Sommar i P1Svante Lindqvist Foto: Anders Alm
Sommar i P1Svante Lindqvist Foto: Anders Alm Bild: Anders Alm

Sommar i P1: Svante Lindqvist

Kärleken till musiken tände åter livsgnistan för Svante Lindqvist. I sitt sommarprat är döden och vad vi lämnar efter oss ständigt närvarande, men så också skrattet.

ANNONS
|

För en av landets främsta folkmusiker är det melodierna och ärligheten hos spelmännen som gör musiken så gripande. Samma premiss följer Svante Lindqvist själv. I sommarpratet är det en glad och taktfast röst som tonsätter den totala ärligheten som lyssnaren faktiskt får.

Lindqvist berättar om hjärtoperationerna, komplikationerna. Stroken. Han beskriver rakt på sak det svarta hål av självömkan som slukade honom. Sorgen att inte kunna spela fiol. Sorgen över att återhämtningsprocessen kostade äktenskapet. Att vändpunkten kom när han på posten fick veta att han fått medalj av självaste Kungen, som om någon insåg att han behövde en klapp på axeln.

ANNONS

Vem?

Svante Lindqvist, 62 år. Föddes i Malmberget men bor numera i Luleå.

En musiker, författare, dramatiker och riksspelman. Sedan mer än 40 år tillbaka medlem i JP Nyströms, folkmusikgruppen från Norrbotten som turnerat världen över. Lindqvist står även bakom monologen ”Mannen från Malmberget” som framförts hundratals gånger på olika scener i landet. Han är medförfattare till radioteaterserien Ulkojärvi närradio i P1 och har skrivit flera böcker.

Är också hedersdoktor vid Luleå tekniska universitetet och har tilldelats Zorns guldmärke och kulturpriset Rubus Arcticus. I år mottog Svante Lindqvist även Kungens medalj för framstående insatser som musiker och dramatiker. Arbetar på Trafikverket och är utbildad civilingenjör.

Vi får flera anekdoter från föräldrarna, barnen och kollegorna, både på Trafikverket och från bandet som han skapat musik med dem senaste 43 åren. Han beskriver hemorten, det älskade Malmberget, vars utveckling han liknar vid romarnas intåg av Karthago, där oxarna fick plöja över resterna.

Sommarpratet har inte en jättetydlig röd tråd. Men en norsk tenor sa en gång till honom att man måste hålla på, oavsett om det blir bra. Och det är vad som får honom att fortsätta med texter och musik. Längtan efter det enastående är det viktiga, inte att nå det. Och på samma sätt är det kanske inte är ett mästerligt sommarprat, men det är mänskligt.

Sommarpratare 5/8: Lena Endre, skådespelare.

ANNONS