar är storfilmer, med fokus på kändisar: från Ridley Scotts ”House of Gucci” till Pablo Larraíns ”Spencer” om prinsessan Diana. Lägg därtill filmer om drottning Elizabeth ll, Gustave Eiffel och Elvis Presley.

Två filmer är svenska: Björn Runges ”Bränn alla mina brev” och Felix Herngrens ”Dag för dag”. Två är filmatiseringar av bästsäljare: ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens och ”Mrs ’Arris goes to Paris” av Paul Gallico.

Bara en film återstår sedan: spanske Pedro Almodóvars ”Parallella mödrar”. Trots att ”Spencer”-regissören Pablo Larraín är född i Chile så är ”övriga världen” inte särskilt väl representerad i urvalet. Inte heller kvinnliga regissörer, trots Filminstitutets uttalade ambitioner, och arbete för ökad jämställdhet både framför och bakom kameran.

LÄS MER:Affischen för Stockholm filmfestival har censurerats

Varför handplockar ni kommersiell storfilm om ert syfte är att lyfta fram film som publiken annars riskerar att missa?

– Jag delar inte uppfattningen att urvalet skulle bestå av storfilm. De kvalitativa filmer vi väljer ut behöver samtidigt inte vara smala. Vi riktar in oss på att välja ut kvalitativa filmer som kanske annars inte får den uppmärksamhet de förtjänar, säger säger Dennis Dahlberg.

ANNONS

Hur väl har ni lyckats välja ut film från världens alla hörn?

– Pedro Almodóvars filmer säljer inte särskilt mycket biljetter och inte ”Spencer” heller – även om prinsessan Diana är populär. ”Eiffel” är en större fransk produktion, men i Sverige säljer inte franska filmer särskilt bra, och ”Elizabeth” är en dokumentär. Så det är inte bara storfilmer och stora namn vi lyfter fram, utan det är lite blandat.

LÄS MER:Anna Serner har brunnit för jämställdhet inom svensk film

Fakta: Biopasset

Biopasset kostar 149 kronor. Medlemmarna får digitala rabattkuponger som gör det möjligt att se de utvalda filmerna till halva priset.

Ambitionen är att utbudet ska vara varierat och attraktivt – allt för en vuxen publik. Minst två filmer ska vara svenska, kompletterat med ”en mix av filmer från resten av världen”.

Målet är att på sikt öka de svenska biobesöken med två miljoner biobesök per år.

Först ut i satsningen 2021–2022 är ”House of Gucci” med premiär 26 november, Ridley Scotts skildring av familjeimperiet Gucci med Adam Driver och Lady Gaga i huvudrollerna.

Satsningen är ett samarbete mellan Sveriges Biografägarförbund, Sveriges Filmuthyrareförening, Riksföreningen Biograferna och Föreningen Filmdistributörerna, med stöd från Svenska filminstitutet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS