Maya Hawke: ”Jag är ok med att vara Nepo-bebis”

Många är de skådespelare med kända föräldrar, och många är de som vägrar medge att det har underlättat deras karriär. Maya Hawke, dotter till Ethan Hawke och Uma Thurman, tycks vara precis tvärtom.

ANNONS
|

Att bli kallad en ”nepo-bebis” är vanligtvis inte någonting som gör en människa munter. Man vill gärna känna sig ansvarig för sin egen framgång.

Skådespelaren och musikern Maya Hawke har oomtvistligt berömda föräldrar. Hennes far är Ethan Hawke, känd från bland annat ”Before sunset” och ”Training day”, och hennes mor Uma Thurman, huvudrollsinnehavare i ”Kill Bill” och ”Pulp Fiction”.

LÄS MER:Alla pratar om nepo babies – här är stjärnorna med kända föräldrar

Hawke har också varit ovanligt uppriktigt med hur detta har bidragit till hennes egen skådespelarkarriär. I en ny intervju med Times of London fick 25-åringen, som slog igenom i serien ”Stranger things”, följande fråga: ”Tycker du att du har förtjänat de möjligheterna som du har fått?”

ANNONS

Hawke funderar i texten ett kort tag, och svarar sedan: ”Förtjäna är ett komplicerat ord. Det finns så många människor som förtjänar att ha mitt liv, men jag är trygg i att inte förtjäna det här och göra det ändå. Jag vet också att jag inte hjälper någon genom att inte vara skådespelare”.

”Jag fick absolut rollen på grund av mina föräldrar”

Hon bygger sedan ut resonemanget något:

”Jag såg bara två vägar när jag kom upp i vuxen ålder och ville skådespela: en av dem var att ändra mitt namn, operera om min näsa och gå på öppna castings. Den andra var att omfamna var jag kommer ifrån.”

Hawke har tidigare medgett, utan omskrivningar, att hon har fått roller på grund av sina föräldrar. Hon har bland annat spelat ett av Charles Mansons ”flower child” i Quentin Tarantinos ”Once upon a time in Hollywood”.

”Jag har blivit hånad överallt för ett klipp där jag sa, på röda mattan, att jag gick på audition för den rollen. Men jag menade egentligen aldrig att påstå att jag inte fick den på grund av mina föräldrar – för det fick jag absolut”

Maya Hawke har även medverkat i filmer som ”Asteroid city” och ”Maestro”. Hon har släppt ifrån sig flera musikalbum, det senaste med namnet ”Chaos angel”. Hon är för tillfället aktuell i ”Wildcat”. Här regisseras hon av sin egen far.

ANNONS

LÄS MER:Nytt på tv: Tidsresor, sjöormar och Eurovision

LÄS MER:Stjärnorna på röda mattan på Cannes filmfestival

LÄS MER:Det bästa från röda mattan i Cannes

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS