Stockholmare ser ”landet” som spa utan pool

Längtan bort från Stockholm och ut på ”landet” är projektion, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Meningen med landet” av journalisten David Jonstad har diskuterats på kultursidorna i veckan. Bara titeln på boken provocerar mig. Meningen? Med landet? Uppenbarligen en ordlek med uttrycket ”meningen med livet”, men ändå förbluffande dumt.

Att projektionerna på det som numera kallas ”landet” är stora, att det har blivit ett slags nytt Arkadien ju mer Sverige har blivit urbaniserat, är tydligt. Nu är inte landsbygden längre landsbygd, med massa olika människor som bor på olika vis och ägnar sig åt olika saker. Nu är det ”landet”, kort för landställe, en plats dit man åker för att andas ut, ”landa” och bli jordad. Lite som ett spa, men utan pool.

ANNONS

Nu gör Jonstad dock upp med just denna uppfattning i första kapitlet i sin bok. Han har på nära håll upplevt just det som vi som är uppväxta i lantbruksmiljö känner till: att det inte är en idyll utan en rätt farlig miljö, med tillhörande rädsla för att ens föräldrar ska bli ihjälstångade av en ko eller hamna under något trä som fällts.

Jonstad blir attackerad av en avundsjuk bagge. Det låter kanske charmigt, men det är det inte. Han hade kunnat dö, om baggen hade träffat fel. Lantbrukare och skogsarbetare är yrken som ofta återkommer i statistiken över dödsolyckor på arbetsplatser. Faran gäller även så kallade månskensbönder, särskilt om de är nybörjare vad gäller djurhållning.

LÄS MER:Recension: ”När vi var samer” av Mats Jonsson

Lantbrukare och skogsarbetare är yrken som ofta återkommer i statistiken över dödsolyckor på arbetsplatser.

I Björn Wimans DN-krönika ”Därför är det avskyvärt att leva i Stockholm” nämns just denna bok i uppskattande ordalag (6/9). Visst är det spännande att läsa om Jonstads olika odlingsprojekt, men Wiman fäster sig mer vid vad boken säger om Stockholm: ”Kanske uppfattar vi våra liv i storstaden som så tömda på egentlig mening att vi inte längre tycker att de är värda att slåss för.” Apropå klimatfrågan. Såklart.

Sökandet efter mening brukar annars ofta, för många av oss lantisar, förknippas med flytten in till stan: där ska det riktiga livet levas, där ska man bli någon, utbilda sig, arbeta och träffa likasinnade. Det är urbaniseringens stora löfte.

ANNONS

Så läser jag en krönika i Expressen av Patrik Kronqvist: ”Alla kan inte börja föreläsa om sparris”, även den om Jonstads bok, som ironiserar över landet-influencers som försörjer sig på att föreläsa om att föda upp får (16/9). Han menar att den gröna våg som väl Jonstad får sägas personifiera bara handlar om samma gamla hipsters som nu flyttat ut på landet. Elsa Westerstad uttrycker det såhär i SvD: ”Ett full-blown ’Raskens’-lajv med väst, gubbkeps och långskägg, där hönsen nackas och fåren flås. Alltmedan barnen springer glatt omkring, befriade från storstadens gråa betong.”(14/9).

När allt betraktas ur Stockholms-linsen blir också bara det som är Stockholmsrelevant sett som viktigt.

LÄS MER:Inte konstigt att ungas stora dröm är att gå i pension

Som om de var de enda som bodde på ”landet”? Som om folk inte har vanliga jobb där: lärare, sjuksköterskor, elektriker, och så vidare. Men nej, de brukar ju inte få skriva personliga krönikor på kultursidor. I stället får vi allt förmedlat genom Stockholms-linsen. Bara en stockholmare som Stockholmströttnat på Stockholm och flyttat ut till en gård i Dalarna skulle få för sig att skriva en bok om något så vardagligt.

Det är ett moment 22. När allt betraktas ur Stockholms-linsen blir också bara det som är Stockholmsrelevant sett som viktigt. Det andra existerar inte. Alla existerar vi förstås i våra små bubblor, men någon som bor i Norrbottens inland vet i alla fall om det. Stockholmaren tror att den talar för alla. Det är den riktigt inskränkta mentaliteten. Och inte bara det, det är tråkig läsning.

ANNONS

Missförstå mig rätt, jag tycker inte Stockholm är en avskyvärd stad, den är rätt trevlig, men den är en plats bland många andra.

LÄS MER:Varför kan inte Heden få se ut som den gör?

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS