Nu startar GP det historiska fotoprojektet ”Västkusten förr”

Efter ”Göteborg 400” – nu drar Göteborgs-Posten i gång en ny jättesatsning där hela Västkusten, från Laholm till Strömstad, ska skildras genom historiska bilder. Både i Stampens tidningar och så småningom i en bok.
– Jag hoppas att marken ska gunga lite under fötterna för läsaren, säger GP:s Kristian Wedel.

ANNONS
|

Det är ingen liten uppgift GP:s Göteborgiana-redaktör Kristian Wedel tagit på sig. Genom ett enormt bildmaterial från arkiven ska läsarna få ta del av alltifrån sjösättningar under varvens storhetstid till både män och kvinnor i heltäckande baddräkter. Det blir kändisbesök och vardagssituationer, arbetsliv och semesterfirande. Det är fotografier från hela Västkusten, från Laholm i söder till Strömstad i norr. Tidsmässigt spänner bilderna mellan 1870 och 1970.

– När vi gjorde ”Göteborg 400” tillsammans med Stadsmuseet så märkte vi hur roligt det var att jobba tillsammans med museer. Vi insåg att vi skulle kunna leka den här leken en gång till och ta ett grepp om hela Västkustens historia, säger Kristian Wedel.

ANNONS

Att få se de här bilderna är ett sätt för oss att bottna i vår egen historia, menar han.

– Efter att ha kollat på ett par miljoner Göteborgsbilder så kände jag att staden inte riktigt var sig lik. Jag förväntar mig att vi nu också kommer få en delvis ny bild av Västkusten. Jag vet inte vad vi kommer se än, men jag hoppas att marken ska gunga lite under fötterna för läsaren när en ny bild av Västkusten långsamt träder fram.

Blir bok 2024

Projektet sker i samarbete med de tre stora museerna på Västkusten: Bohusläns museum, Göteborgs stadsmuseum och Hallands länsmuseer, som alla har stora arkiv att gräva i. Engagerade privatpersoner är också inkopplade, liksom bokförlaget Max Ström som gav ut boken ”Göteborg 400”. För i slutändan, närmare bestämt hösten 2024, ska det också bli en bok av ”Västkusten förr”.

Jeppe Wikström är förläggare på Max Ström förlag, som ska ge ut boken. ”Utan historia så har man ingen riktning”, säger han om varför det är viktigt att visa upp bilderna.
Jeppe Wikström är förläggare på Max Ström förlag, som ska ge ut boken. ”Utan historia så har man ingen riktning”, säger han om varför det är viktigt att visa upp bilderna. Bild: Paul Wennerholm

– Det finns mycket kraft i bilden, den kan både väcka känslor och berätta en historia, i bästa fall både och. Och Västkusten är bland det finaste Sverige har. Det finns en bildskatt av historiska bilder som förtjänar att lyftas fram. Redan nu har vi 800 bilder men det kommer vara många tusen innan vi börjar göra bok av det hela, säger förläggaren Jeppe Wikström.

ANNONS

”Västkusten förr” – ett samarbete mellan museer och medier

”Västkusten förr” är ett stort samarbetsprojekt som berättar Västkustens historia och historier – från Strömstad till Laholm – med hjälp av fotografier från musei- och pressarkiven. Tyngdpunkten ligger på fotografiskt material från perioden 1870-1970.

I ”Västkusten förr” ingår Stampen Media, Bohusläns museum, Göteborgs stadsmuseum, Hallands länsmuseer, Bokförlaget Max Ström och engagerade privatpersoner.

Resultaten från ”Västkusten förr” presenteras fortlöpande i Stampen Medias tidningar. För projektets senare skede planeras bland annat bokutgivning och museiutställningar.

Cajsa Lagerkvist, chef på Hallands länsmuseer, tycker det är häftigt att de bilder som finns i deras arkiv nu kan nå fler invånare längs Västkusten. Det finns mycket som förenar dem, menar hon.

– Jag tror att landskapsuppdelningen, numera län och regioner, ibland har gjort helt felaktiga uppdelningar mellan varandra. Det är ett kustområde som har haft jättemycket utbyte historiskt. Jag tror att samhörigheten och kopplingarna är fler, och det kanske ett sådant här historiskt bildmaterial kan visa, säger hon.

Cajsa Lagerkvist, chef på Hallands länsmuseer menar att historiska museers bilder är en jätteskatt. ”Det tycker jag är häftigt att det kommer fram i det här projektet”, säger hon.
Cajsa Lagerkvist, chef på Hallands länsmuseer menar att historiska museers bilder är en jätteskatt. ”Det tycker jag är häftigt att det kommer fram i det här projektet”, säger hon. Bild: Paul Wennerholm

– Det är toppen att fler får tillgång till det här materialet, vi kan omöjligt visa allting på våra museer och i våra publikationer. Det här är ju inte bara museernas material, det är allas. Det är vårt gemensamma kulturarv, säger Carina Sjöholm, chef på Göteborgs stadsmuseum.

100 fartyg inleder serien i jul

GP:s läsare kommer kunna ta del av den första delen av projektet redan i mellandagarna. Då publiceras 100 historiska bilder på fartyg från Västkusten, allt från Amerikabåtar i Göteborg till ångaren ”Bohusläns” jungfrutur. Med finns också en förlisningsbild från Halmstad, efter julstormen 1902.

Kristian Wedel tycker att det känns ”jätteskoj” att projektet nu är i gång på allvar. Han lär sig mycket av arbetet, också med läsarnas hjälp.

– Vi har världens kunnigaste läsekrets. Häromdagen tjuvstartade vi med några fartyg i papperstidningen och jag hade ett faktafel om hjulångare på 1850-talet. Jag har redan fått ungefär 25 mejl om detta. Så det är liksom ingen brist på kompetens hos läsarna. Jag är lite nervös över detta nu när jag ska ge mig ut och skriva om gaffelriggar och snörpvadar och cykelfabriker och fästningsbyggen. Men jag är glad för det här skyddsnätet som läsarna står för.

ANNONS

LÄS MER:De 25 bästa, roligaste, hemskaste bilderna ur Göteborgs historia

LÄS MER:Bilder från ett glömt Göteborg

LÄS MER:Unik 1800-talsbild på kvinnornas fabrik

LÄS MER:Fattig-Göteborgs glömda historia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS