Musikerförbundet: ”Helt verklighetsfrånvänt av Spotify”

Kritiken mot Spotify fortsätter. Nu uppmanar Musikerförbundet streamingtjänsten att upphöra med alla aktiviteter i Ryssland.
– Det är helt verklighetsfrånvänt av Spotify att inte följa samma väg som andra branscher och införa sanktioner, säger förbundsordförande Jan Granvik.

ANNONS
|

Det stormar kring Spotify och deras representationskontor i Moskva sedan nyhetssajten Breakit rapporterat om en jobbannons för en ny chef över ryskspråkiga podcasts som legat ute.

“Vi söker en erfaren och passionerad partner som ska leda utvecklingen av vår strategi för ryskspråkiga podcasts, för att vidareutveckla det regionala poddekosystemet”, skriver Spotify i annonsen.

Nu uttalar sig svenska Musikerförbundet och uppmanar Spotify att ”ta sitt ansvar” och ansluta sig till västvärldens sanktioner.

– Det är ett helt obegripligt ställningstagande av Spotify. Att man fortsätter jobba i Moskva och till och med gör en rekryteringsprocess. Hela väst stänger igen och inför sanktioner. Det är helt verklighetsfrånvänt att Spotify inte följer samma väg, det skadar både deras och hela musikbranschens varumärke, säger förbundsordförande Jan Granvik.

ANNONS

Vad vill ni att Spotify ska göra?

– Vi vill att de ska upphöra med alla aktiviteter i Ryssland precis som alla andra branscher gör. Nu har alla politiska partier tagit ställning för att skicka hjälpinsatser till Ukraina. Spotify har en skyldighet att förklara sig om de ska fortsätta sin verksamhet i Ryssland när alla andra stänger ner.

Spotify: ”Annonsen har tagits ned”

Flera svenska företag har sedan tagit ställning mot den ryska invasionen av Ukraina, bland annat Volvo och Systembolaget. Många artister har också beslutat att ställa in sina konserter i Ryssland, bland dem Green Day, Iggy Pop och The Killers.

Spotify har ännu inte velat göra några intervjuer om hur man ser på sin fortsatta verksamhet i Ryssland. Till GP låter man meddela att företaget har haft sitt kontor i landet sedan 2020 och att jobbannonsen var från oktober 2021.

”Det pågår alltså inte någon rekrytering nu, och annonsen har tagits ned” skriver Spotify i ett mejl.

Man skriver också att man inte kunnat dela så mycket information externt om hur Spotify agerar just nu men att det inte betyder att ingenting görs.

LÄS MER:Kanye West vägrar släppa album på Spotify

LÄS MER:Joe Rogan – motkultur för män som tröttnat på pk-samhället

LÄS MER:Spotify rekryterar till kontor i Moskva – mitt under brinnande krig

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS