Nederländernas Joost Klein diskas från Eurovision-finalen

Joost Klein får inte tävla i lördagens final i Eurovision song contest.
”Så länge det pågår en polisutredning är det inte lämpligt att han deltar i tävlingen”, konstaterar arrangören EBU.
”Vi är chockade över beslutet”, kommenterar nederländska tv-bolaget Avrotos på X.

ANNONS
|

Det var under semifinalen i torsdags kväll som det ska inträffat en incident där Nederländernas artist Joost Klein var inblandad. Enligt uppgifter till media ska han på något sätt ha hotat en person i produktionen.

När GP var kontakt med polisen under lördagen bekräftade man att det fanns en utredning kopplat till Eurovision, utan att gå in på vilka personer som var inblandade.

– I nuläget har vi vidtagit en rad utredningsåtgärder. Vi har förhört den misstänkte, den målsägande och vittnen. Med detta är utredningen klar för polisens del, säger polisens presstalesperson Pelle Vamstad.

Klein stoppades sedan från att uppträda under fredagens genrep i väntan på att EBU skulle utreda vad som hänt och ta ställning till om Nederländerna skulle kunna vara kvar i tävlingen eller ej.

ANNONS

Vid lunchtid på lördagen kom beskedet. Nederländerna och Joost Klein diskvalificeras och får inte delta i kvällens final.

Kan inte tävla under pågående polisutredning

EBU bekräftade då de tidigare uppgifterna i media om att polisen utreder en anmälan rörande olaga hot efter torsdagens framträdande.

"Så länge det pågår en polisutredning är det inte lämpligt för Joost Klein att delta i tävlingen", skriver EBU.

Enligt EBU berör inte incidenten någon av de andra artisterna eller någon medlem av något annat lands delegation.

EBU skriver också att man har "nolltolerans mot olämpligt beteende i samband med vårt event” och att ”alla som jobbar med tävlingen ska vara garanterade en trygg arbetsmiljö."

Joost Klein har än så länge själv inte kommenterat torsdagens händelse eller EBU:s beslut att diskvalificera Nederländerna från finalen.

Holländarna: Vi är chockade

Det nederländska, ansvariga tv-bolaget Avrotos kommenterar diskningen på sitt konto på X, tidigare Twitter:

”Vi har tagit del av EBU:s diskvalificering. Avrotros finner diskvalificeringen oproportionerlig och är chockade över beslutet. Vi beklagar detta djupt och kommer att kommentera vidare senare”, skriver tv-kanalen på sitt officiella konto för Nederländernas deltagande i Eurovision.

Även Cornald Maas i Nederländska urvalskommittén skriver på X:

”Ett oproportionerligt och skamligt beslut från EBU Länge leve Eurovision - not!”

ANNONS

GP söker Joost Klein och Nederländernas delegation.

Efter EBU:s beslut att diskvalificera Joost Klein från lördagens final meddelar SVT att bolaget följer beslutet.

”Nu ligger allt fokus på att göra en fantastisk show för publiken i kväll”, säger Ebba Adielsson, exekutiv producent för sändningarna, enligt presskontakten Madeleine Sinding-Larsen.

Det står också klart att Nederländernas bidrag inte kommer att ersättas av någon annan nation i lördagens final.

EBU meddelar samtidigt att kvällens bidrag kommer att behålla sina startnummer och det därmed inte kommer finnas något bidrag med 5 som startnummer.

Det numret var tidigare Nederländernas startnummer.

Så går tävlingen till – efter Nederländernas diskning

Efter EBU:s beslut att inte tillåta Nederländernas att delta i kvällens final av Eurovision Song Contest gäller följande:

• Alla tävlande behåller sitt nummer i den officiella löpordningen.

• Det blir ingen låt på plats nummer 5.

• Juryresultatet, inkomna efter generalrepetition 2 fredagen den 10 maj har räknats om så att Nederländerna inte får några poäng.

Till exempel: om Nederländerna rankades 9:e av en nationell jury i ett land är den 10:e rankade låten nu rankad 9:e och kommer att få 2 poäng och den tidigare 11:e rankad låten är nu 10:e och får 1 poäng.

• Inga poäng kommer att tilldelas Nederländerna från publiken.

• Nederländska tittare får fortfarande rösta i den stora finalen och den holländska juryns resultat är fortfarande giltigt. EBU kommer att informera alla telekommunikationspartners om att Nederländerna deltar inte längre, och kommer att sträva efter att blockera raderna för låt 5.

• Vi ber att ingen försöker rösta på låt 5. Skulle någon försöka rösta på låt 5 kommer deras röster inte att räknas men det finns möjligen tittare kan komma att debiteras. Nederländerna kommer inte att visas på resultattavlan.

Källa: EBU

LÄS MER:Nederländske Eurovision-artisten försvann under genrepet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS