Nu kan du ångra köpet av dina andrahandsbiljetter

Marknaden för andrahandsbiljetter ska skärpas. Det har Allmänna reklamationsnämnden beslutat och infört 14 dagars ångerrätt för konsumenterna.
– Jag tror biljettföretagen är livrädda, säger Gabriel Södersten, konsumentrådgivare i Göteborgs stad.

ANNONS
|

Sommarens Ullevikonserter kommer allt närmare. Många av dem är utsålda sedan länge och för den som vill gå på en sådan spelning kan en andrahandsbiljett vara det enda alternativet. Men de kan bli dyra, återförsäljarnas påslag brukar vara rätt saftiga, och många kan känna oro över att köpa "någon annans" biljett.

Dessutom har det inte gått att ångra sig om man känner sig lurad eller vill häva köpet. Hos de flesta återförsäljare av andrahandsbiljetter står det tydligt angivet att den lagstadgade ångerrätten inte gäller. Att inga kunder kan häva eller ångra sina biljettköp i efterhand.

"Distansavtalslagen angående ångerrätt gäller inte på biljettköp och därmed finns heller inget öppet köp/ångerrätt/bytesrätt på biljetter i Sverige" skriver till exempel Evenemangsbiljetter.se på sin sajt. En liknande reservation har företaget Onewayticket på sin sajt, medan den hårt kritiserade biljettförsäljaren Viagogo endast konstaterar att "alla försäljningar är slutgiltiga".

ANNONS

Ångerrätten kan minska risken för överpriser

Men detta gäller inte längre för biljetter som säljs i andra hand. Sedan i januari 2023 har Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ett nytt vägledande beslut att stödja sig på. Det efter att en kvinna i Katrineholm ville ångra köpet av två andrahandsbiljetter till Ulf Lundells konsert på Skansen förra sommaren – och fick rätt av ARN.

Därmed är det så att alla som har köpt en andrahandsbiljett hos ett företag kan ha 14 dagars ångerrätt – alldeles oavsett vad företaget hävdar på sin sajt.

– Detta gynnar konsumenterna och försämrar biljettföretagens möjligheter att systematiskt ta ut överpriser. Förhoppningsvis leder den här nya ångerrätten också till en mer städad marknad med schystare villkor, säger Gabriel Södersten, konsumentrådgivare i Göteborgs stad.

I grunden finns ett tvingande utslag från EU-domstolen som Allmänna reklamationsnämnden (ARN) alltså har tolkat och gjort en svensk tillämpning av. Det betyder att de biljettföretag som struntar i nämndens nya regler om ångerrätt inte bara hamnar på tidningen Råd & Röns svarta lista, de riskerar även att Konsumentverket drar dem inför domstol.

– Det kan bli fråga om både viten och böter för de biljettföretag som inte följer lagen, konstaterar konsumentrådgivaren Gabriel Södersten och uppmanar företagen att omedelbart uppdatera sina avtalsvillkor och informera konsumenterna om att de nu har 14 dagars ångerrätt.

ANNONS

– Om företagen struntar i det kan ångerrätten förlängas med upp till ett år.

"Markant förbättring för alla biljettköpare"

Enligt ARN börjar ångerrätten att gälla från den stund avtalet har ingåtts, det vill säga när biljetterna köptes, inte när de når konsumenten. Vilket ibland kan ta väldigt lång tid, som GP nyligen rapporterade om.

– Det är lite olyckligt och där skiljer sig konsertbiljetter från till exempel kläder, då ångerrätten börjar gälla först när kunden får sina varor. Men detta är ändå en markant förbättring jämfört med tidigare. Nu har stressade biljettköpare 14 dagar på sig att fundera på om den där andrahandsbiljetten som kostar 790 kronor i ordinarie pris verkligen var värd 1 790 kronor, säger konsumentrådgivaren Gabriel Södersten.

Måste biljetten vara så pass mycket dyrare för att ångerrätten ska gälla?

– Det får Allmänna reklamationsnämnden bedöma från fall till fall. Handlar det om ett mindre pålägg, säg 70 kronor, då blir det svårare att häva köpet. Men sajter som Viagogo lägger ju ofta på en tusenlapp och då gäller ångerrätten.

Det råder fri prissättning i Sverige. Hur tror du att företagen som säljer andrahandsbiljetter reagerar på den nya ångerrätten?

– Jag tror biljettföretagen är livrädda. De lever ju på att utnyttja och sko sig på framförallt äldre människors digitala okunskap. Den nya ångerrätten är därför en stor vinst för biljettkunderna.

ANNONS

FOTNOT: Ångerrätten gäller enbart andrahandsbiljetter och de ska vara sålda av ett företag, inte av en privatperson. Biljetterna måste också ha varit avsevärt dyrare än ordinarie pris för att konsumentens ångerrätt ska gälla. Det avgörs från fall till fall.

LÄS MER:Så köper och säljer du biljetter till konserterna på Ullevi 2023

LÄS MER:Amie, 72, köpte Bruce-biljetter för 15 980 kronor

LÄS MER:Anna-Lenas ilska mot biljettföretaget Evenemangsbiljetter

LÄS MER:Så kan du luras av Viagogo – GP granskar kritiserade biljettsajten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS