Liam Norberg efter ”Miséria” – vill sluta slå mynt av sin historia

Sågas av filmkritikerna men trendar på bio. Kriminaldramat ”Miséria” är Liam Norbergs debut som långfilmsregissör. Själv känner han sig nu klar med att bearbeta sitt kriminella förflutna.
– Som min mamma säger: ”Nu får du gå vidare!”

ANNONS

När jag når Liam Norberg via Zoom sitter han i en teater i London, dit han och hustrun Sofia Norberg-Zouagui, som producerat bioaktuella ”Miséria,” just anlänt.

Här, i den brittiska huvudstaden, ska paret tillbringa de kommande veckorna. Medan Sofia Zouagui går en producentutbildning ska Liam Norberg jobba med ett nytt filmmanus.

– Nu prövar vi det här, och ser om det kan hålla, säger Liam Norberg förväntansfullt.

I vanliga fall lever paret ett stillsamt liv på skånska landsbygden tillsammans med sina tre barn, i ett hus de köpte för drygt tio år sedan.

De senaste tre åren har de haft fullt upp med att färdigställa lågbudgetfilmen ”Miséria” – ett slitsamt arbete.

ANNONS

– Det är inte att rekommendera att göra film för fem miljoner som vi har gjort. Det var svårt utmanande och tog på energin, förklarar paret.

Regissören Liam Norberg med hustrun Sofia Norberg-Zouagui på premiären av ”Miséria” på biografen Rigoletto i Stockholm.
Regissören Liam Norberg med hustrun Sofia Norberg-Zouagui på premiären av ”Miséria” på biografen Rigoletto i Stockholm. Bild: Privat

13 september hade ”Miséria” premiär på biografer över hela landet. Filmen sågades av majoriteten kritiker men låg snart etta på biotoppen i över tjugo städer.

– Det var en svår process, den svåraste hittills faktiskt, sammanfattar Liam Norberg arbetet med ”Miséria”, sin debut som långfilmsregissör om vi räknar bort kriminaldramat ”Sökarna (Återkomsten)” som han och Lena Koppel regisserade tillsammans för nästan tjugo år sedan. Den filmen gick dock direkt till dvd.

Idén till ”Miséria” kom från forne Kartellen-medlemmen Sebastian Stakset, som ville berätta om sitt tidigare liv som kriminell – ett liv han nu lämnat bakom sig.

Han kontaktade Liam Norberg som tackade ja. Hans research innefattade en rad intervjuer inte bara med Staksets nära och kära utan även med utsatta kvinnor på olika SiS-hem.

– Jag ville skapa mig en tydligare bild än bara det självupplevda. Då hamnade jag i allt detta mörker som filmen speglar: med självmordsförsök, våld, övergrepp och droger. Allt det kom upp till ytan, förklarar Liam Norberg.

Liam Norberg

Yrke: skådespelare, manusförfattare, regissör

Ålder: 54 år

Bor: på Österlen i Skåne.

Familj: hustrun Sofia Norberg-Zouagui, 48, barnen Elea, 19, Noah, 9, och Naomi, 7.

Kriminell bakgrund: deltog 1990 i ett av de största värdetransportrånen i Svensk historia: 930-miljonerskuppen. Dömdes även för ett värdetransportrån i Göteborg. Släpptes efter avtjänat fängelsestraff 1999 och lever i dag ett stillsamt liv som kristen på landet.

Annat: var som ung nordisk mästare i taekwondo och startade kampsportsbutik med Paolo Roberto. Har skrivit de självbiografiska böckerna ”Liam” och ”Insidan” samt deckaren ”Nästan framme”. Tillhörde den första generationens graffitimålare i Sverige och började ställa ut sin konst 2008.

Filmer i urval: var med i ”Stockholmsnatt” 1987. Slog igenom stort i ”Sökarna” (1993). Har även regisserat kortfilmerna ”Mia” (2017), ”Reverse” (2016) och ”Memo” (2014).

