Efter ”Metaltown” – här är Göteborgs nya rockfestival

I juli får Göteborg en ny rockfestival. Eller Mölndal mer exakt. Drygt tio år efter att Metaltown somnat in är det dags för Gothenburg Rock Riot på Åbytravet.

ANNONS
|

Den omtyckta hårdrocksfestivalen Metaltown gick i graven 2013. Även om det skedde ett kort återupplivningsförsök på Trädgår’n 2016, och en pandemiavblåst comeback 2020, har det sedan dess varit ont om hårda rockfestivaler i Göteborg. Fram tills nu.

Lördag 13 juli kommer den nya rockfestivalen Gothenburg Rock Riot att se dagens ljus. Tre av festivalens sammanlagt fem band är klara – Corroded, göteborgska Velveteen Queen och de gamla powerrockarna i Nazareth från Skottland, mest kända för sin 1970-talsversion av ”Love hurts”. Bara kända för den, kanske somliga skulle hävda.

– Jo, jag blev själv lite förvånad över att de fortfarande håller på. Men det kommer att bli en skön mix av lite olika band, säger säger Alexander Lönn Ardefelt, projektledare för Gothenburg Rock Riot.

ANNONS

Metaltown en tidig förebild för Gothenburg Rock Riot

Han nämner själv Metaltown som lite av en förebild, och tanken var att Gothenburg Rock Riot likt den festivalen skulle fokusera på tyngre metalband, men nu blir det inte riktigt så.

– Vi kände efter och ville gärna bredda oss lite mer. Det finns så många bra rock’n’roll-band därute och vi får se vad publiken efterfrågar framöver.

För tanken är att Gothenburg Rock Riot – om festivalen bär sig – ska återkomma även nästa år. Och åren därefter.

Alexander Lönn Ardefelt påpekar att Åbytravet i Mölndal under en tid har funderat på att bredda sin verksamhet med olika typer av konserter och sommarfestivaler. Efter att West coast country festival återvänt i april med akter från Norge, Danmark, England och USA, väntar en Epadunk-festival med bland annat Björn Rosenström den 12 juli och dagen efter alltså en hårdrocksfestival.

Vad säger Svenska djurskyddsföreningen om att ni utsätter travhästarna för Epadunk och skotsk 70-talsrock?

– (skratt) De har nog inga synpunkter på det. Travbanan är stängd i juli så det kommer inte att finns några hästar här.

Scenen den 12 och 13 juli kommer att resas ungefär där travhästarna brukar gå i mål och festivalområdet kommer att kunna ta emot uppåt 5 000 besökare.

ANNONS

Fler texter från GP Kultur:

LÄS MER:Göteborg behöver en stor hårdrocksfestival 2024

LÄS MER:Metaltowns uppgång, fall och inställda comeback

LÄS MER:Diggiloo bara början – jag tror på hårdrocksfestival i Skatås

LÄS MER:SVT:s Lisbeth Åkerman i falsk nyhetssändning – som deep fake

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS