Emanuel Karlsten: Musks köp av Twitter är början på en era

Den osannolika affären blir av: Tesla-ägaren och SpaceX-grundaren Elon Musk köper sin favoritplattform Twitter. Det är en ny typ av medieägande, en början på en era med en ny maktkoncentration kring världens rikaste man, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Följetongen kring Elon Musk och Twitter har varit en lång och vinglig resa som oftast avfärdats som en osannolik cirkus: Ett PR-grepp för världens mest förmögna man att göra sig relevant och vital. För är det verkligen rimligt att slänga upp 400 miljarder kronor kontant för ett Twitter som inte är särskilt lönsamt?

Men Elon Musk är inte som andra miljardärer. Det är i och för sig inte ovanligt att sådana köper medier. Amazons grundare Jeff Bezos (som tävlar med Musk om att vara världens rikaste man) köpte för några år sedan den ansedda tidningen Washington Post och flera andra har gjort samma sak både innan och efter. Men ingen har köpt en sociala medier-plattform. Dels för att det inte går (de flesta grundare har sett till att ha kontroll över bolaget genom “superröster”), dels för att ingen haft råd. Men Musk har alltså råd och Twitter saknar storägare som kan eller vill stoppa affären.

ANNONS

Det var ett helt osannolikt utspel, men det kom också från en person med en helt osannolik historia.

Det skapar denna ytterst unika situation där det kanske mest unika är att köparen har en så tydlig och uttalad agenda att förändra världens största politiska plattform för samtal. För Elon Musk tycker att Twitter inte uppfyller sitt uppdrag, att de beskär yttrandefriheten, villkorar den och att den enda som kan frigöra Twitters potential är han själv. Det började med att han köpte nio procent av bolaget och skulle ta plats i styrelsen, men snart insåg han att det inte kommer vara tillräckligt.

Därför behövde bolaget avnoteras från börsen och hamna i hans ficka – eller så skulle han dra sig ur. Det var ett helt osannolikt utspel, men det kom också från en person med en helt osannolik historia. Som först lyckats revolutionera bilbranschen – göra elbilar sexigt! – och som sedan vitaliserat det amerikanska rymdprogrammet.

Vad exakt han kommer göra är oklart – kanske också för Musk själv. Men klart är att han vill skapa transparens i vilka algoritmer som styr Twitter och att han har en frihetlig syn på vilka som ska höras och ta plats i samtal. Hävs Donald Trumps avstängning? Tas modereringen bort? Vad som än händer är det en helt ny era som nu påbörjas, på världens största politiska samtalsplattform.

ANNONS

LÄS MER:Dokument avslöjar Musks miljardplaner kring Twitter

LÄS MER:Elon Musk köper Twitter

ANNONS