Stavros Louca.
Stavros Louca.

Kjell Häglund: SVT har fler frågor att besvara

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Evolutionsteorin är grundligt bevisad. Den vetenskapliga termen ”teori” har här samma innebörd som i att exempelvis gravitationen är en ”teori”. Direkt i detta finns alltså en ekvation som inte går ihop för en evolutionsförnekande naturkunskapslärare. En evolutionsförnekare förnekar per definition vetenskapliga principer.

”Jag är lärare i matematik och fysik och har aldrig undervisat om evolutionen”, slog Stavros Louca ifrån sig i en intervju här i GP i tisdags. Men Louca har i åratal undervisat i biologi. Han har själv sagt det i intervjuer ända sedan SVT började sända Klass 9A för fem år sedan. Har han slutat nu så verkar det vara under galgen.

ANNONS

”Det finns forskare som ifrågasätter evolutionen”, fortsatte Stavros Louca. Men syftar på vetenskapligt avslöjade charlataner som gjort karriär inom den amerikanska kreationiströrelsen. Att jämställa deras vetenskapligt värdelösa studier med seriös evolutionsforskning visar också att Louca talar emot sig själv när han påstår att ”religionen är en privatsak” för honom. Religionen missfärgar ju hela hans vetenskapsuppfattning och han torgför det i media. Just detta var också den huvudkritik jag riktade till SVT. Om inte Louca blivit tv-kändis hade han haft större möjlighet att verkligen behålla sin gravt felaktiga vetenskapssyn som en ”privatsak”.

SVT:s programchef i Malmö bekräftade för GP i måndags att man redan 2006 visste att Stavros Louca var evolutionsförnekare. Jag förstår cynismen. Louca är härligt tv-mässig, perfekt för rollen, och frestelsen blev för stor – ”honom måste vi ha!”. Men cynismen genomsyrar även programidén i stort, där SVT först rider på lärarförakt och kommunal skolmisär för att sedan låta en superhjältepedagog resa sig ur askorna. Och man verkar tumma rätt mycket själva på vetenskapen.

Hur kan SVT veta att Loucas från början underpresterande niondeklass på bara en enda termin blivit ”Sveriges tredje bästa”? Det existerar ju ingen sådan statistik. Och eftersom inga nationella prov ges vid den tidpunkt då Loucas elever fick det får man anta att Louca gett dem ett gammalt prov, ett prov han redan använt tidigare och för vars moment han också kunnat specialförbereda klassen. Vilket inte är tillåtet, och vilket bekräftas av det ordinarie nationella provet, i slutet av terminen, då Loucas niondeklass plötsligt inte alls var någon superklass längre.

ANNONS

SVT Malmö har fler frågor att besvara.

ANNONS