Jan Andersson: ”Rörelsen” – en märklig och räddhågsen dokumentär

Pandemin är förbi. Foliehattarna finns kvar. Det konstaterar GP:s tv-krönikör Jan Andersson efter att ha tittat på SVT:s nya dokumentär om den konspirationsteoretiska Frihetsfronten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Inget stärker sammanhållningen som en yttre fiende. Att kunna slunga sin ilska åt samma håll bygger lagkänsla och skapar gemenskap. Det inser alla som haft en motionslysten idrottslärare i skolan, ett vettlöst befäl i lumpen eller som har tittat på etnologen Kalle Ströms nya dokumentär ”Rörelsen” i SVT.

Under nästan två års tid har han följt den svenska Frihetsrörelsen, en konspirationsteoretisk organisation som formades under pandemin och blommade upp i takt med att samhället stängde ner. Föga överraskande visar den sig bestå av antivaxxare, nyandliga sökare och diverse dårhusjon som lättar på trycket genom att pissa på all slags vetenskap.

ANNONS

Sjöström konstaterar om sig själv att ”en stor man får stora utmaningar” och berättar att hans superkraft är att ”förstå saker”.

Rörelsen leds av den frihetstörstande frontfiguren Max Winter och den tidigare ”Idol”-deltagaren Filip Sjöström, som ger ett stramt och lite bistert intryck men ändå känner att han är en ledare, född att förändra världen. Sjöström konstaterar om sig själv att ”en stor man får stora utmaningar” och berättar att hans superkraft är att ”förstå saker”. Han pratar gärna i Tolkientermer och ser sig själv som Aragorn, den rättmätige ledaren i kampen mot ondskan, medan hans parhäst Max Winter (Gandalf) helst fokuserar på frekvenser, vibrationer och undertryckt maskulin energi.

Inbjuden till denna stollefest låter Kalle Ström kameran rulla. Och rulla. Till en början är det fascinerande att lyssna på Frihetsrörelsens företrädare när de ger sin syn på naturens lag, the natural law, som de menar frigör dem själva från samhällets alla skyldigheter.

Men det journalistiska låt gå-greppet skaver. När Max Winter utan några som helst följdfrågor får utveckla sina tankar om hur en dold maktelit styr världen ekar hans resonemang av gammalt antisemitiskt tankegods. Att Kalle Ström senare ifrågasätter resonemanget i sina egna kommentarer gör varken till eller från – då har skrattet redan fastnat i halsen.

Att de här problematiska kopplingarna knappt berörs i SVT:s dokumentär känns räddhågset, undfallande och helt oacceptabelt.

Faktum är att den antifascistiska tidskriften Expo gång efter annan har visat hur Frihetsrörelsen kom att bli alltmer integrerad i den högerextrema miljön. Inte minst har medlemmar i Frihetsrörelsens egen säkerhetsstyrka Freedom Defence Sweden haft kopplingar till det högerextrema så kallade Nätverket. Men om detta får Filip Sjöström och Max Winter inga frågor. Att de här problematiska kopplingarna knappt berörs i SVT:s dokumentär känns räddhågset, undfallande och helt oacceptabelt.

ANNONS

Att vaccinmotståndare, vetenskapsförnekare och kristalltanter ändå krokade arm och valde att marschera med Frihetsrörelsen handlar nog mer om pandemin och dess följdverkningar än om någon högerextrem vurm. För i samband med att restriktionerna lyftes i mars 2022 dog också Frihetsrörelsen som organisation. Det fanns inte längre något drag under galoscherna, inget gemensamt mål att samlas kring, ingen väderkvarn att slåss mot.

Därmed kunde Max Winter fokusera på sitt nybildade parti och Filip Sjöström flytta ut i skogen för att bli fri på riktigt. Hur det gick? Sådär. Max Winters nya parti fick 76 röster i höstens riksdagsval och Filip Sjöström överlever numera på rötter och bär. Men ni vet hur det är, stora män får stora utmaningar.

LÄS MER:Torkel i Onsala har byggt landets lyxigaste träkoja

LÄS MER:Melodifestivalen är platt, proffsig och prisvärd

LÄS MER:Husdrömmen sprack – men det löste sig för Ellen ändå

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS