Jessica Stegrud har fått hård kritik för sin tweet om Fredrik Reinfeldt efter dådet i Bryssel.
Jessica Stegrud har fått hård kritik för sin tweet om Fredrik Reinfeldt efter dådet i Bryssel. Bild: Henrik Montgomery

Johan Hilton: Stegruds tweet visar att SD måste hållas borta från makten

Efter Sverigedemokraten Jessica Stegruds tweet om Reinfeldt är det dags för offentligheten att dra en tydlig gräns, skriver Johan Hilton.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

För inte länge sedan pratades det om normalisering. Att vi inte märker av anpassningen till en högerradikal agenda förrän det är för sent, likt grodan i den kokande kitteln.

De senaste åren har gång på gång visat på tesens riktighet. Nu gäller frågan inte längre själva anpassligheten, utan om när vi faktiskt drar en gräns.

På X, tidigare Twitter, kommenterar Jessica Stegrud, riksdagsledamot för SD, terrorattentatet i Bryssel där två svenskar sköts ihjäl. Och riktar vreden, inte mot terroristen, utan mot den tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt, numera ordförande för Svenska fotbollsförbundet.

”Reinfeldt får poliseskort ut från arenan – efter det att två (troligen) svenska fotbollsfans dödats av islamist”, skriver Stegrud och tillägger: ”Han om någon borde tvingats sitta kvar utan något som helst polisskydd.”

ANNONS

Det är ett häpnadsväckande uttalande, inte bara för den underförstådda våldsfantasin eller för att det kommer från en företrädare från regeringens samarbetsparti – utan därför att en politiker helt enkelt inte uttrycker sig såhär i en liberal demokrati, i ett land där två ledande politiker mördats på öppen gata.

Att M hittills inte reagerat officiellt på uttalandet, utöver de sedvanliga markeringarna på X, långt bortom den breda allmänhetens uppmärksamhet – och att SD försvarar det – säger allt som finns att säga om tillståndet på den här sidan Tidöavtalet.

Däremot börjar det bli hög tid för oss andra att ta in vidden av det som nu sker, av avtrubbningen och brutaliseringen – och dra de rätta slutsatserna: SD hör inte hemma ens i närheten av regeringsmakten.

Läs mer i GP:

LÄS MER:Påhoppet mot Reinfeldt borde vara slutet

LÄS MER:Hård kritik mot SD-ledamoten Jessica Stegrud efter inlägg

LÄS MER:Så kan Västlänken användas i kampen för Gui Minhai

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS