Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.
Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet. Bild: Hans Alm

Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin: "Vi arbetar mot klockan"

500 miljoner kronor ska delas ut till kulturlivet. Och det måste gå fort då flera verksamheter står nära konkurs och är i behov av akut stöd.
– Vi förstår oron och allvaret i den här situationen, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.

ANNONS
|

Under fredagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ett akut stödpaket till kulturen och idrotten. Kulturen ska få 500 miljoner kronor. På presskonferensen förklarade ministern Amanda Lind (MP) att expertmyndigheter ska ansvara för att fördela ut medlen. Exakt vilka kunde hon inte svara på men nämnde Kulturrådet och Konstnärsnämnden.

Kajsa Ravin är generaldirektör på Kulturrådet. Enligt henne avvaktar man nu besked från Kulturdepartmentet. Samtidigt har myndigheten redan förändrat sin organisation så att en särskild grupp nu enbart arbetar med coronavirusets följder.

Hittills har gruppen bland annat haft kontakt med storstadsregionerna och tagit fram underlag för vilka som skulle kunna vara mottagare av de akuta stödpengarna.

ANNONS

LÄS MER:Så reagerar kulturlivet på miljonstödet

– Bilden vi har, som så många andra redan har delgett, är att de kulturverksamheter som inte har en offentlig ägare, alltså kommun, region, stat, är mest utsatta i det här läget. Det är dem vi riktar särskild uppmärksamhet, säger Kajsa Ravin.

Hur snabbt kan detta gå? Enligt exempelvis Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker, riskerar flera av deras medlemmar konkurs inom kort och behöver hjälp på en gång.

– Jag förstår ju verkligen det han säger och vikten av att agera så snabbt som möjligt. Men vi måste också hålla huvudet lite kallt så att vi även agerar klokt.

LÄS MER:Kultur- och idrottsministerns besked i coronakrisen

– Det är fantastiskt att de här pengarna har kommit. Att regeringen agerat så snabbt och tillskjuter 500 miljoner. Vi måste säkerställa att de här medlen kommer rätt. Men det är klart vi arbetar mot klockan, säger Kajsa Ravin.

Exakt hur lång tid det kan ta innan pengarna kommer ut till de berörda verksamheterna och kulturskaparna kan Kajsa Ravin inte svara på. Först behöver Kulturdepartementet besluta vilka myndigheter som ska ansvara över medlen, men när det kan bli klart är alltjämt osäkert.

– Det finns inte mycket konkret att säga om det än. Jag kan bara meddela att de jobbar på för att få det klart, säger Josefin Sasse, Amanda Linds pressekreterare.

ANNONS
ANNONS