Tillbaka i rampljuset. Sångerskan Karin Wistrand i Lolita Pop, flankerad av gitarristen Sten Booberg, till vänster, och Benkt Söderberg till höger, gitarrist och pappa till Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit.
Tillbaka i rampljuset. Sångerskan Karin Wistrand i Lolita Pop, flankerad av gitarristen Sten Booberg, till vänster, och Benkt Söderberg till höger, gitarrist och pappa till Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit. Bild: Oskar Omne

Återförenat Lolita Pop åker på turné

I september återförenas Lolita Pop i hemstaden Örebro. Framträdandet var tänkt som engångsföreteelse men får en fortsättning. Det spelsugna kultbandet åker på turné och gästar bland annat Sticky fingers i Göteborg.

ANNONS
|

Lolita Pop bildades 1979 i Örebro inför invigningen av klubben Rockmagasinet. Till en början spelade de mest covers av Roxy music, Iggy Pop, Lou Reed och New York-bandet Television, men snart byttes repertoaren mot egna låtar, till en början med texter på svenska.

Återförenas i Örebro

40 år efter debuten, återförenas Lolita Pop nu i hemstaden Örebro för en spelning på festivalen Live at heart den 4 september. Framträdandet var tänkt som en engångsföreteelse, men i replokalen kände sångerskan Karin Wistrand tillsammans de båda gitarristerna Sten Booberg och Benkt Svensson suget efter mer.

Därför åker Lolita Pop i höst på Sverigeturné med Majas vid havet i Varberg som första stopp, 25 oktober. Strax därefter, 2 november, besöker gruppen klubben Sticky fingers i Göteborg.

ANNONS

– De har dessutom erbjudits skivkontrakt, om de är sugna på det, säger bandets agent, Björn Lycklig Wallgren till GP.

Under turnén förstärks Karin Wistrand, Benkt Söderberg och Sten Booberg, trion om skriver den mesta musiken, av Richard Donatello på bas och Bobo Öhlund på trummor.

Skapade ett eget sound

På Lolita Pops debutalbum, "Falska bilder" (1982), märks tydligt influenserna från Television och 1970-talets rockscen i New York. Men med egensinniga, närmast poetiska, texter på svenska stack gruppen ut och skapade ett unikt sound. Med låtar som "Långa tåg av längtan", "Salta diamanter", "Beklagar" . "Gråljuset" och "Regn av dagar" skrev de in sig i den svenska rockhistorien.

Efter ytterligare två album: "Fem söker en skatt" (1983 och "Att ha fritidsbåt" (1985) fick Lolita Pop, som då turnerat mycket i USA, skivkontrakt med Virgin Records.

1989 släppte de sin första engelskspråkiga skiva "Love poison", med hitlåtar som "Hey winner" och "Tarzan on a big red scooter." Under sin aktiva tid släppte gruppen totalt åtta album och gjorde över 800 spelningar i Sverige, Europa och USA.

Efter albumet "Blumenkraft" (1991) splittrades de. Men i höst återupptar bandet alltså den musikaliska tråden, och ger sig åter ut på vägarna.

Här spelar Lolita Pop under höstens turné:

4 september: Frimis, Örebro

25 oktober: Majas vid havet, Varberg

26 oktober: Kafé de luxe, Växjö

1 november: KB, Malmö

2 november: Sticky fingers, Göteborg

8 november: Slaktkyrkan, Stockholm

9 november: Out & Load, Hedemora

15 november: Biografbaren, Eskilstuna

16 november: Hulingen, Hultsfred

ANNONS