Maria Domellöf-Wik: Snällare komiker ska garantera färre örfilar på årets Oscarsgala

Oscarsgalan försöker förutse det oförutsägbara genom att anställa kristeam inför söndagens prisceremoni. Ett enklare sätt att undvika skandaler skulle vara att lyssna på kvinnorna, skriver Maria Domellöf-Wik.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Oscarsgalan fyller 95 år – och firar med att anlita ett kristeam. Efter förra årets omtalade örfils-drama är arrangörerna fast beslutna: ingenting ska få gå lika fel igen. Dolby theatre ska förvandlas till ett ”tryggt rum” och i en intervju med Time magazine bedyrar Bill Kramer, ny vd för den amerikanska filmakademin, att de gått igenom en stor mängd olika tänkbara scenarier.

”Vår förhoppning är att vi ska vara förberedda på allting – även sådant som vi inte kan förutse precis just nu men som vi ändå planerar för, så att vi ska vara beredda om det ändå inträffar” säger Bill Kramer – och låter som ett Delfiskt orakel.

ANNONS

Planerna inkluderar alltså det totalt oförutsägbara. Spännande ändå.

Så vad gör vi om... programledaren Jimmy Kimmel attackeras av en tvättbjörn? Om ”Woman talking”-regissören Sarah Polley styr ett korståg mot scenen i protest mot att noll kvinnor nominerats i kategorin ”bästa regi”. Eller om Viola Davis – som rimligtvis borde ha Oscars-nominerats för sin insats i ”The woman king” – tar med sig lika Oscars-snuvade Danielle Deadwyler och tårtar Cate Blanchett i direktsändning för att uppmärksamma galans brist på afroamerikansk representation.

Listan på tänkbara händelser och åtgärder riskerar att bli lång. Skandaler brukar dessutom vara svåra att förutse.

Eller att hans fula tryne mejslats in i en av orcherna i ”Sagan om ringen” – för att på så sätt förevigas för eftervärlden?

Vem trodde till exempel att Hollywoodmogulen Harvey Weinstein 14 oktober 2017 skulle uteslutas ur Oscarsjuryn? Det har vi journalisterna Megan Twohey och Jodi Kantor på The New York Times att tacka för. Deras grävreportage slog ner som en bomb och blev ett viralt startskott för #metoorörelsen 2017. I höstas hade dramat ”She said” biopremiär, där vi kan följa deras kamp mot ett Hollywood-maskineri vant att vifta med munkavlar och tysta ner obekväma sanningar.

Weinstein fick själv 1998, i egenskap av producent, ta emot en Oscar för filmen ”Shakespeare in love”. Han var länge en av Hollywoods mäktigaste män. Vem kunde förutse att han år 2020 – mot sitt nekande – skulle dömas till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp? Att han nu, 24 februari i år, dömts till ytterligare 16 år i fängelse?

ANNONS

Eller att hans fula tryne mejslats in i en av orcherna i ”Sagan om ringen” – för att på så sätt förevigas för eftervärlden?

För tredje gången leder komikern och tv-veteranen Jimmy Kimmel nu Oscarsgalan och ersätter Chris Rock. ”Han är rolig, han är respektfull och han är inte alltför vass i kanten” kommenterar filmakademins vd Bill Kramer som därmed hoppas slippa våld i direktsändning.

Mottot ”peace, love and understanding” anas också som en röd tråd genom nomineringarna. Tyske Edward Bergers ”På västfronten intet nytt” efter Erich Maria Remarques romanklassiker lyfter med emfas fram krigets meningslöshet för Netflixgenerationen. Matriarkatet ersätter den enskilde superhjälten i ”Black Panther: Wakanda forever”.

Och i ”Women talking” – som nominerats till bästa film – framförs en genialisk lösning för att säkra Hollywoods (och vår allas) framtid: Lyssna mer på kvinnorna! (Läs: alla kvinnor utom den diviga dirigenten Lydia Tár). Se till att göra om och göra rätt, så att vi alla tillsammans kan skapa en tillvaro, ett samhälle och en Oscarsgala fri från både kvinnoförakt och våld.

LÄS MER:

LÄS MER:Will Smith skulle behöva gå kurs i anger management

LÄS MER:Här kan du se de hetaste filmerna inför Oscarsgalan

LÄS MER:SD motionerar för att avskaffa filmens jämställdhetsmål

Missa inga recensioner från GP Kultur

Nu kan du få alla våra filmrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Filmrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS