Musiker mot rasism delar Göteborgs kyrkor

Under lördagen höll Musiker mot rasism konserter i Hagakyrkan och Domkyrkan för att få kristna att ”rösta medmänsklighet” i kyrkovalet. Ett arrangemang som andra kyrkor tackat nej till.
– Många kyrkor tycker att de här frågorna blir för politiska och vill inte ta ställning, säger Alexander Goldmann, grundare av Musiker mot rasism.

ANNONS
|

Djupet i Kristina Issas röst öppnar sig mot de nygotiska valven. Det slår till som en ringande käftsmäll och innan hjärtat hinner reagera fyller stämmorna i från den omicade kören. Hårstrån reser sig i hela Haga, trots att det bara är soundcheck.

Under lördagen ger Kristina Issa en konsert i Hagakyrkan som en del av Musiker mot rasisms satsning på kyrkovalet. Dagarna inför valet har liknande spelningar gjorts i Högsbo kyrka, Bergsjöns kyrka och Domkyrkan. Målet är att få människor att ”rösta medmänskligt”, som de uttrycker sig.

– Som svensk tycker jag att vi som har möjligheten att rösta ska göra det. Att ta vår chans att påverka till ett bättre, mer öppet klimat.

ANNONS

– Det som gör att jag engagerar mig är vetskapen om att alla inte har samma rätt att rösta. Det är bara att titta på mina släktingar i Syrien, säger Kristina Issa.

Musiker mot rasism delar Göteborgs kyrkor

Musiker mot rasism är en ideell förening som startades 2013 av Alexander Goldmann efter en konsert på Musikens hus. Sedan dess har deras aktivitet och inflytande gått i vågor.

De gör en stor poäng av att vara partipolitiskt obundna. De säger sig inte vara för eller emot någon av nomineringsgrupperna (motsvarigheten till partier) i kyrkovalet. I stället pratar de helst schablonartat om att de är för medmänsklighet eller mot rasism.

Samtidigt finns det sakfrågor där de tar ställning. Musiker mot rasism är till exempel för vigsel av samkönade och mot att kyrkan ska verka för återvandring.

LÄS MER:Rätten att neka samkönade giftassugna delar prästkåren

Den något dimmiga inställningen har fått olika aktörer att se på dem på olika sätt. Inför kyrkovalet har de arrangerat spelningar i kyrkor. Vissa har tagit emot dem med öppna armar, andra har sagt nej

– Många kyrkor tycker att de här frågorna blir för politiska och vill inte ta ställning, säger Alexander Goldmann, som inte kan berätta exakt vilka kyrkor som tackat nej eftersom bokningarna skötts av andra medlemmar.

ANNONS

Prästen: Inga nomineringsgrupper säger ja till rasism

Pierre Sund är präst i Haga församling som alltså sagt ja till lördagens konsert, vilken även Kyrka mot rasism och studieförbundet Sensus står bakom.

– Visst kan man tycka att antirasistiskt arbete är politiskt. Det är det på sätt och vis. Men det är i linje med det som jag och Hagakyrkan tycker är Kristi människosyn, säger han.

LÄS MER:Svenska kyrkans stora skogsägande allt hetare valfråga

Det handlar också om kyrkopolitiska sakfrågor som vigsel av samkönade. Kan det finnas ett problem att hålla ett sådant arrangemang dagen innan kyrkovalet?

– Om det kan finnas? Det kan det kanske. Men jag tror inte att någon av de nomineringsgrupperna som ställer upp i valet säger ja till rasism.

”We’re not gonna go. We are gonna stay right here with the ocean. The ocean unknown”, sjunger Kristina Issa i Hagakyrkan.
”We’re not gonna go. We are gonna stay right here with the ocean. The ocean unknown”, sjunger Kristina Issa i Hagakyrkan. Bild: Per Wahlberg

Oroar sig för ”intoleranta krafter”

Varken Alexander Goldmann eller Kristina Issa är aktiva kyrkobesökare. Ändå pratar båda positivt om kyrkan. Goldmann kallar sig själv för ett kyrkofan och påpekar kyrkans vikt för människor och kultur. Kristina Issa å sin sida brinner för teologi.

Att Musiker mot rasism den här gången väljer att engagera sig i kyrkovalet beror alltså mindre på en religiös övertygelse och mer på ”intoleranta krafter som utnyttjar det låga valdeltagandet”, som de skriver i ett pressutskick. Vilka de intoleranta krafterna är går de inte in på för att undvika partipolitik.

Det här är något som ofta nämns i samband med kyrkovalet, men har ni något tecken på att det faktiskt är så?

ANNONS

– Jag kan säga så här. I alla former av demokrati där man har chans att påverka ska man ta den chansen, annars finns en risk att någon annan tar den. Och ofta de som vill motsatsen till vad du själv vill, säger Alexander Godlmann.

Kyrkovalet hålls söndagen den 19 september. Då får alla från 16 år och uppåt som är medlemmar i Svenska kyrkan rösta.

LÄS MER:Åtta av tio på sofflocket i kyrkovalet

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS