Ett par promenerar med sin hund i en vagn i Seoul, Sydkorea.
Bild: Anthony Wallace/TT

Fanny Wijk: Snart tar hundvagnarna över din trottoar

I Sydkorea väljer kvinnor bort barn för att ha mer tid till sina husdjur. I Sverige har antalet nyfödda inte varit så få på två decennier. En anledning sägs vara att färre vill ge upp sig själva för att skaffa familj. Fanny Wijk spår en framtid i hundens tecken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Hoppas att mitt barn och min hund kommer överens, tänkte jag när jag var gravid, för annars måste jag adoptera bort barnet. Ja, det är ett skämt, men också lite sant, för innan min dotter föddes fyllde min hund en liknande plats i mitt liv. Jag minns hur en vän, som själv hade både barn och hund, såg mig i ögonen och sa: du förstår det inte än, men du kommer att känna en ännu starkare kärlek till ditt barn än vad du gör till din hund. Jag tänkte att det var omöjligt.

Min hund är en vit prinsessa, ståtlig och magisk, för fin för denna värld. Sen hon kom till oss för över åtta år sedan har hennes behov alltid kommit före mina, precis som mitt barns gör nu. Jag skulle inte adoptera bort mitt barn för henne, men jag skulle inte heller göra tvärtom.

ANNONS

Min hund lärde mig att vara osjälvisk och när hon inte är hemma hör jag hennes tassar mot parketten ändå. Jag ser hennes långa vita hårstrån i varje hörn trots att jag dammsuger varje dag men det är okej. “Nån gång ska vi bo fint igen”, säger min kille, men inte nu för vårt hem är en tvåårings och en väldigt stor hunds värld och vi bara lever i den.

Instagramprofilen som en gång var dedikerad till hunden har sedan länge slutat att uppdateras

För låt mig avslöja det många småbarnsföräldrar redan vet: det är svårt att ha hund och barn samtidigt, särskilt om du bor mitt i stan och ska arbeta heltid på det. Barn och hundar har stora, och oftast helt olika, behov. Därför borde jag inte förvånas över att jag allt oftare ser vänner och bekanta som en gång älskat sina djur som vore de just barn, nu försöka hitta nya hem till dem när familjen växer. Det finns inte tid, hunden förtjänar bättre och Instagramprofilen som en gång var dedikerad till hunden har sedan länge slutat att uppdateras. Familjemedlemmen har blivit ett vandrande dåligt samvete.

I Sydkorea verkar kvinnor lösa denna svåra ekvation precis tvärtom. Varannan sydkoreansk kvinna mellan 20 och 49 har ingen avsikt att skaffa barn, eller gifta sig, skriver Wall Street Journal i en artikel om landets rekordlåga födslotal. Sydkoreas president Yoon Suk Yeol kallar situationen för ett ”demografiskt nödläge” men hur han på riktigt ska kunna motivera sin befolkning att föröka sig är oklart. Han är själv barnlös men har tio hundar och katter.

ANNONS

Spoiler alert: Det är superjobbigt att ha barn.

Förra året passerade försäljningen av vagnar för hundar den för barnvagnar hos en ledande onlinebutik i Sydkorea. Marknaden för husdjur är enorm. 24-åriga Kang Seung-min, säger till Wall Street Journal att hon “hellre lägger pengar på sin hund” än att skaffa barn. 32-åriga Kim Bora är inne på samma spår: barn är för kostsamt, hon vill hellre fokusera på sin bichon frisé Salgu. “Om jag hade haft barn skulle jag inte kunna ta hand om Salgu så mycket som jag gör nu”, säger hon. Jag vet att det är sant.

I Sydkorea är problemet strukturellt, kvinnor som väljer att skaffa barn får ge upp sina karriärer och det är dessutom extremt dyrt. I Sverige har vi en helt annan välfärd, men också här har antalet nyfödda inte varit så få på två decennier. I många andra länder – till exempel Finland och Italien – är siffran ännu lägre. Det är inte helt klart varför, men flera experter menar att unga vill förverkliga sig själva snarare än att bilda familj. Man vill satsa på sin karriär, resa och ha en god ekonomi. Eller som demografen Caroline Uggla säger i en artikel i Aftonbladet: “man tycker att det verkar vara ett ansvar som man inte vill ta på sig helt enkelt”.

ANNONS

Spoiler alert: Det är superjobbigt att ha barn. Mycket jobbigare än att ha ett husdjur. Så för er som vill ha en älskad familjemedlem men ändå förverkliga er själva har jag en lösning. Skaffa en hund och dränk den med er kärlek. De har inte skolplikt, kommer inte börja i hockey och går utmärkt att lämna ensamma hemma en kväll, eller ta med ut på stan utan att de river halva restaurangen. Jag spår att hundvagnarna inom en snar framtid kommer att ta över även svenska trottoarer.

LÄS MER:Tio år med barn har gjort mig till Kay Pollak

LÄS MER:Hollywoodkvinnan förväntas foga ihop sig med häftpistol

LÄS MER:Sveriges mest bespottade tv-program är tillbaks igen

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS