Kulturredaktionen tipsar: De bästa sommarpraten från förr

Är du besviken på årets sommarpratare, eller behöver du bli påmind om godbitar från tidigare år? GP:s kulturredaktion guidar till sommarprat från arkiven som tål att höras igen.

ANNONS
|

Sedan starten 1959 har hundratals svenska kändisar, och några icke-svenskar och några icke-kändisar, fått vara sommarvärdar i P1. Och trots att griniga kritiker ibland klagar på att sommarpraten låter alltför lika eller årets uppställning är för oinspirerande, så fortsätter lyssnarna att flockas vid radioapparater och i appar för att höra vad deras favoritförfattare valt för musik.

Men om årets sommarvärdar inte faller i smaken, eller om man är sugen på mer, finns ett digert arkiv att beta av. Där finns bland annat de känslosamma avsnitten med Christian Gidlund och Björn Natthiko Lindeblad, stilmässiga utstickare som Henrik Schyffert och Kristina Lugn, och ett av de mest anmälda sommarpraten i programmets historia: Athena Farrokzads från 2014.

ANNONS

GP:s kulturredaktion har valt ut några guldkorn:

Bild: Leif R Jansson / TT /

Henrik Schyffert 10 juli 1993

I början av 90-talet var Schyffert Sveriges meste ironiker, ändå vågade sig SR på att låta honom sommarprata. Det blev en skruvad stapling av sommarklyschor som troligtvis landade rätt olika beroende på vilken generation lyssnaren tillhörde. Lyssna på programmet här.
Bild: Karin Wesslén / TT

Athena Farrokhzad 14 juli 2014

Athena Farrokhzads sommarprat skapade stor debatt bland svenska folket, på ledarsidor och diskussionsforum. Programmet, som i stor utsträckning handlade om rasism och utanförskap, fick över 70 anmälningar till Granskningsnämnden, vilket då var rekord för ett sommarprogram. Stora delar av programmet ägnade Farrokhzad till att läsa dikter hon tyckte beskrev världen och samhället i stort. En av de största snackisarna runt programmet var att en version av Ebba Gröns kontroversiella ”Beväpna er” spelades. Lyssna på programmet här.
Bild: Claudio Bresciani/TT

Jesper Waldersten 7 juli 2018

Jesper Waldersten är expert på kontraster. I hans konst blandas humor med svärta, cynism med lekfullhet och läskiga gubbar med barnsliga attribut. Resultatet är genialiskt, och har gjort honom till en av våra mest folkkära konstnärer. Sommarpratet från 2018 är precis som hans konst, fast i ljudformat. Lyssna på programmet här.
Bild: Janerik Henriksson/TT

Bodil Malmsten 2 augusti 1984

Poeten och dramatikern Bodil Malmsten har varit Sommarvärd 1980, 1981, 1984, 1985, 1986, 1987, 1989, 1991, 1993, 2002 och Vintervärd 2012. Alla är bra – i det här från 1984 pratar hon om ensamhet, bland annat. Det spelar faktiskt inte så stor roll, som alltid med Malmsten är det de små formuleringarna som räknas. Lyssna på programmet här.
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Malik Bendjelloul 30 juli 2013

2013 vann dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul en Oscar för ”Searching for Sugar Man”. Ett år senare avslutade han sitt liv efter en tids depression och lämnade ett stort tomrum efter sig. I sommarpratet får lyssnaren följa med på resan från idéplan till färdig produkt för hans mästerverk. Det är en gripande berättelse om att brinna för sina drömmar, omöjligt att lyssna på utan att drabbas av sorg. Lyssna på programmet här.
Bild: Peter Lydén/TT

Kristina Lugn 23 juni 1996

Vem kan motstå Kristina Lugns släpiga stämma när hon hälsar välkommen till sitt sommarprogram? Orden faller i ett långsamt tempo som tvingar lyssnaren att varva ner, tänka efter och hålla koncentrationen. Och så är det roligt när hon petar hål på samtiden, och smärtsamt när hon pratar om att vi blir som djupfrysta torskar av att inte älska någon. Lyssna på programmet här.

Karolina Ramqvist 12 augusti 1999

I slutet av 1990-talet var Karolina Ramqvist vår coolaste feminist och hade precis bråkat med Ulf Lundell. Hans låtar spelas inte i hennes program, trots att hennes mamma hade föreslagit det. Hon petar lite på "vuxenvärldens" bild av henne, pratar om musik och Jamaica med avmätt stämma, men framför allt skymtar man den fullfjädrade historieberättare hon senare blev som författare. Lyssna på programmet här.
Bild: TT

Barbro Alving 13 augusti 1971

Det är lätt att glömma vilka skatter som gömmer sig i Sveriges radios arkiv. Men att få lyssna på den legendariska, och ja, här passar det sig med detta överanvända epitet, reportern Barbro Alving är en lyx. Vare sig hon pratar om utedass, Kina eller om könsroller. Lyssna på programmet här.
Bild: Anna Tärnhuvud

Uje Brandelius 15 juli 2018

Före filmen var sommarpratet (och dessförinnan scenföreställningen). När Uje Brandelius satte sig vid mikrofonen 2018 kände de flesta honom som frontfigur i Doktor Kosmos. Ytterligare några hade sett honom stå på scen och berätta om sin Parkinsondiagnos som han fick 2015. Men det var med sommarpratet som hela Sverige förälskade sig i Brandelius, som dessutom passade på att överraska med en fråga till sin partner. Lyssna på programmet här.
Bild: Claudio Bresciani/TT

Björn Natthiko Lindeblad 26 juni 2020

Björn Natthiko Lindeblad har sommarpratat två gånger. Först 2012, då han blev framröstad som lyssnarnas sommarvärd och berättade om sin resa från finansvalp till skogsmunk. Men det är hans senaste från 2020 som blivit mest hyllat. Där pratar han nästan bara om döden, och om chockbeskedet att han drabbats av sjukdomen ALS. Det är en både vacker och hemsk timme, som det är omöjligt att hålla tårarna borta under. Lyssna på programmet här.
Bild: Hanna Franzén/TT

Stina Wollter 26 juni 2019

Stina Wollter låter lite som en sagoberättare i sitt sommarprat från 2019. Men innehållet är rörande och stundtals plågsamt. Det rör hennes mejlväxling med en cancersjuk 8-årig flicka. En djup relation som slungar henne tillbaka 27 år i tiden, till en sjukhussäng där hennes anorexia-drabbade syster ligger. Lyssna på programmet här.
Bild: Janerik Henriksson/TT

Liv Strömquist 24 juni 2013

Mensens historia är den röda tråden i Liv Strömquists oförglömligt roliga sommarprat från 2013. Här tar hon upp att mens ansetts giftigt och ger tampongtillverkarna tips på alternativa annonskampanjer. Programmet var banbrytande i sin tid. Serietecknaren undersöker indignerat hur menstruation som ämne historiskt sett förbisetts inom konstnärligt skapande. Varför är mens ett mångtusenårigt tabu? frågar hon sig. Programmet resulterade i rena boomen för svensk menskonst, något som i sin tur retade upp en och annan Sverigedemokrat och Kristdemokrat. Lyssna på programmet här.
Bild: Leo Sellén

Kristian Gidlund, 30 juni 2013

Kristian Gidlund, som gick bort 2013, var författare, journalist och trummis i gruppen Sugarplum Fairy. Han berörde miljontals människor med sin blogg som senare blev en bok "I kroppen min", där han skildrar sin kamp mot cancern i magsäcken. En höstdag 2012 formulerade han ett oerhört känslosamt tal direkt till sitt ofödda barn. Ett tal som också sändes i Sommar i P1, och gick rakt in i hjärtat. Lyssna på programmet här.

ANNONS