Kjell Häglund: ”Ett ömsesidigt missnöje”

ANNONS
|

Elin Fredrikson upplever sig förminskad av hur jag spekulerade om tillkomsten av boken Olle Ljungström – jag är både listig och stark. Men det finns en annan bild av produktionen, skriver Kjell Häglund.

Det har uppstått en konflikt om tillkomsten av bokbiografin Olle Ljungström – jag är både listig och stark. Författaren Elin Fredriksons namn finns inte med på omslaget, och Svenska Journalistförbundet har tagit strid för hennes rättigheter. I min recension av boken i lördagens GP redogjorde jag för delar av denna konflikt – hur kapitel i grunden skrivits om, och hur flera intervjuobjekt berättat för mig om missförhållanden, vilket gav mig en bild av ett slags kollektivt, och kaotiskt, kreativt arbete där det sammanlagda värdet, den slutliga läsupplevelsen, inte är en ensam författares verk utan summan av många människors bidrag – och där rentav den högst skiftande kvaliteten bidrar till läsvärdet.

ANNONS

Jag hade pratat med flera personer som varit intervjuade för boken, dock inte med Elin Fredrikson själv eller bokförlaget eftersom dessa var parter i konflikten.

Nu har emellertid Elin Fredrikson gett mig sin syn på saken, då hon känner sig oförtjänt förminskad – av hur jag spekulerade om hela bokens tillkomst utifrån vad jag visste om bara delar av den. Hon menar att endast två kapitel skrevs om helt och att merparten av boken är hennes mer eller mindre oförändrade manus, som endast bearbetats för rättelser av faktafel. Hon berättar också att redaktören Annika Hultman Löfvendahl kom in först i slutfasen av en lång bokproduktion som Elin Fredrikson jobbade ensam med i ett års tid.

Bokförlaget, ett flertal av de intervjuade i boken samt Olle själv ger mig en helt annan bild av produktionen. Å andra sidan är förstås Olle Ljungström solidarisk med sitt bokförlag, och i sin tur intervjuobjekten, som är Olles vänner, solidariska med Olle ...

Något som är ovedersägligt bekräftat är att Elin Fredrikson och Olle Ljungström känt ett ömsesidigt missnöje med varandras del i projektet. Kanske är det så att arbetet med en komplex bok om Olle Ljungströms liv inte kan bli annat än kaotiskt och konfliktfyllt? Precis som en kaotisk och konfliktfylld bok om Olle Ljungströms liv, oavsett litterär kvalitet, inte kan bli annat än fantastiskt spännande och intressant.

ANNONS
ANNONS