Aktuell: med långfilmsdebuten (som regissör) ”Miseria” som fick biopremiär 13 september.

Även språket i filmen ville han få till så autentiskt som möjligt.

ANNONS

– Det kanske inte är ditt språk eller mitt språk, men språket som används på gatan. Och då vill man ju inte Bergmanifiera det liksom, säger han.

”Miséria” lockar publik men sågas av filmkritikerna

Efter att ha läst kritikernas omdömen om filmen, främst sågningar, tycker han sig ha fått en del bra råd inför nästa manus.

– Jag såg direkt vad som funkade och inte funkade, redan på premiären, och inser att nästa film måste bli mer underhållande, med mer svart satir.

Att få till fler nyanser av ljus i mörkret är en annan ambition.

– Även om det inte direkt var så mycket ljus i Sebastians liv just i den här perioden.

Att våldsamma ”Miséria”, där Ola Rapace dyker upp som gangster, nu trendar på bio.nu gläder honom.

– Det hade jag inte väntat mig. Inte av ett så smalt drama om psykisk ohälsa och våld.

Sebastian Stakset syns själv i huvudrollen som förortsbrottslingen Adam. Under filminspelningen fick han ett återfall efter sex års nykterhet, vilket han berättat om i Kingsize magasin. Att så intensivt återuppleva mörka stunder ur det förflutna rev upp jobbiga känslor för artisten och amatörskådespelaren.

– Jag försökte se till att han tränade, åt mer hälsosamt och tog bort gangsterrappen om den på något sätt skulle trigga något, berättar Liam Norberg.

ANNONS

– Han har också ett stort kontaktnät omkring sig som hjälpte honom med behandling.

Regissörens eget förflutna som kriminell ligger över trettio år tillbaka i tiden. Ändå rev filmberättelsen, som innehåller scener från värdetransportrån, upp känslor också för honom.

– Det handlar om att svika dem man älskar, och så var det ju även för mig, konstaterar han.

Liam Norberg om kriminaliteten: ”Det är så väldigt länge sedan”

I tjugoårsåldern var Liam Norberg en lovande svensk skådespelare. Samtidigt som det stora genombrottet kom i filmen ”Sökarna” (1993) häktades han för ett värdetransportrån i Göteborg och dömdes till drygt fem års fängelse. Senare fick han ett lika långt straff för ytterligare ett rån, den så kallade 930-miljonerskuppen.

– Det som kittlade där och då var det här med ”snabba cash”. Att kunna välja sitt eget liv och hitta vägar till ekonomisk frihet, säger Liam Norberg som idag är 54 år och som sedan länge har lagt kriminaliteten bakom sig.

– Jag känner att det är så väldigt länge sedan. Det är så mycket vatten som runnit under broarna. I dag lever jag ett helt annat liv, och har barn att ta hänsyn till, säger han.

Sitt förflutna har han skildrat i flera självbiografiska böcker: ”Liam” (2005) och ”Insidan” (2009). Han tjänat pengar på sin historia som kriminell. Samtidigt tycker han att det är jobbigt att fortfarande bli påmind om sitt förflutna, och kallas ”miljonrånare” i tidningsrubriker.

ANNONS

– Paradoxen finns ju där, att jag på sätt och vis fortfarande är kvar i den tematiken. Men som min mamma säger: ”nu får du gå vidare!”

Visst är han nöjd med de böcker och filmer han gjort, där han bearbetar sina erfarenheter av brottslighet. Samtidigt känner han, efter ”Miséria,” att han är lite ”klar” med den världen.

– Att fortsätta använda det som säljpotential, det vete katten... Nu vill jag att det kreativa skapandet ska få stå för sig självt. Vem jag är som privatperson – det är inte intressant. Det får komma i andra, eller kanske tredje, hand.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Tidigare miljonrånaren Liam Norberg gör kriminaldramat ”Miséria”

LÄS MER:Sebastian Stakset gör album och film om sitt liv

LÄS MER:Maryam Moghaddam missar premiären på sin feelgoodfilm – fick passet beslagtaget

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS